UPDATE Avem 51 de copii din România confirmați cu COVID-19 până acum

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Statisticile oficiale făcute de autoritățile din România contabilizează în data de 28 martie 51 de copii care au fost diagnosticați cu COVID-19 dintr-un număr total de 1.452 de cazuri. Vestea bună este că cei mai mulți au evoluat foarte bine, unii fiind vindecați, și niciunul nu are deocamdată complicații. Vestea proastă este că la nivel mondial încep să apară cazuri în care și copiii dezvoltă simptome severe și ajung în Terapie Intensivă și decese. În SUA a fost anunțate până în 28 marite trei decese la adolesenți și unul la un bebeluș din Chicago. Și în Franța a murit o fată de 16 ani fără probleme de sănătate anterioare. 

UPDATE 28 martie 2020

Conform actualizării făcute de Ministerul Sănătații din România, până în 29 martie 2020, s-a ajuns la un număr de 51 de cazuri la copii și adolescenți, astfel: la grupa de vârstă 0-9 ani au primit diagnostic de COVID-19, 19 copii, ceea ce înseamnă 1% din numărul total de cazuri (1.452 în data de 28 martie). La categoria de vârstă 10-19 ani, au fost 32 de pozitivi, ceea ce înseamnă 2% din cazurile confirmate oficial pe teritoriul României până acum. De la ultima raportare s-au mai înregistrat 10 cazuri la adolescenți și 7 cazuri la copii între 0 și 9 ani. Toți copiii depistați în România au o stare foarte bună de sănătate, mulți fiind vindecați. O altă veste bună este că raportat la numărul locuitorilor nou-depistați în România cu această boală, numărul copiilor este în scădere, ceea ce poate însemna că se respectă recomandările de izolare a copiilor. 

Detalii găsiți în graficul de mai jos:

Situația infectărilor cu COVID-19 până în România în 28 martie 2020. SURSA: Ministerul Sănățății

Raport până la data de 24 martie 2020

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătații din România, la grupa de vârstă 0-9 ani au primit diagnostic de COVID-19, 12 copii, ceea ce înseamnă 2% din numărul total de cazuri. La categoria de vârstă 10-19 ani, au fost 22 de pozitivi, ceea ce înseamnă 3% din cazurile confirmate oficial pe teritoriul României până acum. Detalii găsiți în graficul de mai jos:

Situația infectărilor cu COVID-19 până în România în 24 martie 2020. SURSA: Ministerul Sănățății

Primele cazuri descoperite în România au fost anunțate în vestul țării, la adolescenți, care în general au luat boala de la adulți veniți din străinătate.

3 martie – primul caz. Un adolescent în vârstă de 16 ani din Timișoara

Este vorba despre unul dintre contacții unui bărbat de 47 de ani, din Timișoara, care a fost depistat pozitiv. Mai precis, este nepotul acestuia și are 16 ani.

Tânărul nu a avut simptome de boală, însă a fost transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

În data de 6 martie, o tânără din Timișoara, colegă de clasă cu băiatul de 16 ani infectat cu coronavirus, a fost și ea confirmată cu infecție cu COVID-19.

Un alt caz a fost al unei fete de 16 ani din Hunedoara, care a călătorit în același avion în imediata proximitate unui bărbat de 40 de ani din Hunedoara, confirmat cu infecție cu noul coronavirus (COVID-19).

Toți adolescenții au fost declarați vindecați. De altfel, de la Timișoara provin cei mai mulți români declarați vindecați până acum, schema de tratament aplicată aici fiind diferită de cea din alte centre din țară unde ajung bolnavii.

10 martie – primul caz la un copil în București

Primul caz din București a fost în legătură cu bărbatul internat la Spitalul Gerota care a îmbolnăvit zeci de medici și apropiați. Este vorba despre nepotul în vârstă de 3 ani al acestuia. Copilul a evoluat foarte bine.

13 martie – copil de 1 an a luat coronavirus de la mătușa din Italia

O situație revoltătoare a existat la Bacău, unde un copil în vârstă de 1 an, contact cu mătușa venită din Italia în 3 martie, a fost confirmat în data de 13 martie. Mătușa nu prezenta simptome, însă a transmis boala. Specialiștii atrag atenția că răspândirea atât de ușoară a virusului este explicată și prin faptul că se transmite de la persoane infectate care nu prezintă simptome. 

14 martie – cazuri la copii din Hunedoara și Covasna

La Hunedoara au fost depistați infectați cu COVID-10 un tânăr de 19 ani și un copil de 4 ani, care au intrat în contact cu un medic (cazul 59, conform contabilizării făcute de Ministerul Sănătății). Și la Covasna a fost depistată o tânără de 16 ani care a intrat în contact cu o persoană pozitivă.

15 martie – copil cu transplant, infectat în Italia

Un copil de 4 ani din Deva a fost internat în Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara alături de tatăl lui, ambii find infectați cu coronavirus. Cel mai probabil, cei doi au luat virusul în urma unei deplasări la un spital din Roma, unde băiețelul merge regulat pentru analize.

Alte cazuri depistate care au avut legătură cu copii sunt și următoarele:

18 martie

  • Copil de 2 ani. Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 în data de 18 martie sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 2 ani și 57 de ani.

20 martie

21 martie

22 martie

23 martie

24 martie

Cazurile la copii China și SUA

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în China, doar 2,4% dintre cei infectați sunt copii și doar în 0,2% dintre cazuri starea celor mici s-a agravat. S-a înregistrat un deces la un adolescent din China.

Mai îngrijorătoare devine situația din Marea Britanie și SUA. În data de 24 martie, SUA au anunțat primul deces la un adolescent. O fată de 12 ani, din Atlanta (SUA), care nu avea probleme de sănătate anterior, este la Terapie Intensivă și se luptă pentru viața ei. În Marea Britanie, a murit un adolescent.

Coronavirusul la copii: ghid pentru părinți

  • În cazul în copilul tușește și/sau îi curge nasul, este foarte posibil să aibă o răceală comună sau gripă – pentru că încă se mai înregistrează cazuri de gripă în această perioadă;
  • Pe de altă parte, în situația în care copilul are simptome de răceală, dar a fost în preajma unei persoane depistate cu coronavirus sau dacă familia voastră a venit recent dintr-o țară cu risc înalt, sună la 112 pentru a primi ajutor medical.

Mai multe cazuri vor fi testate pentru coronavirus, nu doar cei care sunt contacți direcți cu persoane infectate

Pentru că a început să apară răspândirea în comunități din România, s-a modificat și definiția de caz suspect de COVID-19, de către specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile. Astfel, se consideră caz suspect și ar trebui să beneficieze de testare pentru depistarea COVID-19 următorii:

1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din
următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) și fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic și cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
SAU
2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
SAU
3) Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte)) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic.

Dacă acest articol a fost util pentru tine îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa