Copiii mai mari transmit coronavirusul precum adulții. Cei sub 10 ani mult mai puțin. STUDIU

Ileana Mirescu
scris pe
copiii mai mari transmit coronavirusul
În contextul dezbaterilor privind redeschiderea școlilor în multe părți ale lumii, o întrebare este pe buzele tuturor cât de mult răspândesc copiii coronavirusul.

Copiii cu vârste peste 10 ani pot transmite coronavirusul la fel ca adulţii, arată un studiu realizat în Coreea de Sud pe  aproape 60.000 de subiecți, scrie New York Times

În contextul dezbaterilor privind redeschiderea școlilor în multe părți ale lumii, o întrebare este pe buzele tuturor: cât de mult răspândesc copiii coronavirusul? Studiul făcut în Coreea de Sud oferă un răspuns: copiii mai mici de 10 ani transmit coronavirusul mai puțin decât adulții, însă riscul nu este zero. În schimb, cei între 10 și 19 ani răspândesc virusul la fel de mult ca adulții.

Cercetătorii de la Centrul sud-coreean pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor au monitorizat 59.073 de persoane care au avut contacte cu 5.706 de pacienţi bolnavi de Covid-19, în perioada 20 ianuarie – 27 martie 2020. Studiul s-a concentrat pe rata trasmiterii bolii în rândul membrilor familiei restrânse. Rata de contagiune a fost de 18,6% în familiile în care erau copii cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. În casele în care erau copii cu vârste de până la nouă ani, această rată a fost de 5,3%.

„Studiul nostru are unele limitări. În primul rând, numărul cazurilor de infectare poate a fost subestimat, dat fiind că poate nu au fost identificaţi bolnavii asimptomatici. În plus, cazurile detectate ar fi putut fi contagiate prin expuneri în afara locuinţei”, au ținut să sublinieze cercetătorii sud-coreeni.

Concluziile sugerează că, în cazul redeschiderii şcolilor, comunităţile se vor confrunta cu focare de infecţie la copiii de toate vârstele, avertizează unii experţi.

Unele studii din Europa şi Asia au sugerat că probabilitatea infectării copiilor este mai redusă. Dar multe dintre acest studii au fost de amploare redusă şi nu au avut o metodologie corectă, a atras atenția dr. Ashish Jha, directorul Institutului de Sănătate Globală al Universităţii Harvard.

Copiii mai mari transmit coronavirusul. De ce copiii sub 9 ani nu sunt așa de afectați de noul coronavirus

Copiii, mai ales cei cu vârste între 0 și 9 ani, reprezintă categoria cea mai puțin afectată de infecția cu noul coronavirus, potrivit SmartLiving.ro. În România, aproximativ 7% din totalul celor depistați pozitiv sunt copii și adolescenți, arată datele raportate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) până la 28 iunie 2020. Niciun copil nu a decedat în România din cauza infecției COVID-19, iar în lume, mai puțin de 1% dintre cei care și-au pierdut viața în timpul acestei pandemii erau din categoria de vârstă 0-18 ani.

Copiii mai mari transmit coronavirusul. COVID-19 are alte simptome la copii

La începutul pandemiei, cele mai multe studii s-au concentrat pe impactul coronavirusului asupra adulților, fiindcă la ei s-au observat inițial formele severe și tot ei aveau simptomele tipice de infecție respiratorie: febră, dureri în gât, tuse, dificultăți de respirație. La copii, s-a dovedit că infecția COVID-19 se manifestă însă diferit. „Simptomele COVID-19 sunt mult mai nespecifice la ei. Au fost descrise cazuri de copii cu manifestări digestive (diaree), cu poliurie (urinare frecventă) și cu febră mare. Toate acestea apar mai puțin la adulți”, a spus dr. Camelia Florea pentru SmartLiving.ro.

Febra, tusea și dificultățile de respirație sunt simptome frecvent întâlnite printre adulții infectați cu noul coronavirus, dar mai puțin prezente la copiii depistați pozitiv la testele COVID-19. Un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că 93% dintre adulți au avut cel puțin unul dintre cele trei simptome, în vreme ce procentul în rândul copiilor a fost de 73%. Dintre toate, dificultățile de respirație sunt cel mai rar întâlnite la cei mici, într-o proporție de doar 13%, comparativ cu 43% la adulți, potrivit unui articol al Academiei Americane de Pediatrie. Durerea în gât, durerile de cap și musculare sunt, de asemenea, mai des întâlnite la adulții infectați cu noul virus decât la copii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa