Noi descoperiri despre copii si COVID-19: „Contagiozitatea maximă este cu o zi înainte de simptome. Nu lăsați copiii cu bunicii”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Un studiu realizat pe copii infectați cu COVID 19 arată că în evoluția epidemiei cei mici sunt afectați în stadiile inițiale. Și copiii fac forme zgomotoase ale bolii, chiar dacă nu au murit din cauza ei, și au nevoie de spitalizare. „Nu lăsați copiii în grija bunicilor”, chiar dacă cei mici par sănătoși!, este sfatul medicului Mihai Craiu, care a comentat studiul ținând cont de stadiul în care se află România acum în evoluția epidemiei cu noul coronavirus. Perioada de contagiozitate maximă a copiilor este cu o zi înainte să aibă simptome, mai spune medicul.

„Au venit vremurile dificile pe care le anticipam acum 6 săptămâni. Vă sugerez să parcurgeți acest articol publicat în una din cele mai prestigioase reviste medicale din lume – The New England Journal of Medicine – https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2003717?query=RP

Ce spune el? Că sunt în siguranță copiii noștri, chiar dacă fac boala. Formele de boală descrise de medicii chinezi, deși zgomotoase, au evoluat mult mai puțin grav decât la adulții. MORALA acum când sunt înschise școlile, NU lăsați copiii în grija bunicilor. COVID-19 are contagiozitate maximă cu 1 zi inainte să apară simptomele deci nu e bine să expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate”.

STUDIU: Cum s-a manifestat COVID-19 la copii care au avut nevoie de internare în spital

Iată ce a stabilit mai exact studiul realizat în China.

Mai întâi, este de spus că un număr mic de cazuri de COVID-19 au fost descrise la copii iar înțelegerea noastră despre faptul că sunt ocoliți de boală este limitată. Mai mulți medici din China au făcut o analiză retrospectivă care a implicat copii spitalizați în Wuhan. Au fost testați pentru studiu un număr de 366 de copii spitalizați (sub 16 ani) – majoritatea au fost depistați cu virusurile gripale de tip A și B, de sezon. Șase dintre micuții testați au avut COVID-19 și au fost internați în spital pentru a primi tratament. Mai jos, este descrisă situația pentru fiecare dintre cei 6 pacienți în parte:

Toți cei 6 copii internați în spital au avut febră și toți au primit un antiviral ca tratament – oseltamivir, medicament care se folosește și în tratarea gripei de sezon

Medicii chinezi spun că trebuie să reținem următoarele:

  • Copiii par a fi afectați în stadiile incipiente ale epidemiei. Studiul a arătat că boala a cauzat la cei mici boli respiratorii moderate spre severe, în fazele inițiale ale epidemiei.
  • La cei 6 copii, boala s-a instalat în intervalul 2-8 ianuarie 2020 și au fost spitalizați în perioada 7-13 ianuarie. Vârsta medie a pacienților a fost de 3 ani. Toți copiii au fost complet sănătoși în prealabil.

  • Boala s-a manifestat cu febră (mai mare de 39 °C), la toți cei șase pacienți, tuse (la toți șase) și vomă (patru din șase).

  • Patru din cei șase pacienți au făcut și pneumonie, un copil a fost internat la Terapie Intensivă, unde a primit imunoglobuline.
  • Toți pacienții au fost tratați empiric cu antivirale, antibiotice și terapii de suport. Toți pacienții s-au recuperat și au fost externați într-un interval cuprins între 5 și 13 zile.

Studiul complet poate fi găsit AICI

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa