Mesajul OMS pentru tineri: „Nu sunteți invincibili. Alegerile voastre pot face diferența între viață și moarte pentru altcineva”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
Tinerii nu sunt imuni la coronavirus și trebuie să evite să socializeze și să transmită boala celor în vârstă, care sunt foarte vulnerabili la infecție, a avertizat directorul Organizației Mondiale a Sănătații. Declarațiile vin în contexul în care în întreaga lume numărul tinerilor care se infectează este în creștere, inclusiv al celor care au nevoie de îngrijire în spitale. În plus, și în privința copiilor OMS recomandă precauție, pentru că și ei pot ajunge să facă forme grave de boală, în special bebelușii.  Alegerile pe care le fac tinerii „pot face diferența între viață și moarte pentru altcineva”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. Declarațiile directorului general OMS vin după ce în multe țări din lume tinerii nu respectă recomandările autorităților, de a evita contactul pentru a nu infecta persoanele vulnerabile. În plus, spitalele din toată Europa anunță că mulți dintre cei care au nevoie de îngrijire sunt tineri. Declarațiile au fost făcute într-o conferință online ținută de la sediul OMS din Geneva. „Rețineți faptul că deși persoanele în vârstă sunt cele mai grav afectate de noul coronavirus, nici tinerii nu sunt scutiți de a face boala”.
Alegerile pe care le fac tinerii „pot face diferența între viață și moarte pentru altcineva”, a spus directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus
El a adăugat : „Am un mesaj pentru tineri: nu sunteți invincibili, virusul vă poate afecta atât de rău încât veți avea nevoie să stați săptămâni la rând în spital și chiar riscați să vă pierdeți viața. Chiar dacă voi nu vă îmbolnăviți, alegerile voastre legate de locurile unde mergeți pot face diferența dintre viață și moarte pentru altcineva”. Studiile au arătat că persoane de toate vârstele pot fi infectate cu noul coronavirus, însă acesta este extrem de periculos pentru vârstnicii cu bolii cronice, la această categorie fiind cele mai multe decese.

COVID-19 Riscul de mortalitate în funcție de vârstă 

Vârsta Rata mortalităii cazuri totale
80+ 14.8%
70-79 ani 8.0%
60-69 ani 3.6%
50-59 ani 1.3%
40-49 ani 0.4%
30-39 ani 0.2%
20-29 ani 0.2%
10-19 ani 0.2%
0-9 ani Fără victime
Sursa: Centrul pentru Controlul Bolilor din China (CCDC)

Transmiterea de la persoane fără simptome, greu de controlat

O altă îngrijorare a specialișilor este faptul că virusul este transmis de persoane fără simptome într-o măsură mai mare decât se așteptau, ceea ce complică și mai mult controlul pandemiei. În SUA ca și în Europa apar din ce în ce mai multe rapoarte de transmitere semnificativă a virusului de către persoane fără sau cu simptome ușoare ale infecției. Marți, pe 16 martie, dr. Sandra Ciesek, directorul Institutului de Virologie Medicală din Frankfurt, a testat 24 de pasageri care s-au întors cu avionul din Israel. Șapte din cei 24 de pasageri au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Patru din cei 7 nu aveau simptome și dr. Ciesek a fost surprinsă să constate că încărcătura virală a pacienților asimptomatici era mult mai mare decât la cei care prezentau simptomele specifice. Sarcina virală este o măsură a concentrației virusului în secrețiile respiratorii ale unui pacient. O încărcare mai mare face ca persoana care o are să răspândească infecția către mai multe persoane.

Studiu în Olanda și Belgia: mulți se pot infecta de la persoane fără simptome

Două studii timpurii care au folosit modelarea matematică a focarelor din Tianjin, China și Singapore în lunile ianuarie și februarie au descoperit de asemenea date despre răspândirea virusului de către persoane care nu aveau simptomele caracteristice Covid-19. Ambele studii au fost postate pe MedRxiv, un server al Universității Yale, revista medicală BMJ și Cold Spring Harbor Laboratory din New York. Un alt studiu postat în 15 martie de către cercetătorii belgieni și olandezi arată că între 48% și 66% dintre cele 91 de persoane din grupul din Singapore au contactat infecția de la cineva care era pre-simptomatic. Din cele 135 de persoane din Grupul Tianjin, între 62% și 77% s-a îmbolnăvit de asemenea de la persoane care nu aveau simptome. Cu toate astea, unul dintre autorii studiului, Tapiwa Ganyani de la Institutul de Știință a Datelor de la Universitatea Hasselt din Belgia, a precizat că aceste date sunt incipiente, au statut de estimări și nu pot fi luate ca certitudini. Oficialii Centrului American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile spun că răspânidrea asimptomatică NU este principalul mod de răspândire a virusului, dar este prezentă în comunitate și nu trebuie ignorată. Până în 22 martie 202, peste 13,000 de pacienți au murit din cauza complicațiilor cauzate de infecția cu Covid-19 în întreaga lume. Peste 300.000 pacienți au fost testați pozitivi în întreaga lume. În România sunt 3 decese și peste 400 de infectări.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa