Fetiță de 5 luni din Mureș, moartă din cauza COVID-19. Era internată din septembrie în spital

Cristina Călin, redactor
scris pe
decedat din cauza COVID
Fetița a stat mai mult prin spitale încă de la naștere.

Un bebeluș din județul Mureș a decedat din cauza infectării cu noul coronavirus. Este al doilea deces la copii în acest județ, după ce pe 11 octombrie s-a mai stins un copil de 4 ani din aceeași cauză.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică printre persoanele decedate în România, ieri, 23 noiembrie 2020, se află și un copil din grupa de vârstă 0-9 ani. Este vorba despre o fetiță care nu a împlinit un an, din județul Mureș, care suferea și de alte afecțiuni. Alte informații nu au fost prezentate de autorități.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a declarat marţi, pentru Agerpres, că la Secţia ATI COVID a decedat o pacientă în vârstă de 5 luni şi jumătate, cu multiple comorbidităţi, care era internată din data de 2 septembrie.

Fetița era internată de aproape 3 luni

„În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe secţia ATI COVID a decedat o pacientă în vârstă de cinci luni şi jumătate, care a fost confirmată cu infecţie SARS-CoV-2, care a avut multiple spitalizări în antecedente. Aceasta, ca şi comorbidităţi, prezenta un retard sever în dezvoltarea neuropsihomotorie, cu malnutriţie şi un defect septal sever. Era internată la SCJU Târgu Mureş din data de 2 septembrie”, a declarat dr. Claudiu Puiac.

Fetița din Mureș este al cincilea copil care moare în România din cauza COVID-19. Primul a fost un bebeluș de doar 4 luni, la Sibiu, apoi o fetiță de 4 ani, la Iași. Totodată, pe 15 noiembrie autoritățile au anunțat și moartea unui băiețel de 3 ani, care a murit la Brașov și băiatul de 4 ani tot din Mureș. În toate cazurile a fost precizat că cei mici sufereau și de alte boli.

În total, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 196 de decese, cele mai multe, 61, la grupa de vârstă 70-79 de ani. 8 decese au fost la categoria de vârstă 40-49 de ani, 28 decese la categoria 50-59 de ani, 47 decese la categoria de vârstă 60-69 ani și 51 decese la categoria de peste 80 de ani. 184 dintre pacienți sufereau și de alte afecțiuni, dar se consideră că infecția cu COVID-19 le-a agravat starea și a grăbit deznodământul tragic. 9 pacienți erau sănătoși înainte de infecția cu SARS-CoV-2, iar pentru ceilalți 3 spitalele nu au raportat încă eventuale comorbidități.

Manifestările COVID se confundă cu răcelile la copii

Medicii atrag atenția că la copiii mici, simptomele de COVID-19 pot fi puse ușor pe seama unei răceli de sezon, spune și prof. dr. Monica Luminos, medic infecționist pediatru în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din Capitală.

„La copii, spre deosebire de adulți, simptomele de COVID-19 sunt mai puțin specifice”, spune pentru SmartLiving.ro Dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu, din București

Boala COVID-19 declanșează mai frecvent la copii simptome digestive: dureri abdominale, diaree și vărsături. Ele ne pot duce cu gândul la infecția cu noul coronavirus dacă nu au o cauză alimentară, spune dr. Alin Stănescu, medic primar pediatru în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC, fostul IOMC) „Alessandrescu-Rusescu”, din București. Dificultățile în respirație ale copilului sunt un alt semnal de alarmă pentru boala COVID-19, dar ele pot să apară și în gripă.

„În cazul copiilor mai mari, în schimb, părinții își pot da seama mai bine dacă au răceală sau COVID-19. Ei se pot confrunta cu dureri de cap, cu oboseală și cu tuse uscată – simptome mai specifice pentru COVID-19”, explică specialistul în boli infecțioase de la „Matei Balș”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa