Principalele manifestari ale COVID-19 la copii. Ce arată un studiu făcut pe 2.500 de copii infectați

Cristina Călin, redactor
scris pe
COVID-19 la copii

Noul coronavirus a îmbolnăvit mii de copii din întreaga lume. Chiar dacă numărul lor nu este foarte mare raportat la adulți, iar cazurile grave sau mortale au fost puține, oamenii de știință încearcă să explice și modul în care COVID-19 se manifestă la copii. 

Centrul pentru Prevenirea și Controlului Bolilor Transmisibile (CDC) din SUA a studiat cazurile copiilor infectați cu noul coronavirus din SUA în încercarea de a găsi niște explicații, mai ales că în SUA trei dintre ei au și murit. În plus, decese la copii s-au anunțat și în Franța, Marea Britanie și Belgia, după cum vă povesteam AICI.

La cercetare s-au luat în considerare bolnavii de COVID-19 din perioada 12 februarie-2 aprilie 2020. În total au fost luate în considerare 149.760 cazuri, iar dintre ele 2.572 au fost ale unor persoane cu vârsta mai mică de 18 ani, adică 1,7% din totalul infectaților. În România, copiii reprezintă circa 3% din numărul toal al infectărilor, potrivit raportărilor oferite de Ministerul Sănătații.

COVID-19 la copii. Simptome moderate la categoria de vârstă 0-18 ani

Aproximativ 73% dintre copiii bolnavi de COVID-19 au avut febră, tuse și dificultăți de respirație, potrivit raportului CDC. Dintre toți, 5,7% au avut nevoie de spitalizare. În această perioadă, în SUA au fost 3 decese în rândul copiilor infectați cu noul coronavirus. „Cercetările noastre demonstrează că cei mici pot să nu aibă febră sau să tușească în caz de COVID-19 așa cum se întâmplă în cazul adulților. Acesta este motivul pentru care în cazul copiilor boala nu este severă. Totuși, există și cazuri în care a fost nevoie de spitalizare”, scrie în raport.

Cercetarea americanilor vină să întărească datele venite de la omologii lor chinezi. Aceștia au publicat în revista Journal of Pediatrics un studiu cu date strânse de la 2.143 de copii infectați cu noul coronavirus în perioada 16 ianuarie – 8 feburarie. Potrivit acestei cercetări 90% dintre micuți au fost asimptomatici sau au avut simptome moderate. 6% dintre copii au ajuns în stare gravă la spital, iar un singur copil a murit. În cazul adulților, procentul celor la care boala s-a manifestat ușor a fost de 18,5%.

La începutul pandemiei experții au spus că infecția cu noul coronavirus ocolește copiii, dar se manifestă în mod sever în cazul persoanelor în vârstă. Totuși, au fost voci care au spus că din cauza faptului că simptomele lor au fost de cele mai multe ori ușoare, nu au fost raportate către autorități și astfel nu au intrat în statistici.

COVID-19 la copii. Toate bolile respiratorii sunt mai ușoare la cei mici

Diferențe în modul în care se manifestă bolile la diferite categorii de vârstă se observă și la alte afecțiuni ale căilor respiratorii. Gripa sezonieră este mult mai agresivă cu adulții decât cu copiii, de exemplu. Deși ajung și aceștia din urmă la spital într-un număr destul de mare, cazurile de deces sunt destul de puține. În SUA între 50 și 70% dintre cazurile de spitalizări în cazul gripei sezoniere sunt la persoane peste 65 de ani, iar între 70 și 85% dintre decese sunt tot în aceeasi categorie de vârstă, spune raportul CDC.

Infecția cu noul coronavirus are printre simptome și gâtul uscat, rinoree apoasă, diaree, febră, pneumonie și poate duce la incapacitatea de funcționare a unor organe urmată de deces în cazuri severe, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Copii care au murit în Europa din cauza COVID-19

Cazul fetiței de 16 ani din Franța care a murit de COVID-19 în doar câteva zile a făcut înconjurul planetei și a pus la îndoială faptul că cei mici sunt feriți de complicații. Rudele au povestit cum a evoluat boala tinerei: „Julie a avut doar o tuse uşoară care s-a înrăutăţit în weekend, iar luni am mers să o vadă un medic generalist. Acolo a fost diagnosticată cu o afecţiune respiratorie. Nu a avut alte boli înainte de asta. De aici, totul s-a derulat cu o viteză nebună. Mai întâi a fost internată la Longjumeau (Essonne), a fost transferată peste noapte la spitalul Necker din Paris. A fost pusă la un aparat de respiraţie, apoi a fost intubată. Plămânii i-au cedat. Medicii au făcut tot ce au putut, dar nu a fost salvată”, a povestit pentru jurnaliști sora ei.

COVID-19 la copii. Decese puține în rândul celor mici

În aceeași situație este și decesul unui băiețel de 13 ani din Marea Britanie, care s-a stins la London’s King’s College Hospital, fără să aibă alte probleme de sănătate. În Belgia, a murit pe 31 martie, o fată de 12 ani. Specialiștii au mai explicat că fetița a avut febră pentru trei zile, fiind testată pozitiv la coronavirus. Nu au fost oferite alte detalii despre problemele preexistente ale fetei. În SUA, pe 29 martie, a decedat din cauza COVID-19, un bebeluș de nici un an, însă autoritățile medicale spun că acesta avea probleme de sănătate preexistente.

Chiar dacă s-au înregistrat decese și în rândul copiilor, acestea sunt puține și par mai degrabă excepții de la situația generală în care simptomele acestora sunt blânde.

Dacă acest articol despre COVID-19 la copii ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa