Ce se întâmplă cu indemnizația pentru creșterea copilului în perioada de stare de urgență

Cristina Călin, redactor
scris pe
indemnizația pentru creșterea copilului în perioada de stare de urgență

Părinții aflați în concediu de creștere și îngrijire a copilului vor putea primi indemnizație în continuare până la ridicarea stării de urgență, a anunțat Ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru.

Anunțul a fost făcut de ministru pe pagina de Facebook și spune clar că părinții nu mai trebuie să facă niciun drum la vreo instituție a statului, prelungirea fiind făcută automat.

”Părinții care au acasă copii mici merită să fie liniștiți. M-am gândit mai ales la aceia care ar putea să fie stresați pentru că le va înceta plata indemnizației de creștere copil în perioada stării de urgență.
În acest sens am făcut toate demersurile ca aceștia să beneficieze de o prelungire automată a plății, până la finalul decreteului prezidențial privind instituirea stării de urgență. Fără stres și fără griji suplimentare.
Mă interesează ca fiecare părinte să primească în această perioadă semnalul că este văzut de Guvern.

✅ Prelungirea are loc AUTOMAT, prin efectul legii.
✅ Părinții nu trebuie să depună NICIUN DOCUMENT, nu trebuie să facă NICIUN DEMERS!

Suntem aici. VA fi bine!”

Indemnizația pentru creșterea copilului în perioada de stare de urgență

De asemenea, certificatele de încadrare a copilului într-un grad de handicap, eliberate de comisia pentru protecția copilului, a căror valabilitate expiră în perioada de urgență declarată, își prelungesc valabilitatea până la încetarea stării de urgență, potrivit site-ului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului București.

Prelungirea automată a concediului de creștere și îngrijire a copilului vine în contextul în care astăzi, 6 aprilie 2020, președitele Klaus Iohanis a anunțat că starea de urgență se va prelungi cu încă o lună, până pe 16 mai 2020. „Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni, vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat şeful statului.

În contextul pandemiei de coronavirus și a stării de urgență din România Guvernul a mai hotărât ca măsură de protecție a copiilor plata părinților care stau acasă cu cei mici pe perioada cât sunt școlile închise. Plata pentru zilele libere se face în modul următor: pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Dacă acest articol despre indemnizația pentru creșterea copilului în perioada de stare de urgență ți se pare util îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa