Știm cu toții că alimentația sănătoasă, joaca în aer liber și stabilitatea emoțională sunt premisele incontestabile ale sănătății copiilor noștri. Însă în ce măsură le mai putem pune la dispoziție alimente ”curate” în vremurile pe care le trăim și câtă joacă liberă, în natură, le putem oferi în condițiile în care muncim zi-lumină? Un stil de viață sănătos, completat de suplimente alimentare administrate corect, sub îndrumarea medicului, poate asigura copiilor aportul corect de vitamine și minerale, ce stă la baza creșterii sănătoase și a imunității puternice.
Emiliana Costiug, medic primar medicină de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj- Napoca, a vorbit, în cadrul proiectului educativ Sănătatea în Focus, o inițiativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living, despre importanța suplimentelor alimentare pentru copii și despre modul în care trebuie administrate.
Ea pune accentul pe prevenție, atât în ceea ce îi privește pe copii, cât și pe adulți, și spune că grija pentru sănătate de la cele mai mici vârste face ca, în timp, să se reducă semnificativ numărul persoanelor care ajung în sistemul medical cu probleme serioase.
Susținerea imunității în primii ani de colectivitate
”Ca medici de familie, facem zilnic intervenții preventive copiilor, încercând să depistăm din timp problemele și să le putem corecta. Este perioada de maximă creștere, de dezvoltare atât somatică, cât și a sistemului imunitar și a inteligenței. Și acum este momentul să intervenim. Facem profilaxia rahitismului, pentru că la un ritm de creștere atât de accelerat e nevoie de un supliment de Vitamina D, supliment care, recunosc și forurile internaționale, nu poate fi acoperit de o alimentație corectă, echilibrată. La fel, profilaxia anemiei feriprive. Apoi, avem grijă ca, în funcție de fiecare copil și de comportamentul pe care îl are acesta, de intrarea sau nu în colectivitate, să recomandăm suplimente care îi susțin imunitatea și care, alături de vaccinuri, îl protejează pentru primii ani de colectivitate”, spune dr. Costiug.
Medicul spune că și în tratamentul bolilor cronice, precum și al celor acute recomandă, pe lângă tratamentul clasic, și suplimente alimentare. ”Totul trebuie personalizat și nu există rețetă standard pentru o anumită afecțiune. De când folosesc cu regularitate fitoextracte și suplimente alimentare în schema de tratament a copilului, am redus foarte mult consumul de antibiotic și mă bucur să văd că și părinții îmbrățișează această metodă”, mai spune dr. Emiliana Costiug.
Uleiul de pește și Vitamina D3 se oferă complementar
Pentru că Vitamina D nu poate fi asimilată în cantitatea necesară în mod natural, medicul recomandă suplimentarea ei până la vârsta de 14 ani, în sezonul rece, în lunile septembrie- aprilie. Dacă expunerea la soare este redusă vara, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, suplimentarea se poate face și în lunile mai- august, dar cu o doză mai mică. ”De obicei, recomandăm copiilor fără carențe o doză profilactică de 1000 de unități, iar pentru perioada de vară 500 de unități”.
Alături de Vitamina D3, este util și uleiul de pește, pentru aportul de acizi grași Omega 3, care ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și la dezvoltarea cerebrală. Atenție, uleiul de pește nu înlocuiește vitamina D3, ci se oferă complementar!
Dr. Costiug sfătuiește părinții copiilor iritabili, cu tulburări de comportament, să le ofere vitamine din complexul B, iar celor care au o dietă săracă în proteină animală și semințe – fier.
Deficitul de fier la copii este una dintre cele mai frecvente probleme de nutriție, care afectează dezvoltarea fizică, pe cea intelectuală și rezistența boli. Dozele trebuie individualizate, în funcție de particularitățile fiecărui copil, atenționează medicul.
Medicul Emiliana Costiug vorbește despre administrarea corectă a Vitaminei D și despre situațiile în care suplimentarea se poate face și în lunile de vară: