Asistentele gemene Katy și Emma au murit la 3 zile distanță de COVID-19

Geo Mihalcea
scris pe
Covid-19 în lume. Erau tinere și aveau toată viața înainte. Abia împliniseră 37 de ani și tot ce-și doreau, încă de când erau mici, era să aibă grijă de oameni. Mereu glumeau pe seama faptului că au venit pe lume împreună și o vor părăsi la fel. Nimeni nu și-ar fi închipuit că două asistente, pline de viață, care până în primăvara lui 2020 au locuit și au făcut totul împreună, vor trece în neființă alături.
Povestea gemenelor relatată pe baza mărturiilor celor apropiați am aflat-o de la jurnaliștii de la bbc.uk. Întreaga comunitate a fost șocată să afle că ele au murit la un interval de numai trei zile una de cealaltă, după ce au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus. Marți, pe 21 aprilie, s-a stins Katy Davis pe un pat al spitalului General Southampton, iar Emma, geamăna sa identică, asistentă medicală, a murit pe 24 aprilie, în același spital.

Covid-19 în lume: Sora gemenelor nu poate crede că e real ce s-a întâmplat

Covid-19 în lume: Katy și Emma făceau totul împreună

Sora lor, Zoe, își amintește, cu ochii în lacrimi, că ele mereu spuneau că au venit pe lume împreună și vor ieși tot împreună. Zoe recunoaște că gemenele aveau înainte de cruntul diagnostic și alte probleme de sănătate, dar a sperat până în ultima clipă că vor ieși învingătoare din lupta cu coronavirusul. „Nu există suficiente cuvinte cu care să descriu cât de speciale au fost surorile mele”, spune Zoe.

„Mereu au locuit împreună, au muncit împreună, s-au distrat împreună. Dintotdeauna și-au dorit să-i ajute pe cei din jur. De când erau mici și se jucau cu păpușile lor, se prefăceau că sunt medici sau asistente și că au grijă de pacienți. Făceau asta cu atâta bucurie, deși aveau câțiva ani! Apoi, când au crescut și și-au împlinit visul de a deveni asistente medicale, și-au dedicat întreaga lor energie fiecărui om care ajungea în grija lor! Nu-mi vine să cred că este real ce se întâmplă acum. Nu pot să cred că surorile mele nu mai sunt!”

Covid-19 în lume: Katy era apreciată de toți cunoscuții

Katy lucra la Southampton Children’s Hospital și era foarte apreciată de colegii săi. Paula Head, director executiv al Spitalului Universitar Southampton NHS Foundation Trust, a declarat: „Katy era un model pentru colegii săi, toți își doreau să fie ca ea, pentru că avea un entuziasm și o dăruire de nedescris. În numele întregului personal, al pacienților spitalului nostru și a întregii comunități pe care o deservim, aș dori să transmit sincere condoleanțe familiei!”

Royal College of Nursing a transmis următorul mesaj: „Katy mereu a fost descrisă ca o asistentă dedicată și dezinteresată, care a avut întotdeauna timp pentru toată lumea, folosindu-și abilitățile și cunoștințele ei pentru a asigura îngrijirea excelentă a pacientului.”

Covid-19 în lume: spitalul în care au murit cele două asistente la numai 3 zile diferență

Emma a mai rezistat doar 3 zile după moarea lui Katy

Emma Davis a lucrat la același spital ca sora ei în secția de chirurgie, timp de nouă ani, până în 2013. Într-un mesaj adresat personalului, ofițerul de asistență medicală Gail Byrne a spus: „Avea aceleași simptome ca sora ei înainte de diagnosticarea cu Covid-19 și aceleași afecțiuni pre-existente. Este de la sine înțeles cât de tragică este această dispariție prematură atât pentru familie, cât și pentru toți cei care au cunoscut-o pe Emma și pe sora ei. Toți colegii o descriau pe Emma ca fiind un om extraordinar, o asistentă calmă, veselă, un bun profesionist și cu reale abilități de lider. A fost o onoare să lucrăm alături de ea, a fost un membru valoros al echipei noastre.” Personalul spitalului a ținut un moment de reculegere în fața intrării principale a instituției, cu câteva ore înainte ca Emma să treacă în neființă.

Covid-19 în România – avem deja 6 decese în rândul personalului medical

Oficialii britanici, în ultimul raport transmis populației, au anunțat că, de la începutul pandemiei și până la 24 aprilie, 50 de persoane din sectorul de îngrijire medicală și-au pierdut viața.

În România, numărul cadrelor medicale infectate cu Covid-19 a trecut de 1000, conform ultimului comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică. Cea mai gravă situație este la Suceava, unde sunt 462 cadre medicale depistate pozitiv, urmată de București cu 149 de cazuri. Lista numărului de cazuri pe județe o găsiți aici.

Până în 23 aprilie, erau infectate cu noul coronavirus există 1.033 de cadre medicale, înregistrându-se şase decese în rândul acestora.”Sunt cei care au fost în linia întâi, sunt cei care au pus mai presus de viaţa lor viaţa celorlalţi şi ţin să le mulţumesc tuturor”, a spus ministrul Sănătații, Nelu Tătaru.

Pentru urmașii cadrelor medicale decedate, Parlamentul României inițiat la începutul lunii aprilie un proiect de lege prin care aceștia au posibilitatea să beneficieze de pensie de urmaș:

„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se arată în propunerea legislativă adoptată în prima jumătate a lunii aprilie de Senat.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa