Un bebeluș infectat cu COVID la scurt timp după ce s-a născut a părăsit spitalul după 70 de zile de tratament. Petru, este băiețelul unei românce, Cristina căsătorită cu un spaniol, Jose.
Petru s-a născut în Spitalul Vithas Valencia în data de 9 octombrie fără să aibă probleme de sănătate. După nouă zile a trebuit să fie internat la unitatea de primiri urgențe pediatrie după ce a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Părinții săi cred virusul a ajuns la cel mic de la fratele său mai mare cu doi ani, purtător al virusului.
- CITEȘTE ȘI: Copiii mai mari transmit coronavirusul precum adulții. Cei sub 10 ani mult mai puțin. STUDIU
La început a făcut doar febră, 37°C, iar după câteva zile aceleași simptome i-au apărut și bebelușului. Deși au crezut că este doar o răceală, cei doi părinți au intrat în panică atunci când starea lui Petru a început să se înrăutățească.
Toată familia a fost testată și toți au avut rezultat pozitiv
„L-am dus la spital. L-au internat într-o după-amiază de vineri. Sâmbătă am fost să-l vedem și am început să mă simt și eu rău. Am crezut că este din cauza stresului, pentru că tocmai trecusem printr-o operație de cezariană, din cauza multor lucruri. Duminică, când l-am revăzut pe Petru, ne-au spus că rezultatul testului său COVID este pozitiv. A trebuit să facem toți din familie testul PCR și să ne izolăm.”
Cristina, mama lui Petru pentru publicația Las Provincias.
Testele au arătat că și mama și fratele cel mare erau pozitivi, iar la scurt timp tatăl și-a pierdut simțul mirosului și, două luni mai târziu, încă nu l-a recuperat.
Petru, bebeluș român din Spania, un caz excepțional pentru medicii din Valencia
Potrivit medicilor din spitalul spaniol, micul Petru a fost unul dintre „cazurile excepționale” în care virusul a afectat atât de grav un bebeluș, încât a fost nevoie să fie transferat la terapie intensivă.
Vindecarea a reprezentat „un drum greu”, deoarece Petru a avut inițial probleme respiratorii și mai târziu dificultăți de a mânca, ceea ce „a necesitat un proces complex de reabilitare”. Copilul a fost intubat și a avut nevoie de o sondă ca să poată respira.
„Recuperarea sa a fost lentă”, se arată într-un comunicat de presă al spitalului, adăugând că, la început, părinții săi l-au putut vedea numai prin videoconferință. A fost „o situație stresantă până când copilul a dat în cele din urmă copilul a avut un test negativ și părinții săi ar putea fi alături de el”.
Petru a făcut teste PCR la fiecare două săptămâni, iar rezultatul negativ a venit doar după cel de-al treilea. Inițial nu a putut să îl vadă decât mama lui, pentru că tatăl era încă infectat. Femeia a fost nevoită să se îmbrace într-un costum special PPE.
Angajații spitalului l-au aplaudat pe Petru la plecare
Când a sosit „ziua mult așteptată de externare”, angajații spitalului au ieșit pe coridorul spitalului pentru a-și lua rămas bun de la Petru și mama sa între aplauze și mesaje emoționale de încurajare.
La plecare, mama, printre lacrimi, le-a mulțumit tuturor din toată inima și i-a asigurat „că s-a simțit foarte susținută în permanență de tot personalul” și a subliniat că „nici ea, nici familia ei nu vor uita vreodată solidaritatea și expresiile de afecțiune arătat de întregul spital ”.
- CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru imunitate. Ce soluții folosesc medicii pentru a se apăra de Covid-19 și alte boli
În Spania peste 2 milioane de persoane au COVID 19, iar peste 51.000 de persoane au murit din cauza bolii până în 8 ianuarie 2021.