Aproape 1.000 de copii din România au COVID-19. Medic: „Nu dezvoltă complicațiile adulților, însă rar fac o formă severă de boală”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Categoria de vârstă sub 9 ani a fost cel mai puțin afectată de COVID-19, arată datele Centrului român pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

Peste 7% din toate cazurile de infecție cu noul coronavirus din România au fost depistate la copii, ceea ce înseamnă că avem aproape 1.000 de copii infectați și depistați, cei mai mulți având peste 9 ani, toți cu evoluție foarte bună. În lume, apar din ce în ce mai multe informații despre manifestările infecției cu noul coronavirus la copii: unele liniștitoare, altele care îngrijorează. 

Datele oferite de Centrul român pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile arată din 13.552 de cazuri diagnosticate în România, până în data de 3 mai, aproape 1.000 au fost raportate la copii, însă fără a exista decese la această categorie de vârstă sau cazuri complicate.

Cei mai mulți copii infectați au peste vârsta de 9 ani. Datele complete le găsiti AICI.

Sub vârsta de 19 ani, în România nu există niciun deces, arată datele Centrului român pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

Infecție cu noul coronavirus la copii. Dr. Mihai Craiu: „Boala copiilor nu seamănă cu a adulților”

Medicul pediatru Mihai Craiu, supraspecializat în pneumologie pediatrică, cred că „este nevoie de o abordare diferită la copil, față de adult”, și pune în discuție un nou studiu realizat pe copii depistați cu noul coronavirus. ”În acest studiu a fost obiectivat faptul că mulți pacienți pediatrici infectați nu au febră și tuse, precum bolnavii adulți. 60% din copiii COVID-19 pozitivi au avut febră si 65% tuse. Cu alte cuvinte în comunitățile cu circulație intensă a virusului SARS-CoV-2 pot exista copii infectați care nu au o boală asemănatoare adulților! Dar care ar putea să o dea bunicilor, dacă nu se respectă regulile de distanțare socială și igienă”.

Dr Mihai Craiu
Dr Mihai Craiu atrage atenția că acolo unde există o circulație intensă a virusului și cazurile apărute la copii au fost mai complexe, cu manifestări diferite de ale adulților

Vestea bună este că imensa majoritate a copiilor infectați cu noul coronavirus nu dezvoltă complicațiile adulților și că există doar extrem de rare forme severe de boală (asemănătoare sindromului Kawasaki sau sindromului de șoc toxic – TSS). Sunt in toata Europa câteva zeci de astfel de cazuri.

ȘTIM DIN CE ÎN CE MAI MULTE despre noul coronavirus si vom reuși, la un moment dat, să trecem peste această incercare. Trebuie doar să respectăm regulile emise de autorități!”, este recomandarea medicului pediatrul Mihai Craiu, făcută pe pagina de Facebook destinată informării părinților Spitalul Virtual pentru Copii. 

Infecție cu noul coronavirus la copii. La ce manifestări să fie atenți părinții

Medicii de la secțiile de terapie intensivă de la spitalele din Londra și din alte orașe din Marea Britanie au observat în luna aprilie 2020 simptome neobișnuite la copiii pe care i-au tratat de coronavirus. Acestea includ reacții inflamatorii în mai multe părți ale corpului care pot fi asociate celor provocate de gripă. O parte dintre micuți au fost testați pozitiv pentru COVID-19, dar nu toți.

Stephen Powis, directorul NHS (Sistemul de Sănătate din Marea Britanie) a declarat pentru BBC că trebuie să fim conștienți de reacțiile rare, severe ale copiilor: ”Am observat aceste simptome în ultimele zile. Experții noștri spun că reprezintă o stare de urgență medicală.”

Pacienții la care s-au observat aceste reacții au avut probleme de sănătate foarte serioase ca în cazul unui șoc toxic, cu febră foarte mare, tensiune arterială scăzută, eczeme și dificultăți de respirație. De asemenea, sindromul s-a manifestat și la nivelul sistemului gastrointenstinal prin dureri de stomac, vomă, diaree, dar și la sistemul cardiac prin inflamație și rezutate neobișnuite ale valorilor testelor sangvine.

Experții britanici spun că organismul copiilor este depășit de aceste simptome și luptă cu greu cu infecția. De aceea, este nevoie de tratament de urgență.

Infecție cu noul coronavirus la copii. Cazuri cu manifestări grave și în Italia, Spania și SUA

Avertismentul din Marea Britanie vine pe fondul constatărilor medicilor din întreaga lume legate de faptul că noul coronavirus se manifestă cu simptome mai ușoare la copii. Totuși, Nazima Pathan, medic la Departamentul de Terapie Intensivă din Cambridge, spune că astfel de reacții severe la copii au fost raportate și de medici din Spania, Italia, dar și în Statele Unite ale Americii.

„La camerele de gardă s-au prezentat copii cu simptome asociate șocului septic și eczeme la nivelul pielii așa cum vezi doar la sindromul toxic, dar și cu semne care apar doar la boala Kawasaki, care afectează vasele de sânge și inima”, a descris specialistul simptomatologia noului sindrom inflamator observat la copii.

Simptomele care apar în cazul acestui sindrom grav legat de COVID-19

Sfatul lor este ca părinții să contacteze imediat pediatrul sau să sune la urgență dacă observă la cei mici următoarele simptome:

  • Respirație neregulată, cu opriri ale acesteia (apnee).
  • Respirație greoaie, timp în care copilul devine agitat și nu mai răspunde la stimuli.
  • Albăstrirea pielii din jurul buzelor.
  • Apariția convulsiilor.
  • Stări de confuzie, letargie, plâns necontrolabil.
  • Eczeme.
  • Dureri testiculare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa