Bunicii în timpul COVID-19. De ce trebuie să îi evităm cu orice preț oricât de dor ne-ar fi de ei

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
Bunicii în timpul COVID-19

Izolarea socială a adus după sine și o mulțime de povești în care oamenii au fost despărțiți de cei dragi pentru a evitarea răspândirea noului coronavirus. Copiii nu îți mai văd părinții, prietenii se văd doar pe rețelele de socializare. Poate cea mai tristă dintre toate este cea a nepoților și a bunicilor care nu mai pot să se vadă și să își dea unii altora îmbrățișările și alintul după care tânjesc atât de mult. Trebuie să ne protejăm pe cât putem bunicii în timpul COVID-19. 

Noi suntem în casă izolați de mai bine de o lună. Tot de atunci copiii nu și-au mai văzut bunicii cu care anterior acestei stări petreceau foarte mult timp împreună în fiecare zi. Bunica avea grijă de ei cât timp noi mergeam la birou, iar, uneori, week-endurile mergeau și dormeau la ea. Pe măsură ce zilele au trecut și dorul a început să fie și mai mare. Niciun apel video, niciun telefon oricât de lung ar fi nu pot să aline dorul ce pare să nu le mai dea pace. Se lasă cu lacrimi și de fiecare dată își spun ”hai că mai e puțin!”.

Bunicii în timpul COVID-19. Asigurați-vă că sunt bine, dar de departe

Ei sunt un caz fericit, dar sunt alte sute poate mii de familii unde cei mai în vârstă nu au acces la un telefon mobil mai performant și la internet și nu au nici măcar această bucurie. Evident, este bine măcar să le auzim vocea din când în când, să ne asigurăm că sunt bine. Dacă aveți bunici care nu se pot deplasa puteți merge să le faceți cumpărăturile pe care apoi să le lăsați la ușă. Vă puteți vedea la geam și, având în vedere contextul, poate fi și această minimă interacțiune o bucurie.

Am putea să mergem la ei pentru că fiecare dintre noi stăm închiși în casă de atâta timp și am merge cu mașina personală până acolo. Am ales să nu facem asta pentru a nu ne asuma un risc inutil. Îi găsim tot acolo când se va termina nebunia asta. Le-am explicat și copiilor și au înțeles foarte bine mai ales că bunicul suferă de multiple boli, iar infecția cu noul coronavirus i-ar putea fi fatală. La cât de contagios este virusul ăsta pare că nimic nu este sigur.

Poate unii veți considera că sunt absurdă pentru că stând și noi și bunicii de atât de mult timp în casă nu mai există niciun risc. Dincolo de latura emoțională, trebuie să fim pragmatici.

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează care sunt riscurile la care îi expunem pe cei mai în vârstă din familie dacă insistăm să ne întâlnim cu ei în această perioadă.

Bunicii în timpul COVID-19. Copiii le pot transmite virusul

”Pentru ca sugarii fac excepțional de rar boala cu noul coronavirus. În general copiii fac boli atât de puțin severe încât nu ajung în atentia spitalelor pentru a fi testați si ca atare nu se transformă in cifre din statisticile actuale. Deseori boala la sugar e ca o simplă răceală si ajunge la spital doar pentru că exista un contact cu noul coronavirus, în familie.

Nu spune nimeni că nu exista boala la sugar!! Ea este documentată, dar este mult mai rară decât ne-am aștepta. Uneori sursa fiind chiar bunica (care avea aparent „doar” o raceală banală), cum este acest caz din Vietnam.

Există si cazuri exceptional de rare, in care au murit copii extrem de mici, care s-au dovedit a avea ȘI infecție COVID-19, pe lângă alte probleme… Acum o săptamână, in Connecticut in SUA, a decedat un sugar de 6 săptămâni

Dar pericolul mare vine pentru copiii nenăscuți ce nu au ajuns la termen, deoarece o infectie severa COVID19, la mamă, poate produce naștere prematură, urmată de complicații si deces, precum acest caz din Louissiana, în SUA.

Copiii mici fac rar boală evidentă clinic și rareori evoluează sever.

DAR pot da boala bunicilor lor, CHIAR DACĂ nu par deloc bolnavi. Iar aceștia pot evolua foarte grav sau pot muri.

In relatia nepot – bunic cel mai fragil este BUNICUL si nu sugarul mic. Daca fac COVID-19 in acelasi timp, riscul de complicații si de spitalizare este muuuuult mai mare la bunici!

CONCLUZIE – Învățati bunicii să facă video-conferințe cu nepoții – Skype sau Whatsapp, Zoom etc. E nevoie de contact vizual și comunicare frecventă în era asta în care seniorii sunt atât de greu încercati emoțional.”

Ne-am înarmat cu multă răbdare pentru că știm că vom mai face multe teleconferințe cu bunicii. Le reamintim în fiecare zi că nu trebuie să iasă din casă, iar atunci când mergem la cumpărături îi sunăm să îi întrebăm dacă au nevoie de ceva.

Bunica le face copiilor plăcintă de mere, pe care ei o adoră, și soțul meu merge să o ia de la ei, fără să intre în casă, păstrând distanța socială cerută de COVID-19. Este modul ei de a le arăta că îi este foarte dor de ei.

Dacă acest articol despre bunicii în timpul COVID-19 ți s-a părut util îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa