Teste online pentru depistarea autismului. Sfaturile unei mame cu trei copii cu autism

Viata cu autism, de Marina Neciu
testare copil desen
Testele pentru depistarea autismului pot fi facute în cabinetul psihologului sau medicului, dar și de părinți, online

  Teste online pentru depistarea autismului. Tulburările de spectru autist sunt dificil de diagnosticat, dar semnele autismului sunt prezente de obicei înainte de vârsta de un an. Pe măsură ce copilul creşte, ele se diversifică şi se înmulţesc, iar comportamentele atipice şi tulburările de dezvoltare devin norma. Atunci devine clar pentru părinţi că ceva nu e în ordine cu dezvoltarea copilului lor.

  Deşi copiii sunt diagnosticaţi oficial de către un psihiatru, majoritatea familiilor apelează la psihologi. Pentru evaluarea globală a nivelului de dezvoltare se folosesc teste specializare cum ar fi cele care se concentreaza pe cogniţie sau comportament, motricitate şi limbaj.

  Teste online pentru depistarea autismului. Care sunt cele mai folosite

  Teste pot fi aplicate de către psihologi şi persoane specializate, cele mai cunoscute fiind următoarele:

  • ASRS sau scala de evaluare a tulburărilor de spectru autist care este menită să identifice simptome şi comportamente asociate cu tulburarea de spectru autist la copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.
  • ADOS, Programul de Observație pentru Diagnosticul Autismului, este cel mai cunoscut instrument de evaluare, recunoscut la nivel internațional, alături de ADI-R, drept standardul pentru evaluarea autismului. Avantajul lui este că poate fi folosit pentru orice persoană, de la copii care sunt non-verbali la adulţi care vorbesc.

  Dar până să ajungă la psiholog sau la psihiatru, părinţii se îngrijorează observând aspecte atipice în comportamentul copiilor: nu mai au contact vizual, nu indică cu degetul, nu se joacă, se joacă doar singuri, nu imită actiuni ale adulţilor din jur.

  Teste recomandate de o mamă cu trei copii cu autism din România

  Oamenii au nevoie de instrumente de testare rapide pentru a vedea dacă îngrijorarea lor are o bază reală sau nu.

  Unul dintre instrumentele pe care eu însămi, mamă a trei copii autiştile-am folosit a fost testul M-CHAT, un test de screening format din 20 de întrebări care este potrivit pentru a evalua copii cu vârste cuprinse între 16 şi 36 de luni. Rezultatul vă indică dacă este recomandabil sau nu să consultaţi un specialist.

  M-chat, unul dintre testele pentru depistarea autismului pe care il puteti face online

  Puteţi face testul M-Chat online AICI

  Da, la toţi copiii mei, testul a avut dreptate, rezultatele au indicat suspiciunea de tulburare de spectru autist. Dar pentru a valida aceste suspiciuni ne-am adresat mereu neurologilor sau psihiatrilor infantili.

  Totuşi, diagnosticul de tulburare de spectru autist nu este uşor de obţinut, medicii sunt prudenți deoarece până la vârsta de 36 de luni copiii pot surmonta diverse tulburări de dezvoltare sau de limbaj care seamănă întrucâtva cu tulburările din spectrul autist.

  Testul care surprinde cinci arii de dezvoltare

  Sunt întrebări la care părinţii răspund uşor deoarece ei petrec cel mai mult timp cu copilul şi pot spune dacă bebeluşul indică cu degetul spre obiectele sau persoanele care îl interesează sau dacă e capabil să susţină privirea cuiva şi să privească în ochi.

  Un alt test care surprinde dezvoltarea copilului este testul Portage care surprinde dezvoltarea copilului pe ariile: cognitie, limbaj, motor, socializare şi auto-servire.

  La final, vi se comunică vârsta copilului pentru fiecare arie şi este util pentru a evalua întârzierile în dezvoltarea copiilor. Este un fapt ştiut că autismul se însoţeşte în cele mai multe cazuri de tulburări profunde de dezvoltare. Acest test se adresează copiilor de până în şase ani.

  Teste online pentru depistarea autismului

  Testul Portage cuprinde mai multe secţiuni şi fiecare secțiune are un număr de itemi la care trebuie răspuns, întrebările sunt împărțite pe paliere de vârstă de la 0 – 1 an; 1 – 2 ani; 2 – 3 ani; 3 – 4 ani; 4 -5 ani; 5 – 6 ani. În grila de evaluare trebuie răspuns începând cu întrebarea numărul 1 de la fiecare secțiune (chiar și când copilul are 3 ani și întrebarea 1 se referă la o vârstă de 0 – 1 an).

  Secretul pentru a răspunde corect la întrebările acestor teste este să răspundeţi cu DA  doar atunci când copilul execută uzual acea sarcină.

  La final testul calculează vârsta mentală a copilului.

  Puteţi face testul Portage online AICI

  Unul dintre testele pentru depistarea autismului pe care il puteti face online
  Portage, unul dintre testele pentru depistarea autismului pe care il puteti face online

  Dacă cele două teste la care părinţii au răspuns cu sinceritate indică suspiciunea unei întârzieri de dezvoltare sau a unei tulburări de spectru, vă rugăm să vă adresaţi neîntârziat unul psihiatru infantil sau unui neurolog.

  Vă recomandăm să citiți pe Totul despre mame și serialul Viața cu autism, scris de Marina Neciu, singura mamă din România care are trei copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist.

  Povestea Marinei Neciu a și celor trei copii cu autism ai ei, o găsiți AICI: 

  Toate episoadele serialului Viața cu autism, scris de Marina Neciu, le găsiți AICI

   

   

   

   

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa