Irina Popescu, moașă licențiată: ”Abuzurile din maternități au crescut în pandemie sub umbrela virusului”

Cristina Călin, redactor
scris pe
abuzul în maternități

Pandemia de coronavirus a dat este cap și viața femeilor însărcinate care s-au văzut nevoite să își revizuiască planurile de aducere pe lume a copiilor. Pe lângă temerile obișnuite ale unei femei care urmează să devină mamă au mai apărut și altele legate de modul de acțiune al unui virus nou despre care oamenii de știință descoperă acum informații. 

Statisticile ne arată că femeile însărcinate sunt în clasa de risc atunci când vine vorba despre infecția cu noul coronavirus. În România, de la începutul lunii august, au murit 3 femei însărcinate, toate tinere. Una dintre ele nu credea în existența virusului și a refuzat să poarte mască. Am discutat în cadrul unui webinar live pe pagina de Facebook Totul despre Mame cu Irina Popescu, moașă licențiată și co-fondatoare Moașe pentru Părinți și cu Livia Toboșaru, moașă licențiată, consultant alăptare și co-fondatoare Moașe pentru Părinți despre ce înseamnă pandemia de coronavirus pentru viitoarele mame și cum ar trebui să se pregătească să facă față acestei perioade când vorbim de naștere și alăptare.

Alege un spital non-COVID ca să naști

În mod cert, totul ține de spitalul în care gravida va merge să nască. ”Este bine să nașteți într-un spital non-COVID, pentru că din nefericire practicile legate de separare și nealăptare în spitalele dedicate COVID sunt în vigoare. Împotriva recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății mamele sunt separate de copiii lor, deși s-a dovedit că acest virus nu este transmis prin laptele matern. Experții din comisiile de la Ministerul Sănătății au hotărât să recomande separare și hrănirea cu lapte praf pe motive de logistică și lipsă de personal. Sunt niște motive ce nu țin de sănătatea mamei și a copilului, ci de locul unde ne aflăm în momentul acesta. Dintotdeauna am știut că nu este unul roz, dar acum zona de abuz a crescut”, ne-a spus Irina Popescu.

Sunt spitale care până la primirea rezultatului nu separă copilul de mama lui. Este important să știm ce căutăm atunci când mergem să naștem. Știm din experiența altor mame ce se întâmplă în diverse spitale și putem să alegem în cunoștință de cauză.

Abuzul în maternități ascuns sub lipsa de personal și de logistică

Chiar dacă femeia nu este depistată pozitiv COVID experiența ei nu va fi una total pozitivă pentru că în România este greu să convingi o maternitate să lase tatăl în sala de nașteri, pentru că bebelușul este luat imediat de lângă mamă și pentru că nu este încurajată alăptarea. Pandemia de coronavirus nu a făcut decât să adâncească aceste probleme și să ascundă abuzurile sub umbrela virusului.

Livia Toboșaru spune că lipsa de logistică este invocată atât de spitalele de stat, cât și de cele private atunci când vine vorba despre accesului tatălui în sala de nașteri: ”Nu erau săli de travaliu pentru fiecare mamă în așa fel încât ea să fie cu tatăl, să nu fie mai multe femei cu mai mulți bărbați.” Nici ora magică, acele 60 de minute de imediat după naștere când bebelușul ar trebui să stea piele pe piele pe pieptul mamei, nu se întâmplă tot din cauza unor lipsuri. Nu există suficiente moașe și asistente care să monitorizeze femeia și copilul în perioada post-partum.

Gravidele au nevoie de răbdare ca să obțină ce vor

Gravidele care își doresc aceste lucruri trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. ”E nevoie de presiuni încă de la începutul sarcinii. Nu o să se schimbe nimic pentru o femeie care merge atunci în travaliu să nască. Presiunile pe spital, mai ales dacă vorbim de un spital privat, dar și la cele de stat. Gravida poate merge cu recomandările în vigoare de la nivel european și i-aș soma să îmi respecte drepturile. Dacă aș face asta alături de 100 de femei, ar fi compleșiți de e-mailuri și de petiții lucrurile ar sta un pic diferit”, spune Irina Popescu.

Este puțin probabi ca o femeie însărcinată să aibă determinarea necesară pentru a se lupta cu sistemul, dar poate face anumite demersuri, iar ulterior poate da spitalul în judecată. Cele două specialiste spun că recomandările la nivel mondial legate de sănătatea mamei și bebelușului vin în sprijinul celor care doresc o experiență pozitivă atunci când aduc pe lume un copil. „Nașterea trebuie să fie blândă, susținută de specialiști actualizați, care să fie acolo să respecte dreptul la sănătate al mamei și al copilului”, explică Irina Popescu.

De ce este nevoie să ți se ia copilul de lângă tine după naștere?

„Am auzit un medic de la o maternitate de stat din București care explica despre ora magică cum se întoarce copilul la mamă și mai stă acolo câteva minute. De unde se întoarce și mai ales, de ce a plecat? Copilul în mod normal nu pleacă de lângă mama lui dacă respiră, este sănătos, are o notă la naștere care ne arată că a demarat sănătos. Copilul aparține mamei lui și acest lucru trebuie să intre în mentalitatea noastră. Odată ce asimilăm informația asta nu mai este așa ușor să plece cineva cu el și să ne spună că ni-l dă când plecăm acasă”, le sfătuiește moașa și consultanta în alăptare Irina Popescu pe mame.

Recomand gravidelor să se gândească ce se întâmplă și în caz de cezariană pentru că sunt multe dintre ele focusate pe naștere naturală și nu iau în calcul operația. Statistica arată că situația în care se fac cezariene apare mult mai des decât ne dorim din diverse motive. E important să știm, în cazul în care ajungem la planul B, ce se întâmplă cu bebelușul. Sunt mame care sunt surprinse că au fost separate o zi de cel mic după ce au născut prin cezariană. Este foarte mult, nu este necesar în cazul mamei și copilului sănătoși. Spitalele care au aceste practici trebuie sancționate prin simplu fapt de a nu mai merge să mai nască acolo.

Gravidele trebuie să se protejeze și să poarte mască

”Suntem  printre țările fruntașe la teoria conspirației, ceea ce ne arată că în România sunt foarte mulți oameni care nu cred în purtatul măștii. Nu este nicio glumă, nu este nicio panică, este nevoie să vă protejați”, ne recomandă moașa Irina Popescu, iar sfatul trebuie urmat indiferent dacă vorbim despre femei gravide sau nu.

Dacă vrei să urmărești emisiunea integral despre Naștere și alăptare în timpul pandemiei, o poți face aici:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa