Un adolescent trebuie să știe mai multe despre sex decât cred adulții. Dar specialiștii sunt de părere că cel mai important lucru pe care un adolescent trebuie să îl știe despre sex este că: trebuie să fie sănătoşi.
Chiar dacă vi se pare că ştiţi totul despre sex, mai bine citiţi cele de mai jos ca să vă reamintiţi câteva lucruri de bază.
1. Un adolescent trebuie să știe despre sex: e nevoie de acord
Că ai nevoie de acordul tuturor celor implicați. Sexul fără acord este infracțiune. Dar e bine să știi că nimeni nu trebuie să te preseze sau forţeze să îți începi viaţa sexuală. Dacă totuşi se întâmplă asta, nu te simţi vinovat şi povestește asta unui adult din viaţa ta.
2. Decizii cu capul limpede
Nu folosi alcool şi droguri, nu te vor ajuta să iei decizii bune. Prea mulţi tineri îşi încep viaţa sexuală deşi nu vor asta, dar o fac sub influenţa drogurilor sau a alcoolului. O persoană aflată sub influența drogurilor și a alcoolului nu poate lua decizii în cunoștiință de cauză.
3. Ești cu adevărat pregătit?
Un adolescent trebuie să știe despre sex că îi va schimba nu doar relația ci și viața. Mulţi tineri cred că e bine să aştepţi să fii pregătit înainte de a-ți începe viaţa sexuală, iar asta poate însemna o vârstă diferită pentru fiecare adolescent. Unii vor să aştepte până devin adulţi, alţii până este relaţia mai matură. Fiecare va știi când este pregătit. Dacă un coleg sau un prieten pare pregătiți pentru asta, nu este nimic în neregulă dacă tu nu ești. Am mers la vârste diferite, ne-au ieșit dinții la vârste diferite, vom fi gata pentru sex la momente diferite.
4. Ești pregătit pentru sex când
Ești pregătit pentru sex atunci când simți și știi minimum două din lucrurile enumerate mai jos:
- Sunteți sinceri și aveți încredere unul în altul
- Puteţi aborda subiecte dificile cum ar fi sentimentele sau alte relaţii
- Știi dacă persoana respectivă a avut boli cu cu transmitere sexuală
- Știi ce trebuie să faci ca să te protejezi și înțelegi cât de important este acest lucru
- Știi să respecți decizia partenerului cu privire la propria viață sexuală
5. Nu ești pregătit pentru sex când
Nu ești pregătit atunci când trăiești sau simți unul sau mai multe lucruri enumerate mai jos:
- Partenerul este posesiv sau gelos.
- Te împiedică să îți petreci timpul cu familia sau prietenii
- Te verifică tot timpul, inclusiv cu cine comunici pe telefon
- Insistă să îți începi viaţa sexuală
- Te manipulează şi te ameninţă că îşi va face rău
6. De ce să aştepți?
Un adolescent trebuie să știe despre sex că nu e nimic anormal în a aştepta. Nu toată lumea e activă sexual. Jumătate din adolesenţi nu şi-au început viaţa sexuală. Dacă decizi să aştepți, atunci fii constant în decizia luată. Iată de ce e bine să aștepți:
- Sexul neprotejat poate duce la o sarcină nedorită: ești pregătit să devii părinte?
- Sexul neprotejat poate fi riscant pentru sănătate: Chlamidia, hepatita B, Herpesul, HIV, HPV – sunt boli transmisibile sexual
- Începerea vieții sexuale are un impact emoțional semnificativ
- Pentru că așa vrei tu. Corpul tău, emoțiile tale, decizia ta – cine zice altfel nu te iubește.
7. Cum puteţi preveni infecţiile transmisibile sexual?
Un adolescent trebuie să știe despre sex că nu este doar plăcere ci și responsabilitate. Să te protejezi împotriva bolilor cu transmisie sexuală este responsabilitatea ta. Anumite boli transmisibile sexual, precum HPV pot avea urmări pe termen lung. Nu le neglijați. Virușii nu știu că este prima dată și nu aleg în funcție de vârstă, gen, inteligență sau altceva. Oricât de greu vi se pare discutați cu un adult. Da, uneori adultul acesta nu poate fi părintele, dar poate fi un consilier, un medic, un profesor sau altă persoană de încredere.
8. Ce trebuie să știe un adolescent despre sex și protecție
Iată mai jos ce trebuie să știe un adolescent despre sex și protecție:
- Protecția salvează vieți – este poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe un adolescent
- Să vrei să te protejezi înseamnă să te iubești pe tine și pe cel de lângă tine
- Cineva care refuză să folosească protecție nu te iubește și nu este persoana potrivită pentru tine
- Protecția nu diminuează plăcerea
Iată câteva metode de protecție: prezervativul – singura metodă de protecție care protejează și de bolile cu transmitere sexuală, dispozitivul intra – uterin (sterilet), pastile și dispozitive anticoncepționale, implant contraceptiv.
9. Sexul este despre intimitate
Nu este un subiect care să fie discutat în gășcă, pe grupuri de whatsupp sau în alte medii. Este un lucru cât se poate de intim care e bine să rămână așa. Să povestești unor persoane nu foarte aproapiate este doar o încălcare a intimității și nu folosește nimănui. Fiecare trăiește un act sexual într-un mod diferit, comparațiile nu își au locul.