Studiu: Noul coronavirus a rezistat pe suprafețe 17 zile în locuri unde au stat bolnavii

Cristina Călin, redactor
scris pe
COVID-19 a rezistat pe suprafețe

Noul coronavirus a rezistat pe suprafețe pe vasul Diamond Princess timp de 17 zile, mult mai mult decât au arătat studiile anterioare, arată un raport publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

Navele de croazieră Diamond Princess și Grand Princess au fost puse în carantină după ce au fost descoperiți la bord pasageri infectați cu noul coronavirus. Unul dintre ele—Diamond Princess—a fost oprit în apele teritoriale ale Japoniei, iar celălalt în California.

Atât pasagerii, cât și personalul celor două vase nu au mai putut să le părăsească pentru că atunci când au coborât într-unul dintre porturi s-a descoperit că unii dintre ei erau bolnavi de COVID-19. Anterior nu manifestaseră niciun simptom.

Virusul a fost identificat atât în cabinele celor care au avut simptome, cât și a celor care, în timpul carantinei, au dezvoltat reacții la noul coronavirus. Acesta a rezistat chiar și 17 zile înainte ca totul să fie dezinfectat.

COVID-19 a rezistat pe suprafețe mai bine de două săptămâni, dar s-a diminuat cantitatea de virus

„Prezența COVID-19 pe vasele de croazieră a arătat pericolul real: răspândirea rapidă, mai ales în rândul persoanelor vulnerabile. Mai mult, am învățat că este nevoie de eforturi chiar și agresive pentru a opri epidemia.”, scrie în raportul întocmit de experții de la CDC.

Înainte de această cercetare Institutul Național de Sănătate împreună cu CDC, Universitatea din California și de la Universitatea Princeton au arătat într-un studiu comun că noul coronavirus poate rezista pe plastic și oțel până la 3 zile. De asemenea, au descoperit că, în timp, cantitatea de virus scade.

În cazul vasului Diamond Princess problema cea mai mare a fost că majoritatea pasagerilor nu avea simptome de COVID-19 atunci când au fost testați. Rezultatele au arătat că erau pozitivi. Pe acest vas de croazieră au fost 3700 de oameni, pasageri și personal.

Pe cele două vase de croazieră au murit 11 persoane

Toți au fost puși în carantină pe vas, în apele teritoriale ale Japiniei, pe 4 februarie, după ce una dintre persoane a fost infectată într-o oprire în Hong Kong. Imediat după aceasta vasul a devenit al doilea focar de infecție după China. Mai mult de 800 de persoane au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

În cele din urmă pasagerii și personalul au fost evacuate cu misiuni umanitare de urgență inițiate din statele lor de proveniență. 9 persoane au murit din cauza COVID-19.

Pe vasul Grand Princess, pus în carantină în California, au fost depistate 78 de cazuri. Vasul a fost andocat în portul Oakland, iar toți pasagerii și personalul au fost duși în spații speciale pentru izolare. Două persoane au murit.

Dacă acest articol despre faptul că virusul COVID-19 a rezistat pe suprafețe timp de 17 zile pe vasul de croazieră Diamond Princess ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa