Apelul unui tată medic: ”Lăsați-mi soția medic acasă, la copii, iar eu voi lupta fără să mă plâng și fără să dezertez!”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
apelul unui tată medic
Medicului îi este teamă că și el și soția s-ar putea îmbolnăvi în spital.

Pandemia de coronavirus a adus într-o situație disperată familiile de medici care au copii: cei mici nu merg la școală sau grădiniță, iar părinții nu își pot lua concediu pentru a-i supraveghea acasă. Chiar și în situația în care există bunici dispuși să stea cu cei mici, aceasta este o soluție extremă: copiii pot fi purtători de coronavirus și pot pune astfel în pericol viața bunicilor.  

În altă țări, deși școlile și grădinițele sunt închise pentru majoritatea copiilor, există programe speciale destinate exclusiv copiilor care provin din familii în care părinții lucrează în domenii ce nu permit întreruperea activității sau munca de la distanță. România nu are deocamdată o astfel de facilitate, iar familiile în care și mama și tatăl sunt medici ajung în situații disperate. Reamintim că pentru majoritatea părinților din România există opțiunea de a lucra de acasă sau de a intra în șomaj tehnic pe perioada pandemiei.

”Lasă-mi soția acasă, să aibă grijă de copii”

Familia Ghilic din Galați este un astfel de exemplu. Tatăl este medic urolog la Spitalul de Urgență Galați, iar mama este medic hematolog. Cei doi au doi copii, de 2 ani și jumătate, respectiv 6 ani. Ciprian Ghilic i-a transmis un mesaj emoționant secretarului de stat Raed Arafat, prin care solicită să ia măsuri care să-i permită soției să stea acasă cu copiii, pentru a nu pune în pericol sănătatea întregii familii. În schimb, el promite să nu se plângă de lipsa echipamentului de protecție și să nu ”dezerteze”.

”Domnule Arafat, va rog să mă ascultați. Nu îmi distrugeți toată familia! În situația de față sunt disperat. Nu avem nici o soluție pentru cei mici daca noi ne vom îmbolnăvi. Spuneți ca e război. Părerea mea e că e mai mult mai grav decât la război pentru că inamicul e invizibil…”armata” e foarte mică și daca pica unul nu e altul de pus în loc, iar mijloace de apărare sau atac nu sunt (știm și noi și dumneavoastră). Dar chiar și așa…la război pleca doar soldatul…își lăsă soția și copiii acasă. Și lupta pentru patrie cu gândul să își apere familia. Lasă- mă și pe mine sa lupt cu gândul că soția și copiii vor fi bine. Nu îmi obliga soția să vină pe front și voi fi soldat exemplar. Nu mă voi plânge că nu am protecție sau medicamente. Voi lupta și asimptomatic și simptomatic. Atât doar … lasă-mi soția acasă să aibă grijă de copii. Și nu mă voi gândi să dezertez”, este mesajul medicului.

Doi copii cu părinți internați, preluați de Protecția Copilului

Conform legii, în cazul în care ambii părinți se îmbolnăvesc și au nevoie de spitalizare, copiii pot fi îngrijiți de rude sau de prieteni. Dacă nu există un astfel de suport, cu acordul părinților, copiii sunt preluați în sistemul de protecție al statului, care îi va îngriji până când își revin părinții.

În acest moment, în România există doi copii cu părinți spitalizați care au fost preluați de Protecția Copilului. Copiii au 2, respectiv 12 ani, iar părinții lor sunt internați alături de alți doi frați ai celor mici, și ei diagnosticați cu coronavirus.

În situația de urgență în care ne aflăm, medicii nu au voie, conform legii, nici să își ia concediu și nici să își dea demisia. Zilele trecute, mai mulți medici și asistente de la Spitalul din Mioveni și-au înaintat demisiile după ce au aflat că spitalul urmează să trateze pacienți cu coronavirus, chiar dacă echipamentele de protecție pentru angajați sunt insuficiente. Demisiile lor nu au fost însă acceptate.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa