Cum se redeschid școlile în lume. Mamă româncă din Danemarca: „Aici, totul a revenit la normal”

Oana Antonescu, redactor
scris pe
Cum se redeschid școlile în Danemarca
Grădinițele și școlile daneze puneau accent pe experiențele în aer liber, și înainte de pandemie, dar cu atât mai mult acum Foto: Arhiva personală Ștefana Brezuleanu

În țara cu unul dintre cele mai bune sisteme de educație din lume, școlile s-au redeschis în condiții apropiate de normalitate. Numărul de infectări este în creștere în Danemarca, la fel ca în multe alte țări, dar măsurile de protecție din școli sunt puține. Ce fac diferit danezii? Predau copiilor în aer liber și aceasta este măsura pe care pun cel mai mare preț. O mamă româncă din Danemarca ne-a povestit cum se redeschid școlile și grădinițele în această țară.

Danemarca a fost una dintre primele țări din Europa care a redeschis școlile pentru elevi în timpul pandemiei de coronavirus, chiar din 15 aprilie. Preșcolarii și copiii din școala primară au stat acasă atunci doar 5 săptămâni, a povestit pentru Totuldespremame.ro Ștefana Brezuleanu, mama lui David, un băiat de 11 ani care a început pe 10 august clasa a V-a.

„Locuim în regiunea Jylland, undeva cam în centrul Danemarcei, într-un orășel care se numește Videbæk. Suntem aici de 15 ani, la început inconștient, din dorința de a câștiga bani mai mulți și mai repede. Apoi, am luat hotărârea de a ne stabili definitiv aici când a început David clasa 0. Și a fost o decizie bună, școala e minunată, David se duce cu drag. E îngrozitor pentru el să lipsească până și o zi”, spune Ștefana.

Școala s-a reluat treptat din aprilie

Școala în pandemie a început în Danemarca treptat, cu pași mici. În aprilie, au mers fizic la cursuri doar clasele mici, până la a V-a, și cu ore mai puține. „Înainte de pandemie, copiii mergeau la școală de la 8.00 la 15.00, dar programul s-a scurtat după izolare până la 12.00. Erau doar 5 copii în fiecare clasă. La început, nu se întâlneau cu ceilalți în pauză, lucrau doar pe laptop, își spălau mâinile când ajungeau la școală, înainte de pauze și după pauze”, povestește Ștefana.

Poate cea mai importantă și cea mai atipică măsură luată de Danemarca în școli a fost predarea în aer liber. Guvernul danez a recomandat cadrelor didactice să petreacă mai mult timp în natură și să predea copiilor în exterior ori de câte ori le permite vremea. Din fericire, primăvara a fost blândă în Danemarca și profesorii au pus în aplicare cu succes această măsură.

școala în Danemarca
În Danemarca, elevii învață istoria interactiv, în aer liber Foto: Arhiva personală Ștefana Brezuleanu

Pentru că au format mai multe clase, era nevoie de mai mulți profesori, așa încât guvernul danez a aprobat angajarea de noi cadre didactice.

Cum se redeschid școlile: un model de succes

La sfârșitul lunii mai, toți elevii au revenit în clase, cu aceleași măsuri de protecție. Mulți părinți au fost sceptici în privința acestei decizii, iar unii s-au revoltat, spunând că nu vor ca cei mici să fie cobai.

Contrar temerilor, redeschiderea școlilor s-a dovedit o decizie bună. Cazuri de COVID-19 s-au înregistrat doar sporadic în școlile daneze în lunile de primăvară. R0, rata de reproducere a virusului, a crescut ușor odată cu redeschiderea instituțiilor de învățământ, dar a rămas constant sub 1. Experții danezi au atribuit această creștere nu copiilor care au revenit în bănci, ci adolescenților cu vârste între 13 și 18 ani care au rămas inițial acasă, dar nu au renunțat la socializarea cu colegii.

cum se redeschid școlile în Danemarca
Pe 10 august, David a început clasa a V-a într-o școală daneză Foto: Arhiva personală Ștefana Brezuleanu

Danemarca, împreună cu Norvegia și Finlanda, au devenit astfel modele de succes pentru țările care nu au avut curajul să redeschidă fizic școlile în lunile de primăvară. Contestatarii modelului danez pentru revenirea în școli spun însă că situația din primăvară era una mult mai fericită decât cea în care ne aflăm acum. Cazurile de COVID-19 erau puține atunci, în vreme ce acum, numărul infectărilor este în creștere și transmiterea comunitară a virusului este accentuată.

Din august, Danemarca a trecut la etapa a doua a planului de redeschidere a școlilor, o etapă cu măsuri de protecție mai puține. Viața de școlar a revenit acum aproape la normal. Masca de protecție nu a fost obligatorie în unitățile de învățământ nici în aprilie, și nici acum, nici chiar pentru profesori. La începerea noului an, au rămas în vigoare doar câteva dintre regulile inițiale. Cea mai importantă dintre ele: elevii lucrează în continuare doar pe laptop, fără cărți, caiete și creioane. Cu toții merg însă fizic la școală.

Cum se redeschid școlile: măsuri de distanțare

Școala lui David are trei intrări și trei curți interioare separate, câte una pentru fiecare dintre cele trei grupuri de elevi: clasele 0-III, IV-VI și VII-IX. Această împărțire pe vârste nu are însă nicio legătură cu pandemia de coronavirus. Ea există în școlile din Danemarca de mulți ani și a fost creată pentru a se evita bullying-ul, ne-a povestit Ștefana.

cum se redeschid școlile în Danemarca
Cum se redeschid școlile în Danemarca: copiii au activități practice în grupuri, fără distanțare socială Foto: Arhiva personală Ștefana Brezuleanu

În clasa lui David sunt 22 de copii, fiecare cu banca proprie, distanțată la 1,5 metri una de alta. Sala în care învață este însă foarte mare și permite o distanțare foarte bună a copiilor. „În ciuda acestei reguli, elevii lucrează în grupuri de câte doi-trei, pentru că danezii cred foarte mult în group work. Bineînțeles, dezinfectante sunt absolut peste tot”, spune Ștefana. Dacă părinții refuză să-și trimită copiii la școală, aceștia primesc absențe nemotivate.

Acum, lucrurile au revenit la normal. Bineînțeles, cu spălat pe mâini, dezinfectat, dar în rest, totul a revenit la normal.

Ștefana Brezuleanu

Reguli mai stricte la grădiniță

Ștefana mai are alți doi copii, pe Alexandru și pe Eva. Gemenii au 4 ani și merg la grădiniță în Danemarca. Și aceste instituții de învățământ s-au deschis încă din aprilie și au rămas deschise pe toată durata verii, fiindcă pedagogii iau vacanță pe rând.

La redeschiderea inițială, regulile au fost stricte, asta și pentru că spațiul este mai mic în grădiniță. Inițial, fiecare grupă avea intrarea ei, părinții duceau copiii până la ușă, unde erau preluați de un pedagog, spălați și dezinfectați pe mâini.

cum se redeschid școlile în Danemarca
Și la grădiniță, activitățile în aer liber sunt foarte apreciate Foto: Arhiva personală Ștefana Brezuleanu

„În general, copiii primeau micul dejun și gustările de la grădiniță. Doar prânzul îl aduceam noi de acasă. În perioada respectivă, trebuia să aducem noi toată mâncarea. Acum, lucrurile au revenit la normal. Nu există nicio regulă de distanțare și copiii nu poartă măști”, povestește Ștefana.

Multe jucării nu le mai erau accesibile copiilor. Plastilina, creioanele și celelalte obiecte mici nu s-au mai folosit la comun, pentru că nu erau ușor de curățat și dezinfectat. „Celelalte obiecte trebuiau dezinfectate de mai multe ori pe zi. Pedagogii au avut viață grea în perioada aceea”, povestește Ștefana.

cum se redeschid școlile în Danemarca
Activități la grădinița gemenilor Alexandru și Eva Foto: Arhiva personală Ștefana Brezuleanu

O problemă a fost atunci faptul că cei mici nu mai puteau ieși în curte în același timp, ceea ce le-a redus din timpul petrecut în aer liber. Activitățile în natură sunt foarte apreciate în Danemarca, așa încât primăria a găsit imediat o soluție: a pus zilnic la dispoziția grădinițelor autobuze cu care să meargă în diverse excursii. Cele mai multe activități cu preșcolarii au loc în aer liber, așa cum autoritățile au recomandat încă din primăvară.

Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19

În Danemarca, elevii care au febră sau tușesc trebuie să rămână acasă până la dispariția acestor simptome. În schimb, dacă le curge nasul, pot merge la școală sau la grădiniță. Dacă se depistează unul sau mai multe cazuri de COVID-19 într-o unitate de învățământ, ea se va închide și toți profesorii și elevii sunt testați. La câteva zile se reia testarea, iar dacă rezultatele sunt negative, ei pot reveni în școală.

Al doilea cel mai mare oraș danez, Aarhus, și-a trimis acasă toți elevii de liceu la nici două săptămâni de la începerea noului an școlar, după ce a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri, inclusiv printre adolescenți și profesori. Elevii au protestat atunci, cerând redeschiderea lor pe motiv că nu pot învăța online la fel de bine ca offline, scrie Associated Press. Liceele au fost redeschise în aceleași condiții relaxate.

Cum se redeschid școlile. Părinții cred că măsurile sunt bune

Ștefana se declară mulțumită de măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus. Sunt puține, dar suficiente, spune ea.

cum se redeschid școlile în Danemarca
Școala în Danemarca: copiii au diverse activități practice unde lucrează în grupuri Foto: Arhivă personală Ștefana Brezulescu

„Eu sunt, în general, relaxată. Nu mă panichez, privesc lucrurile rațional și nu sunt nici genul de mama-cloșcă. Și ceilalți părinți privesc lucrurile tot pozitiv, relaxat. Danezii sunt relaxați pentru că au sistemul de partea lor, în Danemarca nu are cum să fie vreodată rău. Au probleme, găsesc soluții, nu lasă lucrurile de azi pe mâine, nu tărăgănează lucrurile. Se respectă pe ei și între ei, privesc măsurile pe care statul le ia ca pe unele bune, fără să despice firul în patru, fără să încalce legea. Noul an școlar nu a adus nicio stare specială, pentru că noi revenisem la normalitate de dinainte de vacanța mare. Nimic nou, deci!”, conchide Ștefana.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa