Diferențele genetice explică de ce europenii din Est, asemeni copiilor, nu sunt afectați grav de COVID-19

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Genetica și COVID-19. Cercetătorii de la Universitatea din Gand (UGent), Belgia, cred că diferența genetică explică de ce noul coronavirus face mai multe victime în anumite zone din lume. Conform specialiștilor belgieni, așa se explică faptul că țările scandinave și cele din Europa de Est par mai puțin afectate decât alte regiuni ale lumii, scrie Le Soir.

Cercetătorii de la UGent spun că au găsit o legătură evidentă între o genă (ACE1) și Covid-19. Cu cât mai mulți cetățeni au polimorfism D (polimorfismul fiind o variație între indivizi a secvenței de gene) al genei respective, cu atât a fost mai mic numărul de decese în acea țară. „În general, cu cât mergem mai spre estul Europei, cu atât este mai prezent polimorfismul genei ACE1”, explică profesorul Joris Delanghe. “În același timp, se observă că gravitatea epidemiei de Covid-19 scade pe măsură ce treci din Europa occidentală în Europa centrală și de est”.

Genetica și COVID-19. Receptorii care explică de ce copiii sunt mai puțin afectați

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat cercetarea din Belgia și a făcut câteva precizări privind faptul că nici copiii nu sunt la fel de afectați de noul coronavirus.

„Mai mulți experți au dovedit că noul coronavirus intră în corpul nostru cu ajutorul unui receptor special, de la suprafața celulelor din căile aeriene sau din tractul digestiv. Aceștia se numesc receptori pentru ACE2 (angiotensin converting enzyme). Dar ce fac ACE2?

Receptorii pentru angiotensin-convertază sunt asemănatori zonei de andocare de pe Stația Orbitală. Adică Navetele spațiale (noul coronavirus) se cuplează cu Stația Orbitală (celula umană care are receptori ACE2) DOAR DACĂ se realizează, inainte de cuplare, o conexiune perfectă intre cele două, prin intermediul unui braț telescopic. Cu brațul acesta seamăna proteina de fuziune, in formă de suliță (spike-protein), a lui SARS-CoV-2.

Cuplarea dintre coronavirus și celula umană presupune o potrivire perfectă (cum ar fi cea dintre cheia noastră din buzunar si broasca ușii de la propria casă).

Ce ne facem dacă nu avem o potrivire perfectă între cheie și broască? Între Naveta spațială si Stația orbitală??  Nu se realizează procesul dorit. Adică nu deschidem ușa, nu cuplăm naveta (coronavirusul) la Stația orbitală (celula umană).

Si în acest fel sunt infectate mai puține celule și apare o infecție COVID-19 mai puțin gravă. Când există mai puțini receptori ACE2 la suprafața celulei ar putea fi infecția mai blândă. Cum e la copil. Receptorii ACE2 sunt foarte puțini la naștere și se dezvoltă odată cu vârsta.

Acești receptori ACE2 sunt codificați (ca orice altă proteină din corpul nostru) de o genă. Care poate avea variante diferite, de la un grup de oameni la altul. Sunt descrise aceste variații sub numele de polimorfism. Adică mai multe forme pentru aceeasi genă.

Suntem mai mult urmașii dacilor, decât ai Romei

Cel mai frecvent polimorfism al genei pentru receptorii de angiotensin-convertază este cel de tip ACE I (de la Insertion si nu de la cifra 1) si respectiv ACE D (de la Deletion).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4811575/

În acest studiu rezultă că apare o evoluție mai blândă a COVID-19 la acele grupuri de persoane care au polimorfismul ACE D. Acest polimorfism este prezent mai frecvent în Europa de Est și Centrală, precum si în Scandinavia, și mai rar în Europa de Vest.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7102561/ (articolul știintific vorbește de ACE si polimorfismele I&D ale alelelor sale).

Râzând puțin, rezultă că suntem mai mult urmașii Dacilor liberi decât ai Romei antice.

Până la urmă, contează mai mult, în evoluția pandemiei, distanțarea socială, masca și igiena mâinilor, decât orice altceva. Dar ne mai ajută și genele…”, a comentat medicul pe pagina de Facebook dedicată informării părinților Spitalul Virtual pentru Copii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa