Treburi casnice: de ce nu este doar locul femeii la cratiță

Ileana Mirescu

Treburi casnice făcute de bărbați? Încă nu. Femeile sunt şi astăzi captive rigorilor sociale ceea ce explică de ce muncesc atât de mult acasă.

Chiar şi în 2019 bărbaţii dezordonaţi sau neglijenţi sunt scuzaţi, iar femeile dezordonate sunt acuzate. The New York Times citează trei studii, recent publicate, care confirmă ceea ce femeile ştiu instinctiv: munca în gospodărie este în continuare apanajul femeilor în bună măsură. Iar asta esta valabil mai ales pentru femeile care trăiesc alături de bărbaţi.

Femeile la cratiță – se știe

Femeile fac mai multe activități casnice atunci când trăiesc alături de partenerul lor decât atunci când trăiesc singure, spun studiile. Deşi bărbaţii din zilele noastre se ocupă mai mult de gospodărie decât generaţiile trecute de bărbaţi, ei nu se ocupă de sarcini considerate feminine cum ar fi spălatul, gătitul ori curăţenia. Un al treilea studiu arată că societatea le judecă pe femei pentru că au o casă neîngrijită, dar nu şi pe bărbăţi.

Pentru tați care vor să contrazică studiile și statistica avem un cadou 

Normele sociale influențează comportamentul

Este unul din exemplele ce arată că normele sociale, individuale sau nu, influenţează comportamentul. Iar când vine vorba despre sex, aşteptările despre activitățile casnice sunt că femeile trebuie să le realizeze. Schimbările în această mentalitate nu vin uşor.

“Toată lumea ştie ce sunt stereotipurile şi chiar dacă nu le susţinem, ele tot ne influenţează comportamentul. Chiar şi pe cei care spun că au păreri progresiste despre rolurile sexelor” spune Sarah Thébaut, sociolog la Universitatea din California şi autoare al unuia dintre studii.

Treburile casnice sunt doar pentru femei

Timpul pe care femeile îl petrec ca să facă munca neplătită din casă îşi are rădăcina în inegalitatea de gen şi influenţeazà felul în care femeile şi bărbaţii se raportează la cămin şi cât de mult timp petrec la serviciu.

Femeile petrec cam 2,3 ore pe zi făcând treburi casnice. Bărbaţii petrec în medie 1.4 ore. Asta e valabil şi pentru cei care susţin că depun tot atâta muncă precum femeile. Mai mult decât atât, un studiu arată că femeile măritate muncesc mai mult în casă decât mamele singure. Ele dorm mai puţin şi au mai puţin timp pentru ele.

Lumea se aşteaptă ca partenerele să fie femei puternice pe care te poţi baza

„O explicaţie a acestui fapt ar fi că toată lumea se aşteaptă ca partenerele să fie femei puternice pe care te poţi baza”, spune Joanna Pepin, sociolog la Universitatea din Maryland. „O altă posibilitate ar fi că bărbaţii înşisi le dau de lucru prin casă, ei fac dezordine, pe când copiii mamelor singure contribuie şi ei şi au sarcini casnice de îndeplinit”.

Si distribuţia rolurilor este diferită, femeile au activităţi în interiorul casei. Bărbaţii au treburi casnice prin curte, cum ar fi tunsul ierbii sau spălatul maşinii, dar aceste sarcini nu sunt zilnice.

Un alt studiu publicat în Sociological Methods & Research încearcă să explice de ce femeile muncesc mai mult. Ei au făcut un experiment. Au arătat 624 de persoane ce trăiau într-o casă murdară cu o bucătărie plină de vase nespălate, dar şi o versiune curată a aceluiaşi spaţiu. Participanţii la studiu făceau parte dintr-un eşantion ceva mai educat şi liberal decât populaţia medie.

Femeile au o toleranţă mai redusă la murdărie şi dezordine

Rezultatele au aratat că femeile au o toleranţă mai redusă la murdărie şi dezordine. Bărbaţii văd doar praful şi obiectele împrăştiate. Se pare că femeile şi bărbaţii nu au aceleaşi standarde în privinţa curăţeniei.

Când li s-a spus că o femeie locuia în camera curată, camera era considerată mai puţin curată decât dacă ar fi fost locuită de un bărbat. Atât femeile cât şi barbaţii erau judecaţi pentru că locuiau în dezordine. Dar respondeţii erau totuşi de părere că bărbaţii nu ar fi fost judecaţi atât de aspru de către potenţiali musafiri, cum ar fi fost femeile.

Majoritatea crede că femeia la cratiță, bărbatul la serviciu este ordinea firească

„Deşi activează stereotipuri negative despre bărbaţi, cum că ar fi mizerabili, nu este o părere importantă pentru că nu există consecinţe sociale” ,spune Dna Thévaut. Majoritatea respondenţilor au spus că este sarcina femeii să facă ordine şi curăţenie dacă locuieşte cu un bărbat şi dacă ambii lucrează.

Oamenii de ştiinţă au observat această presiune socială de zeci de ani. Şi în 1989 şi în 1998 studiile arătau că tot femeile se ocupau mai mult de treburi casnice şi de copii, iar Barbara Risman observa cum oamenii se simt obligaţi să îndeplinească roluri sociale. Deşi viaţa oamenilor s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, nu s-a schimbat mult şi în această privinţă.

Treburi casnice pentru femei – egalitatea între sexe la muncă

Oamenii cred mai mult în egalitatea dintre sexe la lucul de muncă, nu acasă. Iar angajatorii insistă pe punctualitate, de aceea, de obicei mamele renunţă la locul de muncă. Politicile sociale ce încurajează bărbaţii să crească şi ei copiii, cum ar fi cele din ţările scandinave s-au dovedit utile. Dacă taţii se implică în creşterea fiilor, următoarea generaţie de bărbaţi va fi mai implicată în treburile casnice și viața de familie.

 Pentru tați care vor să contrazică studiile avem un cadou AICI 

Te-ar mai putea interesa