Sistemul de educație din Japonia: examene puține, elevii fac singuri curățenie iar uniforma este obligatorie

Ramona Dinescu

Sistemul de educație din Japonia este probabil unul dintre cele mai bune din moment ce japonezii sunt renumiți pentru inteligența lor, starea de bine și de sănătate excelente și mai ales pentru politețea lor.

Dar cum reușește această nație să fie atât de diferită de restul lumii?

Brightside.com îl descrie drept un sistem de educație incredibil de cool și pentru a demonstra asta au descoperit câteva caracteristici diferite care face ca școala lor să fie de invidiat.

În școlile japoneze, copiii nu dau nici un examen înainte de a ajunge în clasa a patra, mai exact la vârsta de 10 ani. Se consideră că în primii ani de școală obiectivul nu este să evaluezi cunoștințele sau învățătura copilului, ci mai degrabă de a pune bazele bunelor maniere și ale dezvoltării caracterului individului.

Copiii sunt învățați să respecte alți oameni, să fie blânzi cu animalele și cu natura. De asemenea, învață să fie generoși, să aibă compasiune și empatie. În afară de asta, copiilor le sunt inoculate calități precum curaj, auto control și simțul dreptății.

Sistemul de educație din Japonia: anul academic începe la 1 aprilie

Chiar dacă majoritatea școlilor din lumea astea încep anul academic în septembrie sau octombrie, în Japonia, 1 aprilie marchează începerea anului academic și a calendarului de business. Prima zi de școală coincide cu unul dintre cele mai frumoase fenomene ale naturii: înflorirea cireșilor. Anul academic e împărțit în trei trimestre: 1 aprilie – 20 iulie, 1 septembrie – 26 decembrie, 7 ianuarie – 25 martie. Copiii japonezi au șase săptămâni de vacanță în timpul verii și câte două iarna și primăvara.

Sistemul de educație din Japonia: Școlile din Japonia nu angajează femei de serviciu. Copiii fac singuri curățenie

În școlile japoneze elevii fac singuri curat în clase, la cantină și chiar la toaletă. Ei sunt împărțiți în grupuri mici ce se rotesc de serviciu în timpul anului. Sistemul de educație japonez consideră că astfel de sarcini îi ajută pe copii să învețe să lucreze în echipă și să se ajute unii pe alții.

Sistemul de educație din Japonia: masa de prânz se servește în clasă și face parte dintr-un meniu standard

Sistemul de educație japonez își dă silința pentru a le oferi elevilor mese sănătoase și echilibrate. În școlile publice primare meniul este conceput doar de către nutriționiști și bucătari cu experiență. Elevii mănâncă în clasă împreună cu colegii și cu profesorul.

Sistemul de educație din Japonia: workshop-urile de la after school sunt foarte populare în Japonia

Majoritatea elevilor japonezi sunt înscriși la cursuri de after school care se țin după amiaza și sunt formate din grupuri mici de elevi ce studiază extrașcolar programa. Ziua de studiu a unui elev japonez are 8 ore, dar sunt unii copii care studiază și în weekend sau în vacanțe.

Sistemul de educație din Japonia: elevii japonezi învață și caligrafia sau poezia

Caligrafia japoneză și arta poeziei sunt două cursuri obligatorii pe care copiii japonezi le aprofundează din respect pentru propria cultură ce datează de secole.

Sistemul de educație din Japonia: aproape toți elevii trebuie să poarte uniformă

Aproape toții copiii din clasele primare sunt obligați să poarte uniformă. În timp ce unele școli și-au creat propriile ținute, școlile japoneze tradiționale au niște uniforme ce au prevăzut un stil militar pentru băieți și un outfit marinăresc pentru fete. Politica uniformei urmărește să înlăture bariera socială printre elevi.

Sistemul de educație din Japonia: participarea la școală este de 99,99%

Asta înseamnă că abandonul școlar este de 0.01%. Copiii japonezi declară că nu lipsesc mai niciodată de la ore și nici nu întârzie, iar în urma unui sondaj, 91% dintre elevi au declarat că aproape niciodată nu ignoră ceea ce predă profesorul.

Sistemul de educație din Japonia: un singur test decide viitorul copilului

La finalul liceului, studenții japonezi trebuie să susțină un examen foarte important care le va decide viitorul. Elevul poate alege orice facultate, iar facultatea are anumite cerințe. Dacă elevul nu atinge scorul necesar cerut de facultate, probabil că nu va face facultate. Competiția este destul de mare: 76% dintre absolvenții de liceu merg la facultate.

Sistemul de educație din Japonia: anii de facultate reprezintă cea mai frumoasă vacanță din viața cuiva

După examenul final, japonezii de obicei își iau o mică vacanță. În această țară, facultatea este considerată ca cea mai frumoasă perioadă din viața cuiva. Unii japonezi o numesc vacanța de dinainte de angajare.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa