Cum văd copiii, români și italieni, închiși în case, lupta cu COVID-19

Geo Mihalcea
scris pe
Michele îi arată surorii sale, Martina, cum soarele poate ucide coronavirusul cu o sabie de flăcări dacă poțiunea sa magică nu reușește. Foto:Lorenzo Tondo / The Guardian

Covid-19 în Italia. De la începutul lunii martie, când guvernul italian a dispus închiderea unităților de învățământ și a impus blocarea națională, viețile a milioane de copii au fost schimbate radical. De la începutul focarului, peste 300 de copii au fost testați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit Societății Italiene de Pediatrie. Jurnaliștii de la The Guardian au vorbit cu mai mulți copii italieni despre cum fac față situației și cum își folosesc imaginația și creativitatea pentru a se „lupta” cu Covid-19. Și noi am vorbit cu Nicolas, un puști de numai 4 ani, care trăiește în Veneto, alături de părinții săi, români.

Efectele Covid-19 asupra copiilor sunt, în majoritatea cazurilor, comparabile cu cele ale gripei normale. Mulți dintre ei și-au prierdut deja bunicii sau alte rude, părinții altora se luptă chiar în această clipă cu virusul. În timp ce virusul este mai iertător cu cei tineri, este nemilos față de adulții mai în vârstă. La ora editării acestui material, Italia înregistra peste 10.000 de decese.

Nicholas este un român din Veneto care crede că putem scăpa de Covid-19 zâmbind.

Covid-19 în Italia. Nicolas, 4 ani și 8 luni, român în Veneto

„Dragi cititori ai site-ului Totul despre mame, eu sunt Nicolas, am 4 ani 8 luni și locuiesc cu familia mea în Italia, chiar în Veneto. De la începutul lui martie nu mai merg la grădiniță și stau cu părinții mei în casă. Mami mi-a explicat că trebuie să ne ferim de virus, de aceea trebuie să renunțăm la orice ieșire. Sunt norocos căci mama mea, Claudia, este educatoare și parcă și-a mutat grădinița la noi acasă. În fiecare zi facem sport, gătim, pictăm, facem tot felul de jocuri educative. Mie îmi place acasă, dar uneori mi se face dor de colegii mei de la grădiniță, de familia mea din România! Trebuie să zâmbim mult zilele astea. Eu așa cred că putem scăpa de coronavirus: să vadă că suntem fericiți, că ne iubim, că suntem puternici împreună!”

 

Covid-19 în Italia. SuperAndrea și SuperDad încearcă să închidă ușa la dimensiunea care conține coronavirus. Foto: Lorenzo Tondo / The Guardian

Covid-19 în Italia. Andrea, 6 ani, Catania

Andrea este închisă în casă alături de mama și sora ei mai mică de câteva săptămâni și nu și-a mai văzut tatăl de pe 2 martie. „Medicii l-au dus la spital ca să se simtă mai bine”, i-a explicat mama. Tatăl fetiței este unul dintre cei 230 de pacienți cu Covid-19 aflați în spitalul din Catania, Sicilia. În așteptarea revederii lui, Andrea își transformă dorul în desene, pe care, prin amabilitatea medicilor, le trimite tatălui său.

Într-unul dintre acestea, Andrea și-a imaginat cum va opri răspândirea virusului. Fetița își imaginează că cineva a deschis din greșeală ușa către dimensiunea care separă lumea noastră de cea a Coronavirusului. „Nu este ușor să o închideți la loc, dar SuperAndrea și SuperTati vor reuși, deoarece sunt protejați de energia unei inimi uriașe și sclipitoare pe care virusul nu o poate învinge.” Dar ușa nu poate fi închisă până când tatăl său nu va fi externat din acest blestemat spital, crede fetița.

„Bună, tati. Sper că te simți mai bine. Te iubesc mult și abia aștept să revii ca să ne putem juca din nou”, a scris Andreea într-un mesaj recent și a mai adăugat: „Dacă vrem să scădem puterea Coronavirusului, trebuie să rămânem acasă”. Are în carnețel pe care l-a numit „Gândurile mele despre coronavirus” unde așterne, alături de sentimentele pentru tatăl său și gânduri pentru italieni în general: „Nu mâncați prea mult. În caz contrar, va trebui să mergeți mai des să cumpărați alimente și vă vei putea întâlni cu virusul dacă ieșiți din casă!”

Covid-19 în Italia. Michele știe că soarele va ucide coronavirusul. Foto: Lorenzo Tondo / The Guardian

Covid-19 în Italia. Michele Passalacqua, 6 ani, Palermo

Oamenii din regiunile sudice ale Italiei intră în carantină de bună voie, pe măsură ce numărul cazurilor de îmbolnăviri crește dramatic de la o zi la alta. În Palermo, Sicilia, Michele a găsit și ea un leac pentru Covid-19.
„Este o poțiune magică. Vedeți voi, coronavirusul este o creatură mică, aproape invizibilă, o puteți vedea doar folosind un microscop. Poate sări ușor dintr-un loc într-altul. Și nu e o singură ființă, se poate multiplica. Trebuie să folosim poțiunea magică pentru a-l lovi pe cel mai tare dintre ei, monstrul coronavirus care i-a adus pe toți ceilalți la viață. Dacă îl găsim și îl stropim cu poțiunea magică, atunci și celelalte virusuri vor muri.”

Și, dacă poțiunea ei nu funcționează, Michele are deja și un plan B: soarele. Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății nu a confirmat că temperaturile ridicate ar putea slăbi virusul, Michele e convinsă că soarele îl va ucide: „Va folosi o sabie de flăcări.” „Încep să mă plictisesc acasă, îmi lipsesc prietenii și colegii de clasă.”

Marco și Jacopo privesc lumea printr-o fereastră. Foto: Lorenzo Tondo / The Guardian

Marco, 9 ani, și Jacopo, trei -Lozzo Atestino

Marco și fratele său mai mic trăiesc în Lozzo Atestino, provincia Padova – unul dintre primele orașe italiene lovite de virus. Cei doi frați și părinții lor s-au îmbolnăvit cu Covid-19. Marco le-a scris celor de la The Guardian următoarele rânduri: „Din păcate eu și fratele meu mai mic am avut ghinionul de a cunoaște coronavirusul. Totul a început pe 20 februarie, când virusul a ajuns în orașele vecine. Mama a încercat să mă liniștească spunând că suntem toți sănătoși, dar câteva zile mai târziu ea s-a îmbolnăvit, iar eu eram îngrijorat și trist.”

În timp ce copiii nu au prezentat simpome grave, părinții lor s-au simțit din ce în ce mai rău, până când au fost duși la spital. „A fost cea mai rea zi”, spune Marco. „Îmi amintesc că eram în ambulață și mama nu respira bine. Fratele meu mai mic a început să plângă. Când am ajuns la spital, am început să plâng și eu, pentru că am crezut că ne vor despărți de părinții noștri”.

Din fericire, în cazul lor, acest lucru nu s-a întâmplat și, din acel moment, Marco și familia sa, a început o lungă perioadă de carantină, care mai durează și acum. „Zilele trec și nu putem intra în contact cu nimeni. Mama comandă alimente folosind telefonul, iar pungile ne sunt livrate la poartă. Îmi văd bunicii, mătușile și unchii numai prin apeluri video.”
În așteptarea rezultatelor ultimelor teste, Marco și fratele său privesc lumea exterioară printr-o fereastră mare a casei lor: „Abia aștept să ne lase coronavirusul în pace”, spune el. „Abia aștept să mă joc din nou afară. Dar am învățat un lucru din asta- cel mai important lucru este sănătatea și dragostea familiei mele.”

Covid-19 în Italia. Greta și Riccardo au lipit patru foi pentru a crea un poster „Totul va fi bine”. Foto: Lorenzo Tondo / The Guardian

Greta, 6 ani și Riccardo Gabanelli, 4 ani- Bergamo

Coronavirusul a lovit din plin orașul Bergamo, Lombardia. Știrile venite de aici sunt apocaliptice. Peste o mie de oameni au murit de la izbucnirea focarului, nu mai sunt suficiente sicrie în zonă pentru a transporta morții. Cuptoarele crematoriului din Bergamo nu mai fac față, iar armata a început să transfere cadravrele în alte orașe pentru a fi incinerate.
Greta și Riccardo au rămas de mult fără hârtie, acum, când desenul este principala activitate a copiilor ce trebuie să stea săptpmâni în șir izolați în casă. De câteva săptămâni italienii atârnă bannere la geamurile lor cu un curcubeu și motto-ul „ Andrà tutto bene ” (totul va fi bine).

Greta și Riccardo au dorit să facă și ei unul, dar nu pot cumpăra hârtie pentru că magazinele sunt închise. Pentru a se alătura mișcării, au lipit între ele ultimele 4 foli găsite prin casă. Pe măsură ce timpul trece, copiilor le e din ce în ce mai greu să stea închiși între patru pereți. „Mă plictisesc îngrozitor și nimic nu se îmbunătățește”, îi tot repetă Greta mamei sale.

David și Goliat: desenul lui Francesco al luptei împotriva coronavirusului. Foto: Lorenzo Tondo / The Guardian

Covid-19 în Italia. Francesco Giuffrida, 8 ani- Bologna

În Bolonia, regiunea Emilia-Romagna, lucrurile nu sunt deloc roz. Există peste 7000 de cazuri și peste 800 de persoane au pierit de la apariția focarului. Cu toate aceste statistici sumbre, Francesco nu are de gând să renunțe. El vede starea de urgență ca pe o luptă între David și Goliat. David reprezintă oamenii și Goliat, coronavirusul. Cum va putea o făptură atât de mică (David) să învingă virusul? Francesco nu are nicun dubiu. Armata cu care oamenii trebuie să învingă virusul este aceeași forță care a unit Italia: „NU veți putea infecta lumea atâta timp cât există umanitate!”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa