Cum să nu aducem coronavirusul în casă. Sfaturi de la experți ca să fii în siguranță

Cristina Călin, redactor
scris pe
Cum să nu aducem coronavirusul în casă

Pandemia de coronavirus îți aduce griji în plus pentru sănătatea familiei tale. Te întrebi dacă e nevoie să dezinfectezi toate cumpărăturile, toate lucrurile cu care intri în casă, hainele pe care le îmbraci când mergi la cumpărături. Teama cea mai mare a multora dintre noi este cum să nu aducem coronavirusul în casă.

Pandemia de coronavirus pare să nu fi ajuns la un vârf, astfel că temerile sunt foarte mari pentru fiecare dintre noi. Cei mai mulți au înțeles că distanțarea socială este una dintre cele mai efieciente soluții pentru evitarea răspândirii virusului. Cât stă acesta pe suprafețe, pe haine, în aer?

Cum se răspândește noul coronavirus?

Pentru a ști mai bine ce precauții trebuie să iei este nevoie să înțelegi cum se răspândește noul coronavirus. ”Principalul mod de transmitere a virusului este prin strănut sau tuse, adică prin mucusul pe care îl eliberăm atunci când facem acest lucru”, explică medicul Robert Frenck, de la Departamentul de Boli Infecțioase ale Spitalului de Copii din Cincinnati. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA picăturile pot circula pe o distanță de aproape 2 metri, de aceea este și recomandat să stați cât mai departe de alte persoane. Noul coronavirus poate fi transmis chiar dacă simptomele sunt ușoare sau dacă ele nu există deloc.

Virusul se poate transmite chiar fără contact direct. De exemplu, o persoană bolnavă a strănutat sau tușit în palmă și apoi dă mâna cu tine. În acest fel ți-a transmis și ție noul coronavirus. De asemenea, poate fi luat și de pe suprafețele atinse de particulele rezultate din strănutul sau tusea unei persoane infectate. Încă nu se știe exact cât timp rezistă noul coronavirus pe diverse suprafețe. Un studiu realizat în martie 2020 de Insitutul Național pentru Boli Infecțioase și Alergii din SUA arată că în aer în vom găsi și la 3 ore, pe cupru după 4 ore, 24 de ore pe carton și de la 2 la 3 zile pe plastic și oțel.

Se poate transmite noul coronavirus prin mâncare?

Potrivit Departamentului pentru Hrană și Medicamente (FDA) din SUA nu există o dovadă a transmiterii COVID-19 prin intermediul hranei. Alimentele cu care vii de la magazin sunt cel mai probabil în siguanță. Nu strică totuși să spălați foarte bine fructele și legumele proaspete sub jet puternic de apă pentru evita orice fel de risc.

Cum să nu aducem coronavirusul în casă. Cât de sigure sunt ambalajele?

FDA spune că ambalajele alimentelor nu prezintă un pericol pentru transmiterea virusului. Totuși, medicul Frenk spune că dovezile actuale arată noul coronavirus rezistă pe suprafețe de carton sau hârtie până la 24 de ore. Cutiile de la diverse alimente ar putea avea urme de COVID-19. Soluția este să le scoateți din aceste ambalaje de îndată ce ajungeți acasă și apoi să vă spălați foarte bine pe mâini și să dezinfectați totul în jur. Pungile și cutiile din plastic, dacă nu pot fi aruncate, pot fi șterse cu soluții pe bază de alcool cu minimum 70%.

Pot să mai comand mâncare?

Chiar dacă restaurantele s-au închis și nu mai putem merge să mâncăm acolo, mai putem comanda mâncare acasă. Cât de sigur este acest lucru? Medicul Robert Frenk spune că cel mai mare pericol nu îl reprezintă alimentele sau ambalajele, ci cei care pregătesc mâncarea și a celor care o transportă. Dacă poartă mănuși și respectă toate normele de igienă nu ar trebui să fie niciun pericol. Dacă comanzi mâncare, ai grijă să te speli foarte bine pe mâini după ce transferi alimentele în vasele tale din cele în care au venit.

Ai grijă să nu te apropii foarte tare nici de persoana care îți aduce mâncarea la ușă. Ideal ar fi să plătești cu cardul comanda, iar aceasta să îți fie lăsată la ușă fără să mai fie nevoie să interacționezi cu cineva.

Cum să nu aducem coronavirusul în casă. Cât de sigure sunt coletele poștale?

Deși studiile arată că noul coronavirus rezistă pe hârtie sau carton timp de 24 de ore este puțin probabil să te îmbolnăvești. Totuși, pentru mai multă precauție este bine să te speli foarte bine pe mâini după ce deschizi cutiile sau plicurile.

Trebuie să spălăm hainele după ce ieșim afară?

Prima idee care îți vine în cap după ce intri în casă după ce ai fost afară poate fi să pui la spălat toate hainele pe care le-ai purtat. Nu este necesar, mai ales că dovezile arată că noul coronavirus nu rezistă foarte mult pe materialele textile. Evident, dacă ți s-a întâmplat ca cineva să tușească sau să strănute spre tine, atunci este necesar să speli totul. Același sfat este util și dacă ai fost în aglomerație.

Orice ai face, ține minte că spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun cel puțin 20 de secunde și păstrarea unei distanțe sociale rămân cele mai sigure modalități de a fi în siguranță.

Dacă acest articol despre cum să nu aducem coronavirusul în casă ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa