75.000 de angajați din sănătate primesc 500 de euro pe lună stimulent de risc

Cristina Călin, redactor
scris pe
500 de euro pe lună stimulent de risc

Tot personalul din sănătate care intră în contact cu pacienți infectați cu noul coronavirus va primi 500 de euro pe lună stimulent de risc, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Medicii, asistenșii medicali, personalul paramedical și toți cei care au legătură cu pacienții bolnavi de COVID-19 vor primi pe lângă salariu 500 de euro în plus lunar.

„Stimulentul de risc pentru personalul medical se referă nu doar la medici, ci la întreg personalul care deservește în aceste momente pe cei care se află în tratament la spitale, vorbim atât de asistenții medicali, de personalul paramedical, de întreg personalul care este în aceste zile în zona de acțiune și care practic sunt în legătură cu pacienții bolnavi. Deci am luat în calcul 75.000 de cadre medicale care ar urma să facă parte și să beneficieze de stimulentul de risc medical”, a arătat Marcel Boloș, la Digi 24.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat și valoarea estimată pentru acordarea acestui stimulent de risc. „Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toți acești bani sunt asigurați din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman. Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical.

Este o propunere pe care România a formulat-o și se regăsește în proiectul de Ordonanță de Urgență care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură (…) Avem o sumă de 30 de milioane de euro pentru 1.000 de asistenți sociali și comunitari care au rămas să asigure sprijin de asistență socială la domiciliu pentru 100.000 de persoane vârstnice și în același timp, tot pe linia acestor servicii sociale, intenționăm să înființăm un call center, un TelVerde social, unde persoanele vârstnice ar urma să sune și să solicite sprijinul de care au nevoie, pentru ca să fim mult mai organizați în munca aceasta”, a adăugat Marcel Boloș.

Medicii vor asigurări pentru copiii lor, nu 500 de euro pe lună stimulent de risc

Totuși, în urma anunțului făcut de Președintele Klaus Iohanis cu privire la acordarea stimulentului pentru personalul din sănătate care tratează pacienții de COVID-19, Alianța Medicilor a trimis o scrisoare deschisă în care cerea mai degrabă asigurări financiare pentru copiii celor implicați.

În scrisoarea deschisă a Alianței se spune: „Dacă nu ni se vor da asigurări şi o lege clară, potrivit căreia copiii noştri (indiferent de vârsta acestora, aflaţi la studii sau încă sugari) vor avea asigurată toată viaţa pensie de urmaş în caz de deces (din cauza COVID-19), ne rezervăm dreptul de a demisiona. Suntem foarte mulţi în situaţia soţ-soţie care lucrează în domeniul sănatăţii (medic – medic; asistent – asistent; medic – asistent; asistent – infirmieră şi toate celelalte relaţii posibile). Nu avem nevoie de bani în plus ca să muncim şi să ne facem datoria! Este revoltător!

Avem nevoie de echipamente de protecţie, de circuite corecte, de camere de decontaminare la ieşirea din zona roşie şi, mai ales, avem dreptul să ne ştim copiii la adăpost, în caz de îmbolnăvire. (…) Nu este admisibil să avem protocoale pentru cei decedaţi şi nicio asigurare pentru urmaşii personalului din sănătate ce poate fi afectat de pandemie. Nu suntem datori numai faţă de pacienţi, ci si faţă de urmaşii noştri.

Găsiţi soluţii viabile pentru ca toţi cei ce lucrăm în domeniul sanitar să o putem face protejaţi, în condiţii de siguranţă şi, dacă se poate, sustineţi-ne cu tot ce puteţi ca să ne putem trata pacienţii şi să fim sănătoşi!”. Scrisoarea este semnată de medicul Bogdan Tănase.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătații, până acum au fost infectate cu noul coronavirus peste 500 de cadre medicale din România, cele mai multe în spitale. Sunt medici și asistente în stare gravă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă.

Dacă acest articol despre cei 500 de euro pe lună stimulent de risc acordați medicilor ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa