Crăciunul în pandemie. Cum să facem să nu luăm coronavirus? Sfaturi de la specialiști

Cristina Călin, redactor
scris pe
crăciunul în pandemie
Este recomandată purtarea măștii chiar și la reuniunile familiei extinse.

Sărbătorile de iarnă bat la ușă, numai că anul acesta ne încearcă sentimente ciudate. Pe de-o parte ne este dor chiar și de aglomerațiile de prin magazine, dar ne este teamă să nu ne îmbolnăvim de COVID-19. Cum facem să petrecem Revelionul și Crăciunul în pandemie cât mai frumos și în siguranță?

Specialiștii de la Centrul Național pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) din SUA au întocmit un ghid de petrecere a sărbătorilor de iarnă în timpul pandemiei. În principiu, recomandările se axează pe păstrarea distanței, purtarea măștii și spălatul pe mâini, dar sunt sfaturi specifice acestei perioade din an.

Citește mai mult: Burnout în familie. Ce ne lipsește când stăm acasă, cu cei dragi

Călătoriile în timpul sărbătorilor de iarnă pe perioada pandemiei

În această perioadă suntem tentați să plecăm în vizite sau în vacanță. Pentru că este pandemie recomandarea este să renunțăm la orice plimbare și să stăm mai mult acasă, doar cu persoanele cu care locuim. Pentru mulți acest lucru este greu de realizat, astfel încât există niște sfaturi care să reducă la minimum riscul de infectare cu noul coronavirus.

Cu ce călătorim

Cel mai bine ar fi să faci orice călătorie cu mașina personală, dar dacă acest lucru nu este posibil încearcă să alegi niște intervale în care mijloacele de transport în comun  (tren, avion, autocar) nu sunt foarte aglomerate. Interesează-te din timp dacă operatorul respectă normele de protecție și caută unul care nu umple până la refuz locurile.

Chiar și cu mașina personală există riscul de a lua coronavirus. Pleacă de acasă cu tot ce ai nevoie și nu opri mai mult decât este necesar.

Înainte de a pleca la drum interesează-te despre condițiile de la destinație. Dacă mergi în vizită la rude este important să știi de la început cine va mai fi prezent în casă și dacă cineva are simptome de afecțiuni respiratorii. Mizezi pe sinceritatea lor, dar dacă odată ce ai ajuns constați că e cineva care tușește, ar fi bine să te întorci acasă. Este cu atât mai bine să faci acest lucru dacă ai copii.

Vacanța de Crăciun la hotel

Dacă mergi în vacanță și urmează să te cazezi caută informații despre hotel sau pensiune. Află ce măsuri de evitarea a răspândirii noului coronavirus au luat, câte persoane mai sunt cazate în hotel. Este bine să urmărești și numărul de cazuri active de COVID-19 din localitate pentru a ști în ce te bagi. Ideal ar fi să mergi în locuri izolate, într-un grup restrâns de persoane.

Oriunde ai merge verifică și în ce stare sunt spitalele din zonă, dacă există unele suport COVID-19 și dacă mai există locuri libere la ATI. Evoluția acestei boli este imprevizibilă și este bine să fii pregătită pentru orice.

Ce punem în bagajul de călărie de Crăciun în timpul pandemiei?

Masca de protecție nu trebuie să lipsească din niciun bagaj. Ai grijă să ai suficiente atât pentru adulți, cât și pentru copii. Ține cont de faptul că vor cădea precipitații, măștile se vor uda și va fi nevoie să le schimbați destul de des.

Pune în bagaj și câteva sticluțe cu dezinfectant și șervețele umede antibacteriene indiferent dacă mergi în vizită la rude sau în vacanță la hotel. Vei avea nevoie de ele la tot pasul, așa că este bine să fii pregătită.

Ce trebuie să faci când ajungi la destinație?

Poartă masca peste tot. CDC recomandă să nu o dai jos nici măcar atunci când mergi în vizită la rude, singura excepție fiind când mănânci sau bei. Potrivit specialiștilor americani, masca trebuie purtată chiar și sub fular sau sub casca de ski dacă vrem să fim în deplină siguranță.

De asemenea, ne sfătuiesc să cântăm sau să râdem pentru că riscul de a sări stropi de salivă încărcați cu virusul Sars-Cov-2 este foarte mare.

Chiar dacă ai masca pusă nu pune mâna pe ea și nu îți atinge fața decât după ce te speli bine pe mâini cu apă și săpun.

Înainte de a spune că măsurile recomandate de ei sunt exagerate ia în considerare faptul că există multe persoane asimptomatice care pot răspândi virusul fără să știe. Nu doar masca este importantă în acest caz, ci și păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 m de persoanele cu care nu locuiești în aceeași casă.

Dacă mergi în vizită la rude sau prieteni unde s-au strâns mai multe persoane ideal ar fi să aerisiți camerele cât mai des.

Cum te protejezi dacă petreci sărbătorile acasă

Dacă urmează ca tu să fii gazda unei reuniuni de familie cu ocazia Crăciunului, atunci trebuie să urmezi aceiași pași ca atunci când mergi tu în vizită. Pare cinic, dar este important să verifici înainte persoanele care urmează să îți treacă pragul și, dacă totuși, apare cineva căruia îi curge nasul sau tușește, să nu îl primești în casă.

În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție calculează câte persoane încap astfel încât să respectați distanța de cel puțin 2 m. Cu ceilalți puteți petrece printr-o conferință video sau după ce se termină pandemia.

Când pregătești mâncarea poartă mască și roagă-i pe cei care vor să fie drăguți și să vină cu ceva dulce pregătit de ei să nu o facă. Este mult mai sigur așa pentru toată lumea.

Mersul la biserică

Crăciunul înseamnă dincolo de toate celebrarea nașterii Domnului, așa că mulți vor merge și la biserică. Alege un lăcaș de cult mai puțin aglomerat sau, dacă poți, ascultă slujba de afară. Poartă și în acest caz mască și evită să atingi suprafețele.

Este un an special așa că și sărbătorile de iarnă vor fi speciale. Dincolo de orice altceva ar trebui să ne bucurăm de faptul că suntem sănătoși și că sunt și cei dragi chiar dacă fizic nu putem fi lângă ei. Ar fi mai bine să fim precauți ca să începem 2021 cu bine!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa