Toți elevii bucureșteni cu simptome de coronavirus vor fi testați gratuit. Profesorii, testați gratuit până la începerea școlii

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
elevii testați gratuit
Elevii vor fi testați dacă starea de sănătate se înrăutățește brusc, la școală, și dacă prezintă simptome de coronavirus.

Toți elevii din școlile bucureștene care manifestă, în timp ce se află la școală sau dimineața, la triaj, simptome specifice de coronavirus, vor fi testați gratuit, cu acordul părinților. Anunțul a fost făcut de primarul general Gabriela Firea în cadrul unei întâlniri a Comandamentului pentru redeschiderea școlilor, organizat la nivelul Capitalei. 

Primarul general a anunțat că, în acest moment, există două proiecte de testare, care vor intra în vigoare dacă vor fi aprobate săptămâna viitoare de Consiliul general al Municipiului București. Un prim proiect vizează testarea, la cerere, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar, înainte cu o săptămână de începerea școlii. Pentru aceștia, sunt disponibile 17.000 de teste de coronavirus. Cel de-al doilea proiect îi vizează pe elevi. Este vorba de 250.000 de teste disponibile pentru copiii care, după începerea școlii, manifestă simptome specifice.

”Nu suntem de acord cu formula DSP”

”Nu este necesar ca elevii să fie testați înainte de începerea școlii, dar dimineața, la triaj, dacă se observă febră, dacă copilul nu are o stare fizică bună, tușește, are roșu în gât, acele situații vor fi transmise de cabinetul de școlar la ASSMB și, la cerere, se face testul. Nu suntem de acord cu formula DSP, ca elevul, dacă dacă are febră să fie izolat, dus în spital, apoi să i se facă testul”, a spus Firea. Ea a precizat că niciun copil nu va fi testat sau dus la spital fără acceptul părintelui și nici neînsoțit de un părinte sau un bunic. Rezultatul testului ar urma să fie comunicat în aceeași zi sau, cel târziu, a doua zi.

Cele două proiecte care vizează testarea profesorilor și a elevilor au un impact bugetar de 15 milioane de euro.

Pe hârtie, școlile par pregătite

Primarul general a anunțat și o serie de alte măsuri care s-au luat sau care urmează să se ia în școlile din București până la deschiderea noului an școlar în data de 14 septembrie 2020. Conform acesteia, Primăria Capitalei a pus la dispoziție școlilor peste un milion de euro pentru materiale de protecție, dezinfectanți, măști, viziere, mănuși, iar toate acestea vor suplimenta materialele furnizate deja de primăriile de sector. Primarii de sector prezenți la întâlnirea cu primarul general au declarat că, acolo unde a fost nevoie, s-au montat separatoare în clase, iar cabinetele școlare au fost dotate cu toate materialele sanitare necesare.

Conform datelor din acest moment, școlile din București își vor deschide porțile în data de 14 septembrie pentru toți elevii, prezenți fizic, iar în cazul în care numărul infectărilor crește semnificativ s-ar putea intra în cel de-al doilea scenariu, care presupune ca jumătate dintre elevi să meargă la școală și cealaltă jumătate să participe la cursuri online, prin rotație.

Trajul nu va fi făcut de profesori

Triajul va fi făcut în fiecare dimineața de un cadru medical, iar copiii cu simptome vor fi trimiși acasă. Fiecare școală va avea un spațiu de izolare în care copilul cu simptome specifice COVID- 19 va sta până când vine un părinte să îl preia. Deși la ora actuală există un deficit mare de medici și asistente în școlile din Capitală, Inspectoratul Școlar a anunțat că nu le poate cere profesorilor să facă triajul, ci doar să fie atenți dacă, în timpul zilei, se deteriorează starea de sănătate a copiilor. În școlile fără cadre medicale vor fi aduse asistente, prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa