Coronavirusul și sarcina – ghid complet pentru viitoarele mame

Geo Mihalcea
scris pe

Coronavirusul și sarcina. După diagnosticarea mai multor gravide cu COVID-19, inclusiv în România, multe dintre viitoarele mame au intrat în panică și pe bună dreptate. Sunt multe întrebări la care nici medicii nu au încă răspuns, deoarece totul se întâmplă într-un ritm destul de alert. Cum poate fi prevenită infectarea, dacă se transmite fătului, ce tratament se aplică și care ar fi regulile de siguranță speciale în cazul gravidelor sunt câteva din lucrurile pe care le vom lămuri aici, luând în calcul ce se știe până acum.

Multe dintre gravide au ales să-și ia concediu medical și să se autoizoleze la domiciliu, dar multe merg încă la serviciu și, de cele mai multe ori, folosind mijloacele de transport în comun. Nu se știe încă exact modul în care COVID-19 afectează femeile însărcinate și bebelușii lor, dar am încercat să culegem de la experți din țară și din străinătate răspunsuri la astfel de întrebări frecvente.

Coronavirusul și sarcina. Și gravidele pot avea forme sever

Momentan există foarte puține date despre modul în care noul coronavirus (care provoacă boala cunoscută sub numele de Covid-19) afectează femeile însărcinate. Acestea au sistemul imunitar modificat și se pare că pot prezenta un risc mai mare de apariție a complicațiilor severe, dacă sunt expuse la virusuri, mai ales dacă au dezvoltat diabetul gestațional ori unele boli autoimune.

Într-un evaluare a 147 de femei suspecte de Covid -19,8% aveau o formă severă, iar 1% erau internate în stare critică, potrivit unui raport dat publicității la începutul lunii martie 2020 în China.

Dr. Christopher M. Zahn, vicepreședinte al Colegiului American de Obstreticieni și Ginecologi din SUA, a declarat pe 10 martie 2020 că „este de înțeles că îngrijorarea femeilor însărcinate atinge cote alarmante referitor la noul virus și la efectele pe care le poate avea asupra sănătății lor și a fătului lor. Cu toate acestea, în clipa de față sunt foarte multe femei gravide diagnosticate și autoritățile din întreaga lume fac eforturi pentru a reduce răspândirea virusului”.

Coronavirusul și sarcina. Virusul poate ajunge la făt?

Nu există dovezi că o mamă își poate infecta copilul cu noul coronavirus în timpul sarcinii și nici că sugarii pot fi infectați la naștere, a spus dr. Denise J. Jamieson, președintele Facultății de Medicină din cadrul Universității Emory.

Într-un studiu recent publicat în The Lancet, cercetătorii au urmărit nouă femei însărcinate care au fost testate pozitiv cu COVID-19, chiar în Wuhan, China-epicentrul epidemiei. Echipa a descoperit că, în momentul nașterii prin cezariană, toți nou-născuții erau clinic sănătoși și nu s-au găsit dovezi că laptele matern, sângele din cordonul ombilical ori lichidul amniotic ar fi infectate.

Deși virusul nu a fost descoperit încă în laptele matern, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor este reticent în declarații și afirmă că „nu știm dacă mamele cu Covid-19 pot transmite virusul prin laptele matern”. „Având în vedere tot ce știm despre virusuri în general, există o mare probabilitate ca virusul să fie în laptele matern” a adăugat dr. Jamieson.

Precizări despre primele zile și alăptare

Unii experți au spus că cea mai prudentă abordare pentru mamele infectate cu noul coronavirus ar putea fi separarea temporară de bebelușii lor, mai ales dacă prezintă simptome de febră și tuse. O altă soluție ar fi și pomparea laptelui matern și aruncarea acestuia până la vindecare, pentru a stimula lactația în perioada în care nu-ți poți alăpta copilul.

Pe de altă parte, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA încurajează alăptarea în continuare; în schimb, aceeași organizație insistă pe spălarea mâinilor înainte de a atinge copilul, purtarea unei măști cât timp bebelușul este ținut în brațe: „Dacă laptele matern este muls cu o pompă electrică, mama trebuie să se spele pe mâini îninte de a atinge orice componetă a hrănirii artificiale (pompă, biberon, sterilizator) și pompa trebuie curățată corespunzător după fiecare utilizare”.

Coronavirusul și sarcina. Spălarea mâinilor este extrem de importantă

Acest tip de coronavirus se transmite prin picături respiratorii, niște mici particule care sunt purtătoare ale viruslui care ies prin nas ori pe gură atunci când o persoană bolnavă tușește, strănută, râde ori chiar în timpul unei discuții. Stropii infectați pot ajunge până la 6 metri și rămân timp îndelungat pe suprafețe. Un studiu efectuat asupra altor tipuri de coronaviruși a arătat că aceștia pot rezista pe suprafețe de metal, sticlă, plastic și până la nouă zile, dar pot fi distruse cu dezinfectant.

Noul coronavirus are o acoperire lipidică, ceea ce-l face mult mai vulnerabil față de alte tipuri. Dr. Gregory A. Polonia, expert în vaccinuri la Clinica Mayo suține că „este ușor de ucis Covid-19, printr-o simplă spălare a mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde”.
Dacă sunteți într-un loc în care spălarea mâinilor nu este posibilă, folosiți un dezinfectant pe bază de alcool.

Coronavirusul și sarcina. Mai călătorim?

Cât privește călătoriile în altă localitate sau altă țară, e bine să te informezi înainte de a pleca de acasă. Turismul este într-o perioadă de pauză până la diminuarea riscurilor, sfatul specialiștilor este să călătorim doar dacă este stric necesar. Vrei să fii o mămică sănătoasă? Stai zilele astea mai mult pe acasă!

Cât privește masca chirurgicală, aceasta NU oferă protecție eficientă împotriva noului coronavirus. Măștile sunt de folos celor care sunt deja infectați, deoarece ajută la prevenirea răspândirii picăturilor respiratorii.

Coronavirusul și sarcina. Ce faci dacă prezinți simptome

Dacă ești însărcinată și ai febră, tuse, dificultăți de respirație, sună-ți mai întâi medicul de familie. El este în măsură să-ți dea cele mai bune indicații. Autoritățile române au pus la dispoziție și un tel verde – 0800 800 358, ce poate fi apelat pentru a solicita informații despre Covid 19.

Dacă ai intrat de curând în contact cu o persoană care s-a întors din străinătate (nu neapărat din Italia) mergi la cel mai apropiat spital de boli infecțioase și solicită ajutor de specialitate. În niciun caz nu apela la auto-medicație, mai ales acum, când te pregătești să aduci e lume un copil.

Vaccinul încă nu există

Vaccinul pentru Covid-19 este cel puțin la un an distanță. Este nevoie de câteva luni bune pentru ca acesta să fie testat suficient, să se producă în cantități mari și să fie introdus pe piață. Până una alta, asigură-te că ți-ai făcut vaccinul antigripal, chiar dacă nu-ți oferă imunitate la coronavirus, te scapă de gripa sezonieră, deși toată lumea pare că a uitat de ea! Se știe că în februarie cazurile de gripă sezonieră încep să dispară, dar virusurile gripale circulă în continuare și pot afecta femeile însărcinate și nu numai.

De asemenea, în sarcină te poți vaccina împotriva tusei convulsive (pertussis). Acest tip de vaccin îți protejează bebelușul chiar și după naștere și asta e minunat pentru că, în primele săptămâni de viață, bebe este mult prea vulnerabil pentru a primi un asemenea vaccin. Statiticile arată că aproximativ 70% dintre decesele date de tusea convulsivă apar la copiii mai mici de două luni.

Coronavirusul și sarcina. Cum te protejezi pe tine și pe familia ta

* Chiar dacă nu sună prea roz, trebuie să fii realistă și să faci un plan, împreună cu partenerul tău, pentru cazul în care unul dintre voi se îmbolnăvește. Important este să vorbiți din timp cu o persoană apropiată care v-ar putea ajuta cu copilul imediat după naștere, repet dacă tu sau partenerul tău sunteți infectați cu Covid-19.

* Alege o persoană complet imunizată la gripă, tuse, cu toate vaccinurile din schema obligatorie de vaccinare făcute, pentru a nu-ți expune copilul la alte boli infecțioase.

* Ține la îndemână o copie după toate analizele făcute ție și familiei tale în ultima perioadă, pentru eventualitatea în care sistemul medical ar putea fi dat peste cap de răspândirea coronavirusului.

* Acordă zilnic o importanță majoră igienei corporale, vestimentare, dar și a casei, mașinii, încălțămintei și îmbrăcămintei de exterior.

* Limitează expunerea pentru a limita riscul. Nu înseamnă că vei fi pe veci izolată în casă, dar, dacă nu este absolut necesar nu merge în vizite, în instituții publice, în spitale și-n orice tip de spațiu aglomerat.

* Dezinfectează orice suprafață cu care intri tu sau familia ta în contact, chiar și telefonul, telecomanda, clanța de la ușă etc.

*Aprovizionează-te din timp cu alimente neperisabile, hârtie igienică, produse de curățenie, săpun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa