„Tu mă cerți sau îmi explici?” – lecția de parenting pe care am învățat-o de la copilul meu

Laura Udrea, redactor
fetita trista
Uneori, o privire întreabă mai mult decât o mie de cuvinte: Tu mă cerți sau îmi explici? FOTO: Shutterstock

Când fetița mea era mică, obișnuia să mă oprească dintr-un torent de nervi cu o întrebare care m-a învățat mai mult decât toate cărțile de parenting la un loc. Când am auzit-o prima dată, copilul avea 4 ani, ochi mari și curioși, și o voce cu care m-a învățat, fără să-și dea seama, cum ar trebui să arate autoritatea adevărată.

Nu-mi plăcea că țipam. Îmi amintesc că pur și simplu uram vocea mea atunci când ridicam tonul. Dar o făceam. Când mi se termina răbdarea, când se aduna oboseala, când, pur și simplu, nu știam să fac altceva mai bun. Poate copilul făcuse ceva greșit – vărsase laptele, uitase să-și pună gecuța, desenase pe perete cu carioca ori pusese piedică unui coleg de clasă. În astfel de situații explodam. Fără să vreau, dar explodam. Îmi amintesc perfect cum se oprea și mă întreba, cu seriozitate de om mare în corp de copil: „Tu mă cerți sau îmi explici?” Nu era o replică obraznică. Era o încercare de autoapărare.

Când țipăm la copii, nu-i învățăm decât să se teamă. De noi, în primul rând

Știa că făcuse ceva „greșit”. Și da, reacția mea era adesea una impulsivă – ridicam tonul. Vorbeam tare, repede, agitat, mânată de teama care se ascunde în spatele întrebării mereu nerostite – Ce s-ar fi întâmplat dacă…? Ca și cum volumul ar înlocui valoarea educației.

Dar întrebarea ei mă oprea. De fiecare dată. Pentru că îmi dădea de înțeles că ceea ce avea ea nevoie nu era o mamă speriată și nervoasă, ci una prezentă și calmă, care să o ajute să înțeleagă lumea. Și ceea ce greșise. Am citit de curând un articol despre ce se întâmplă în creierul unui copil atunci când țipăm. Mi-a amintit de întrebarea copilei. Țipătul activează amigdala – partea din creier responsabilă cu frica și supraviețuirea – și în acele momente, copilul nu mai poate procesa informația. Cu alte cuvinte, țipam ca să o învăț ceva, dar, în realitate, creierul ei era prea speriat ca să mai învețe orice.

Țipătul declanșează în creierul copilului o reacție de tip fight or flight – luptă sau fugi. Se activează amigdala, se închide gândirea logică, cortexul prefrontal devine un spectator pasiv. Ce rămâne e doar frica, apărarea, tensiunea. Copilul nu mai înțelege ce-i spui. Tot ce aude, de fapt, e că se află în pericol. Și, cel mai trist, se simte singur.

Asta facem, fără să vrem, atunci când ridicăm tonul. Nu educăm. Nu explicăm. Ci speriem. Și fiecare țipăt rămâne undeva înăuntru, ca o zgârietură pe o tablă sensibilă. Și noi ce vrem, de fapt? Să creștem copii care se tem de noi? Sau copii care învață din greșeli, care ne pot povesti ce au pe suflet, care vin spre noi când le e greu?

Întrebarea fetiței mele – „Tu mă cerți sau îmi explici?” – a fost, de fapt, o lecție de parenting oferită de ea, mie, adultul. M-a invitat să cobor tonul, să-mi amintesc că am în față un omuleț care încă învață totul despre viață. Un om care are nevoie să-i explic, nu să-l înfricoșez.

N-am reușit mereu. Nu sunt o mamă ideală. Am țipat de mai multe ori decât mi-aș fi dorit. Am văzut în ochii copilului meu lacrimi, și vină, și confuzie. Dar am învățat. Și mi-am cerut scuze. Și m-am străduit să aleg de fiecare dată, din ce în ce mai des, explicația în locul țipătului. Pentru că, până la urmă, ce vrem să rămână în urma noastră? Un copil care „a fost cuminte” de frică? Sau un adult care știe că e valoros chiar și când greșește?

„Mă simțeam mică-mică și pe tine te vedeam uriașă. Și vocea ta umplea tot spațiul.”

Anii au trecut. Fetița cu ochi mari e acum adolescentă. Ne mai ciondănim, evident – altfel n-ar fi adolescență –, dar ceva s-a schimbat. Tonul meu. Reacțiile mele. Felul în care aleg să o ascult.

Am întrebat-o, într-o seară, dacă își mai amintește cum obișnuia să-mi spună: „Tu mă cerți sau îmi explici?” A râs. Apoi s-a uitat lung la mine și mi-a zis: „Mă simțeam mică-mică și pe tine te vedeam uriașă. Și vocea ta umplea tot spațiul. Nu mai înțelegeam ce spui, doar că eram speriată și voiam să se termine. De-aia te întrebam. Ca să mă opresc din teamă și să te oprești și tu. Nu voiam să-ți răspund urât. Doar să înțeleg ce am făcut și de ce e atât de grav.”

Am amuțit. M-a durut. I-am mulțumit că m-a ajutat să înțeleg. Pentru că, datorită ei, am crescut împreună. Eu am învățat să fiu mai blândă. Ea a învățat că poate vorbi cu mine. Și, mai ales, că frica nu e un instrument de învățare. Nici pentru copii, nici pentru adulți.

Cred că mulți părinți, ca mine, reacționează din frică: că nu vor fi ascultați, că vor pierde controlul, că nu vor fi respectați. Dar copiii nu învață respectul din frică. Îl învață din relație. Din repetiția blândeții. Din granițele puse cu fermitate, dar cu iubire.

Așa că, dacă te-ai surprins azi țipând la copilul tău, nu te învinovăți. Țipăm când ne e greu. Dar poți oricând să te oprești, să te așezi la nivelul ochilor lui și să-i spui: „Îmi pare rău. Hai să vorbim.” Poate că asta e începutul vindecării – pentru voi amândoi. Și mai ales, întreabă-te: „L-am certat sau i-am explicat?” S-ar putea să fie cea mai importantă întrebare din meseria asta de părinte. Pentru că vocea ta devine vocea interioară a copilului tău. Și dacă poți face ca vocea aceea să fie una blândă, care îl învață, nu care-l înfricoșează, sigur ai reușit ca părinte. Și asta e tot ce contează.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa