Fetiță de 12 ani, supraviețuitoare a COVID-19: ”A fost aproape ca multe organe să îi cedeze”

Cristina Călin, redactor
scris pe
supraviețuitoare a covid-19

Juliet este o fetiță de 12 ani din Statele Unite ale Americii care s-a recuperat după ce a fost infectată cu noul coronavirus și un atac de cord, din cauza COVID-19. 

În timp ce elicopterul de salvare o ducea pe fiica ei de 12 ani la spital, Jennifer Daly se gândea la câte ar putea pierde micuța dacă nu ar scăpa de infecția cu COVID-19.

„Este cea mai dulce fetiță din întreaga lume. Nu merita să i se întâmple acest lucru. Mă tot rugam la Dumnezeu să ne ajute”, a povestit Jennifer pentru time.com, strângându-și în brațe fiica proaspăt recuperată. Astăzi, Juliet se joacă împreună cu fratele ei de 5 ani și este greu de crezut că în urmă cu doar o lună se lupta pentru viața ei. A avut chiar și un atac de cord și doctorii au fost nevoiți să o resusciteze pentru două minute pentru a o aduce înapoi la viață.

Supraviețuitoare a COVID-19. Simptomele la copii sunt diferite de cele ale adulților

La Juliet, COVID-19 nu a debutat ca la adulți, cu probleme de respirație. La început a avut dureri de stomac și a vomitat, iar mama ei, care este medic radiolog, a crezut în prima fază că este vorba despre o inflamare a apendicelui sau alte probleme gastrointestinale. Numai că lui Juliet au început să i se albăstrească buzele, iar corpul îi era rece.

Curând, fetița a fost dusă la Urgențe la spitalul din localitate. Acolo a făcut un atac de cord și a fost resuscitată, ca mai apoi să fie dusă cu un elicopter la Ochsner Medical Center, o unitate medicală mai mare, din alt oraș. Timp de zece zile a fost îngrijită de medicul Jake Kleinmahon, care spune că ”Juliet a fost copilul cu cele mai grave simptome de COVID-19 îngrijit în spital. Era aproape ca multe dintre organele ei să cedeze”.

”Am murit și m-am întors înapoi”, spune Juliet, fetița de 12 ani care a trecut printr-o experință traumatizantă din cauza noului coronavirus.

Timp de 4 zile a fost intubată, dar nu își mai amintește nimic

Medicul spune că de cele mai multe ori copiii infectați cu noul coronavirus au simptome diferite față de adulți și de cele mai multe ori vorbim de dureri de stomac sau urticarie. Mai mult, el spune că cei mici au de obicei și alte infecții, cum a fost și cazul lui Juliet.

Pentru multe dintre persoanele infectate cu noul coronavirus boala trece ușor cu simptome blânde sau moderate sau chiar fără niciun fel de semn. Totuși, există situații când lucrurile degenerează și se ajunge și la deces.

Juliet a fost ventilată timp de patru zile, timp în care a fost sedată. După aceea a putut să respire singură, fără ajutor. După tratament, și inima ei funcționează normal, chiar dacă a rămas cu o traumă, care se va vindeca de-a lungul timpului. Oricum, are toate șansele să aibă o viață normală.

Supraviețuitorare a COVID-19. Temerea cea mai mare sunt traumele pe termen lung

Prima ei grijă după ce și-a revenit a fost că a pierdut ore la școală, spun părinții ei. Când i-au povestit prin ce a trecut, pentru că ea nu știa nimic, micuța Juliet a rămas șocată. Mama ei, deși este fericită că fiica ei este acasă, se teme ca nu cumva să fi rămas cu sechele pe termen lung.

Totuși, se bucură că Juliet nu își mai amintește de experiența din spital pentru că a fost cu adevărat greu de suportat. „Tot ce mai știe este că tatăl ei i-a spus că va merge la somn pentru o perioadă, că i se va băga un tub pe gât și că va zbura cu elicopterul. A asigurat-o că atunci când se va trezi mama ei va fi lângă ea.  ”

Nici Jennifer și nici soțul ei nu mai cunosc pe nimeni care să fi fost infectat cu noul coronavirus. Dacă nu ar fi mers cu ea la spital în acea zi probabil că astăzi nu ar mai fi fost împreună.

Dacă acest articol despre această fetiță de 12 ani, supaviețuitoare a COVID-19, ți s-a părut interesant îți recomandă să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa