Iohannis: Grădinițele și școlile nu se mai deschid în anul acesta școlar. Mediile se încheie cu notele existente

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
școilie rămân închise
În anul acesta școlar, copiii nu mai merg deloc nici la grădiniță, nici la școală.

Cursurile nu se reiau în acest an școlar, elevii vor reveni la școală doar în toamnă. La fel se întâmplă și cu grădinițele. Anunțul a fost făcut astăzi, 27.04.2020, de președintele Klaus Iohannis. Singurii elevi care vor mai intra în acest an școlar în instituțiile de învățământ sunt cei din clasele a VIII-a și a XII-a, pentru 10 zile. Restul, vor învăța online până în data de 12 iunie, când se va încheia anul școlar. 

Iată cele mai importante declarații făcute de președinte:

  • S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an grădinițele și școlile să nu se mai redeschidă. Elevul nu se va întoarce fizic. Până pe 12 iunie continuă formele de învâțământ la distanță. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, se mai poate face și o evaluarea suplimentară.
  • Trebuie să fim foarte conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm. Din păcate, nu este asa. Ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Nu putem vorbi de o relaxare sau încetinire.
  • Trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: să ducă elevii boala la școală sau să o ducă de la școală acasă.
  • Pe de altă parte, am dorit să vedem ce fac și alte școli. Sunt o serie de școli din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile. Am dorit să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Într-o provincie din Franța, s-a deschis școala experimental și aici experimentul nu a decurs bine.
  • Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale, se poate face o evaluare excepțională.
  • Elevii din anii terminali vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examane. Vor fi maximum 10 elevi într-o clasă.
  • Examenele naționale se vor organiza cu respectarea unor reguli foarte stricte de distanțare. Intră pe un coridor, ies pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate.
  • Mediile se încheie, situația școlară se încheie și în acest fel evităm riscuri majore.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa