Căldura distruge noul coronavirus? Părerile experților

Cristina Călin, redactor
scris pe
Căldura distruge coronavirusul

Vara ne bate la ușă și toată lumea se întreabă dacă noul coronavirus dispare când vine căldura. Este cert pentru lumea științifică faptul că gripa sezonieră se atenuează odată ce temperaturile cresc, însă despre COVID-19 lucrurile nu sunt foarte clare.

Din păcate, nu există un răspuns clar, mai ales că experții nu au căzut de acord cu privire la efectele pe care căldura îl are asupra noului coronavirus. Potrivit unui articol publicat în National Geographic, virusurile care provoacă gripă sau alte tulpini de coronavirus, mult mai blânde, devin mai puțin puternice în lunile calde ale anului. Acest aspect are legătură și cu umiditatea din aer, dar și cu faptul că oamenii petrec mult mai mult timp afară.

SARS-CoV-2 este un virus foarte nou și nu se știe cum va reacționa atunci când temperaturile vor crește. „Nu putem decât să sperăm că este un virus sezonier, dar în acest moment este greu de prezis”, a declarat Stuart Weston, expert de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Maryland.

Între noul coronavirus și gripă există un detaliu care face diferența: imunitatea oamenilor, a spus Maciej F. Boni, profesor de Biologie de la Penn State University pentru Philadelphia Inquirer. Mulți dintre noi am dezvoltat imunitate la virusuri gripale, ceea ce nu se poate spune și despre COVID-19. El este de părere că nu putem trage concluzia că virusul se va înmuia odată cu venirea căldurii, pentru că depindem și de organismul oamenilor.

Căldura distruge coronavirusul. Păreri optimiste

Pe de altă parte, există și experți mai optimiști. Jeremy Brown, de la Insitutul Național de Sănătate din SUA, crede că noul coronavirus acționează la fel ca virusul gripal. „COVID-19 nu va mai avea atâta putere atunci când temperaturile vor crește. Nu va supraviețui! Cu toții așteptăm vara.”, a spus el.

O analiză realizată de Massachusetts Institute of Technology arată că noul coronavirus s-a răspândit mai mult în zonele mai reci. Deși au fost raportate cazuri și în țările mai calde, acestea nu au depășit 6% din totalul persoanelor infectate la nivel global.

Având în vedere că părerile sunt împărțite cel mai precaut este să nu lăsăm garda jos și să păstrăm o igienă strictă în continuare indiferent de temperaturile de afară. Distanțarea socială trebuie păstrată, mai ales dacă în jurul nostru sunt persoane bolnave. De asemenea, trebuie să dezinfectăm obiectele și suprafețele din jur cu soluție pe bază de clor sau de alcool minimum 70%. Mâinile trebuie spălate minimum 20 de secunde cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, în mod special atunci când venim de afară.

Dacă acest articol în care am strâns părerile experților cu privire la faptul că poate sau nu căldura distruge coronavirusul, îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa