Medicii refuză cei 500 de euro de la stat: „Vrem pensii de urmaș, să ne știm copiii la adăpost”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Medicii aflați în linia întâi în lupta cu Covid-19 au trimis autorităţilor o scrisoare deschisă prin care anunţă că nu vor banii daţi în plus de stat, ci pensii de urmaşi pentru copiii lor, în cazul în care ei vor muri. Președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să ofere un bonus consistent, de 500 de euro pe lună, cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu epidemia.

Redăm integral scrisoarea adresată autorităţilor de Alianţa Medicilor:

„Dacă nu ni se vor da asigurări şi o lege clară, potrivit căreia copiii noştri (indiferent de vârsta acestora, aflaţi la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viaţa pensie de urmaş în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona.

„Avem dreptul să ne ştim copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire”

Suntem foarte mulţi în situaţia soţ-soţie care lucrează în domeniul sănatăţii (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră şi toate celelalte relaţii posibile).

Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim şi să ne facem datoria! Este revoltător!

Avem nevoie de echipamente de protecţie, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieşirea din zona roşie şi, mai ales, avem dreptul să ne ştim copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire.

Echipament corespunzător de protecţie înseamnă:

1) Pentru ATI şi specialităţi chirurgicale: mască ffp2/ffp3, viziere, bonetă, PPE, cizme de cauciuc, două perechi de mănuşi chirurgicale;

2) Pentru restul personalului din specialităţile medicale: măşti ffp2/ ffp3, vizieră, bonetă, halat chirurgical impermeabil, două perechi de mănuşi şi botoşi lungi.

Subliniem că toţi cei care lucrăm în spitale, de la portar, brancardier şi până la medicii cei mai expuşi – ATI-işti, ORL-işti, infectionişti, chirurgi – ne dorim să muncim în condiţii de deplină siguranţă pentru că, odată infectaţi, reprezentăm un pericol pentru pacienţii noştri, colegi şi pentru toţi cei cu care venim în contact.

Cadrele medicale și riscul de se transforma în vectori de transmitere a bolii

Pericolul de a ne transforma în vectori este mare şi un singur infectat în spital ne poate infecta pe toţi, iar cei infectaţi nu pot folosi nimănui, nici măcar celor pe care ar trebui să îi trateze.

Ne întrebăm: rezolvă cei 500 de euro promişi problemele personalului medical? Evident, nu. Ei se adresează unei presupuse nevoi financiare care nu există. Toţi am cerut echipamente de protecţie, teste, circuite, protocoale şi nu am primit decât foarte puţin. Şi le cerem nu pentru că ne e teamă pentru noi, ci pentru că odată infectaţi suntem un pericol, o bombă cu ceas pentru pacienţi, pentru colegi şi, nu în ultimul rând, pentru familiile noastre. Asta vrem: siguranţă pentru toată lumea!

Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedaţi şi nicio asigurare pentru urmaşii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie. Nu suntem datori numai faţă de pacienţi, ci si faţă de urmaşii noştri. Găsiţi soluţii viabile pentru ca toţi cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejaţi, în condiţii de siguranţă şi, dacă se poate, sustineţi-ne cu tot ce puteţi ca să ne putem trata pacienţii şi să fim sănătoşi!

În cazul în care se va ajunge la primirea celor 500 de euro, fără posibilitate de refuz, donarea lor către o cauză pe care o susţinem este de dorit, în contextul în care nu acesta este sprijinul pe care îl solicităm!”

Dr. Bogdan Tănase, preşedinte Alianţa Medicilor

De ce s-a ajung la propunerea oferirii celor 500 de euro

Propunerea de a oferi 500 de euro cadrelor medicale a venit după ce zeci de medici și asistenți medicali au anunțat că demisionează sau se pensionează, de teamă că vor fi infectați cu COVID-10, de la pacienții pe care îi tratează, de multe ori fără a avea echipament de protecție.

Medicii, asistenții medicali și infirmierii din spitalele unde sunt tratați pacienții cu coronavirus sunt primii expuși riscului de a fi infectați cu COVID-19. Mulți merg în centre după ce termină programul, pentru a nu-și infecta familiile. Premierul a anunțat în ședința de Guvern că acest stimulent va fi acordat din fonduri europene, pentru ”riscurile şi efortule suplimentar pe care le depun cadrele medicale în lupta cu coronavirusul”.

Peste 500 de cadre medicale din România au coronavirus

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătații, până acum au fost infectate cu noul coronavirus peste 500 de cadre medicale din România, cele mai multe în spitale. Sunt medici și asistente în stare gravă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă.

Despre lupta cadrelor medicale cu coronavirusul, citiți și în aceste articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa