Gravidele din Suceava nu mai au unde să nască: „Suntem privite ca ciumații țării. Nu suntem primite nicăieri fiindcă provenim din Suceava”

Cristina Călin, redactor
scris pe
femeile însărcinate din suceava

Femeile însărcinate din Suceava care urmează să nască în perioada următoare se confruntă cu o situație îngrijorătoare: nu au unde să își aducă pe lume copiii. Spitalul Județean a fost transformat în centru pentru tratarea bolnavilor infectați cu noul coronavirus. Din această cauză femeile sunt îndrumate spre alte unități spitalicești sau chiar să nască acasă.

Mărturie la drama gravidelor stă mesajul disperat transmis pe Facebook de o femeie din Suceava însărcinată. „Au fost câteva spitale care pot să preia cazurile de urgență, dar acestea nu mai fac față, dar urgențe însemnând doar atunci când ți se declanșează nașterea. Nu suntem primite nicăieri în țară deoarece provenim din județul Suceava, un județ cu cele mai multe cazuri de coronavirus, așadar suntem priviți ca și cum am fi ciumații țării. Autoritățile nu au luat nicio măsură, ne-au sugerat să naștem acasă, să căutam moașe care să poate să ne ajute”, a scris Ioana, citată de Mediafax.

Autoritățile nu fac nimic pentru femeile însărcinate din Suceava

Ioana este însărcinată în 37 de săptămâni, iar pe 3 martie a fost ultima dată la un control medical pentru că nu a mai avut unde. A găsit de-abia la Bistrița o clinică privată care să îi permită să verifice starea de sănătate a ei și a bebelușului pe care îl poartă în pântec. „Rugăm autoritățile să ia o măsură, să redeschidă maternitatea, dacă acest lucru nu este posibil rugăm să denumească o altă maternitate care să preia toate cazurile gravidelor din Suceava. Eu eram programată la cezariană, peste 3 săptămâni, acolo. «Vă adresați la alt medic, vă duceți la spital, deocamdată la noi în spital totul este închis». «Aveți idee cum să mă direcționați și pe mine, cum să mă descurc? La Rădăuți sau la Fălticeni?».

Teoretic, gravidele din Suceava sunt îndrumate să meargă să nască la Fălticeni, Rădăuți, Iași sau Botoșani. Sunt medici care le recomandă chiar să nască acasă pentru că în spitalele din zonă nu mai sunt locuri.

Centre de nașteri în spitale mai mici, o soluție neacceptată

Multe dintre femeile care urmează să nască s-au îndreptat către Asociația Moașelor Independente din România. Irina Popescu, vicepreședinta organizației, a declarat pentru Hotnews.ro: „Joia trecută am primit primele mesaje că femeile nu au unde să nască. Maternitatea s-a închis când s-a închis spitalul, au trimis ultimii copii care aveau nevoie de spitalizare cu elicopterul la Giulești, pe restul i-au externat. Deși spitalul a fost deschis, maternitatea din Suceava nu mai funcționează pentru că tot spitalul a devenit centru pentru COVID 19. De la închiderea maternității, femeile au născut care la Fălticeni, care la Botoșani, la Iași, la Bistrița, dar nu le mai primeau când spuneau că sunt din Suceava, spuneau că nu au locuri. Au născut mai multe femei acasă, au și mesaj de la medicul curant care le spune să-și caute o moașă și să nască acasă. Au primit mesajele pentru că medicii nu știau ce să facă cu ele. Și de unde să găsească o moașă, din pălărie? Iar medicii nu se bagă să nască acasă, ar fi un risc enorm fiindcă nu cred că sunt toți testați”.

Deși nașterea acasă este o variantă folosită în multe țări, nu este potrivită pentru orice sarcină, mai ales atunci când femeia a mai născut prin cezariană sau are o sarcină cu risc.

„Nașterea acasă se întâmplă în alte țări, în perioada asta a fost o cerere mai mare inclusiv în UK, dar ei o fac în mod organizat, cu personal care știe, cu trusă completă, cu posibilitatea de a merge la spital dacă se complică lucrurile. Plus că femeile din Suceava care sunt la a doua naștere au avut peste 50% cezariene înainte, sunt în urmărire cu alte probleme de sănătate, deci nu sunt nașteri cu risc scăzut care se pot face acasă. Trebuie supravegheate”, a explicat Irina Popescu.

Pentru femeile însărcinate din Suceava situația rămâne incertă

Asociația Moașelor Independente din România propune ca în această situație de urgență să se înființeze centre de nașteri unde femeile să poată aduce pe lume bebelușii în siguranță cu moașe și doctori.

Centrele îți pot găsi loc în spitale mai mici. Irina Popescu spune că a făcut o propunere în acest sens la Suceava însă nu a primit un răspuns. „Am luat legătura cu șefa secției de nașteri de acolo și m-a rugat să-i ajut, i-am spus că facem parte dintr-o rețea de centre de nașteri, că acestea se pot pune la punct în 24 de ore, am vorbit și cu Ștefan Mandachi, fiindcă știam că are un hotel chiar lângă spital. Nu s-a putut face la el la hotel pentru că nu avea bloc operator. Mi-a zis această doamnă, șefa secției de nașteri, că este un spital privat, care are și maternitate și că ea vede că acolo ar putea să se mute secția, fiindcă sunt 10-20 de femei care nasc zilnic. Am vorbit cu managerul de la spitalul privat, care închidea și el spitalul, că nu vrea să se expună, dar a zis că dacă spitalul va fi cerut, el îl pune la dispoziție. Managerul de la județean a spus că este de acord cu acest plan. Am vorbit și la Consiliul Județean, au spus că dacă există un precedent, pot să facă și ei. Au vorbit la DSP să autorizeze spitalul pentru nașteri ca să se mute acolo maternitatea, iar noi să venim cu experiența noastră pentru amenajarea centrului de nașteri, unde femeile nasc într-un salon, rămân acolo, se minimiza partea de circuit. Cele fără risc se pot externa și la 12-24 de ore de la naștere. Doar cazurile mai complicate rămân în spital. Acest spital are 16 saloane, era ok”.

Singura șansă, un spital privat care e dispus să lase moașele să lucreze

Mai mult, Irina Popescu a făcut rost de echipamente, însă a fost sunată de managerul de la spitalul privat care i-a spus că nu are ATI neonatal, iar de la DSP Iași i s-a mai spus că nu sunt circuite bune.

Manageril spitalului privat susține că „Eu m-am oferit să pun la dispoziție spitalul. Au fost cei de la DSP și au văzut locația, problema care se pune este legată de asigurarea anesteziștilor, eu am avut colaboratori pentru anestezie de la Spitalul Județean, o parte din moașe, pe linie de neonatologie, dar atâta vreme cât ei sunt în carantină și nu pot colabora, practic nu avem cum să începem activitatea. Nu se poate asigura linie de anestezie. Chiar dacă se merge pe varianta nașterilor naturale, cam 1 din 10 nașteri necesită intervenție chirurgicală și ce ne facem dacă nu avem anestezie, că în 5 minute trebuie să fii cu bolnava pe masă. Ei nu au suficienți anesteziști la spitalul județean. Apoi cei care lucrează acolo nu pot lucra și aici. Apoi e posibil ca un copil să fie prematur și să nu poată respira, nu am terapie intensivă pe neonatologie.

Noi avem toate condițiile, făceam și înainte nașteri ușoare, dar cele cu risc erau trimise la spitalul județean, acum unde le mai trimitem? Eu am discutat cu cei de la DSP, eu m-am oferit, mi se pare să fac și eu ceva în aceste vremuri, dar nu a fost decizia mea, ei au spus că nu se pretează”, a declarat Pușcaș pentru HotNews.ro.

Dacă acest articol despre situația în care au ajuns femeile însărcinate din Suceava din cauza pandemiei de coronavirus ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa