Vacanță în Egipt cu copil mic: „A luat salmonela, adenovirus și un virus necunoscut”. De ce e importantă vizita la epidemiolog înainte de vacanță

O vizită în cabinetul unui epidemiolog, specialist medicină de călătorie, ne poate ajuta să prevenim neplăcerile unor vacanțe în locuri exotice cu copiii.

Laura Udrea, redactor
Copii mici și mama in jungla
Vacanțele în țări exotice cu copii mici trebuie organizate din timp, iar vizita la un epidemiolog poate să aducă informații care să ajute prevenirea îmbolnăvirilor. FOTO: Shutterstock

Când te hotărăști să pleci în vacanță în locuri exotice cu copiii trebuie să iei în considerare măsuri de prevenție suplimentare pentru a preveni îmbolnăvirea. Dincolo de alertele de călătorie anunțate pe diverse site-uri guvernamentale ori pe cel al Organizației Mondiale a Sănătății, se recomandă o vizită la un medic epidemiolog cu specializate în travel medicine. Da, există și în România. Dr. Tatiana Dejoianu, medic specialist boli infecțioase, este un astfel de medic cu supraspecializare în medicina de călătorie.

Din capul locului, medicul specialist ne-a atras atenția că nu există zone cu risc mare, mediu sau scăzut pentru sănătate. „Ori de câte ori părăsim arealul vieții de zi cu zi, zona noastră de confort, întâmpinăm provocări noi. Mai ales când călătorim însoțiți de cei mici. Călătoriile intercontinentale, din cauza timpului petrecut pe drum, al climei, florei, faunei, obiceiurilor culturale, nivelului socioeconomic, dezvoltării sectorului medical pot ridica provocări.”

„3 zile de spitalizare în Egipt și o săptămână în țară”

Așa ar suna rezumatul unei vacanțe al unei familii cu un copil de 3 ani, care a ales anul trecut Egiptul ca destinație de vacanță. „Problemele au debutat cu febră mare, peste 40 de grade și scaune diareice multe, peste 30 de scaune apoase pe zi. A fost nevoie să apelăm la serviciile medicale locale de teama deshidratării, mai ales ținând cont de vârsta lui – avea 3 ani. Trei zile am stat în spital în Egipt, pe perfuzii, apoi încă o săptămână în țară”, povestește Andrada, mama lui Matei.

În urma analizelor efectuate în țară la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, unde a fost nevoit să mai stea o săptămână, a reieșit că micuțul contractase salmonela, candida, un adenovirus și încă un virus necunoscut. „La sosirea în țară, copilul era cât de cât stabilizat, însă la o zi după internare a apărut o erupție pe tot corpul. A fost înfiorător, am crezut că-l pierd”, își amintește mămica.

„Nu există vaccinuri pentru toate bolile, însă există medicamente care acționează asupra căilor de transmitere a bolilor”

Bolile cu care ne putem confrunta nu sunt neapărat exotice, explică medicul specialist. În zonele cu climă umedă și caldă, spre exemplu, crește expunerea la boli transmise de țânțari – cum ar fi malaria și febra Dengue, printre altele. Aglomerațiile urbane, lipsa apei potabile ne expun la boli cu transmitere digestivă – hepatite virale, febra tifoidă, gastroenterocolite virale, bacteriene sau chiar parazitare. „Apoi mai sunt bolile cu transmitere respiratorie, nu neapărat exotice, cum sunt gripele, banalele viroze respiratorii, varicela, rujeola, bolile eruptive ale copiilor. Dar și bolile infecțioase dobândite în călătorii – de la cele mai exotice cum ar fi malaria, febra Dengue, febra tifoida, leishmanioza, febra tifoida, la hepatitele care au încă o incidență medie și în Europa de est”, detaliază specialistul.

Când vine vorba de prevenție, medicul spune că în materie de vaccinuri pentru copii sunt foarte utile, înainte de toate, vaccinurile din schema națională uzuală: difterie, tetanus, hepatita B, rujeolă, rubeolă. „De luat în considerare sunt și vaccinurile neincluse în protocolul național: vaccinarea meningococică, vaccinul pentru varicelă și pentru hepatita A, vaccinuri recomandate copiilor chiar și pentru vacanțe europene. Apoi, se iau în considerare, în funcție de destinația de vacanță și de vârsta copilului, alte vaccinuri, cum ar fi pentru febra galbenă sau febra tifoidă”, recomandă dr. Tatiana Dejoianu. Partea bună este că, odată efectuate complet și corect, vaccinările asigură protecția pe termen lung, pentru mai mulți ani, adică nu vor trebui reluate la fiecare călătorie.

Pentru bolile care nu pot fi prevenite prin imunizare, există chimioprofilaxii, adică modalități de a acționa cu medicamente asupra căilor de transmitere a bolilor, spune medicul. Este cazul malariei, boala transmisă prin înțepătura țânțarilor în anumite zone din Africa, Asia și America de Sud.

Ce aflăm de la medicul epidemiolog

O vizită la cabinetul unui medic epidemiolog înainte de a pleca în vacanță cu un copil este recomandată. Medicul specialist va verifica starea imunizării copilului, altfel spus care vaccinuri din schema obligatorie au fost făcute și care nu. În cazul în care anumite vaccinuri nu au apucat să fie administrate copilului, medicul specialist poate recomanda schimbarea destinației de vacanță.

Se ține cont de vârsta pacientului, de afecțiunile preexistente, de gradul de imunizare realizat până la data vizitei și se încropește chiar și o mică trusă de medicamente utile în vacanță.

Dr. Tatiana Dejoianu, medic specialist boli infecțioase

În cazul îmbolnăvirii, diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale, mai ales când vorbim de un copil mic. Părinții care călătoresc cu copii mici sunt sfătuiți să ia în considerare și asigurarea medicală de călătorie. „Unele dintre bolile considerate exotice sunt prezente în permanență în unele zone. Sunt cazuri rare, sporadice sau cu o incidență ceva mai mare – așa numite endemii (n.red.: prezența, într-o comunitate, a unei boli infecțioase sau de nutriție sub formă de cazuri sporadice semnalate pe o perioadă îndelungată), unele apar/reapar în anumite condiții (izbucniri epidemice). Acesta este motivul pentru care, înainte de plecarea într-o călătorie în zone îndepărtate de casă este bine să ne consultăm cu un medic”, mai spune dr. Tatiana Dejoianu.

De ce e de preferat Europa când călătorim cu copiii

Europa este considerată o destinație mai sigură din punct de vedere al îmbolnăvirilor atunci când călătorim cu copii mici din mai multe motive:

  1. Standardele sanitare și medicale ridicate. Majoritatea țărilor europene au sisteme de sănătate bine dezvoltate și acces la servicii medicale de calitate. Igiena publică și standardele alimentare sunt riguroase, reducând riscul de îmbolnăvire cauzată de apă sau mâncare contaminată.
  2. Vaccinări și prevenție. Ratele de vaccinare sunt în general ridicate în Europa, ceea ce reduce riscul răspândirii bolilor infecțioase. Accesul facil la vaccinuri și programele de imunizare ajută la prevenirea multor boli care pot afecta copiii.
  3. Infrastructură și condiții de viață. Infrastructura de transport și cazare este bine dezvoltată și întreținută, oferind condiții igienice și confortabile pentru călători. Restaurantele și alte locuri publice respectă reglementările stricte privind siguranța și igiena alimentară.
  4. Accesul la informații și servicii medicale. Părinții pot găsi cu ușurință clinici și spitale bine echipate, cu personal medical bine pregătit. Farmaciile sunt accesibile și bine aprovizionate, oferind medicamente și produse medicale de calitate.
  5. Clima temperată. Multe destinații europene au un climat temperat, considerat mai puțin probabil să contribuie la probleme de sănătate legate de căldură extremă sau de frig extrem.
  6. Siguranța generală. Europa are un nivel general de siguranță ridicat, ceea ce contribuie la reducerea riscurilor asociate cu accidentele și alte pericole.

„În Europa avem avantajul distanțelor scurte până la locul de vacanță, climei relativ temperate, surselor de apă controlate, sistemului medical ușor de accesat. Sunt de evitat, totuși, perioadele din an cu temperaturi extreme, zonele foarte aglomerate, cu risc de transmitere a bolilor respiratorii”, spune dr. Tatiana Dejoainu.

Linkuri utile pentru pregătirea călătoriei

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este personalizată. Aceasta este recomandată de medic în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinările obligatorii sau recomandate din zona respectivă, precum și de riscurile de îmbolnăvire specifice zonei. Deși vizita la medic rămâne cea mai elaborată strategie, iată câteva linkuri utile și o listă națională a cabinetelor unde se pot face vaccinări internaționale:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa