Val de cazuri de copii cu COVID: „Febra este primul dintre simptomele Omicron la copii”

În valul 6 de COVID-19, ponderea copiilor internați în spital a atins un nivel-record. Află cum evoluează simptomele Omicron la copii.

Oana Antonescu, redactor
scris pe
simptomele Omicron la copii. Mamă care măsoară temperatura copilului
Febra copiilor infectați cu COVID-19 în noul val este adesea ridicată și scade greu cu antitermice administrate oral. Foto: Shuttertsock

Numărul copiilor și adolescenților infectați cu COVID-19 în acest val al pandemiei este în creștere, iar ponderea minorilor spitalizați, raportată la numărul total al românilor internați în spitale, a atins un record. Aflăm de la medicii infecționiști care sunt simptomele Omicron la copii și de ce sunt mai afectați în acest nou val de COVID-19. 

În valul 6 de COVID-19 din România, proporția copiilor celor care au nevoie de internare în spital este cel mai mare de la începutul pandemiei, raportat la numărul total al românilor spitalizați. Procentul pacienților minori din persoanele internate în spital se menține la peste 10% încă din luna iunie 2022 și a atins un nivel-record în 18 iulie 2022, când 17,4% din totalul celor spitalizați pentru COVID-19 erau copii și adolescenți. 

Prin comparație, cel mai mare procent de copii și adolescenți din totalul celor internați în valul anterior de COVID-19 a fost de 8,86%, pe 24 ianuarie 2022. În timpul valului provocat de varianta Delta, proporția copiilor și adolescenților spitalizați din cauza COVID-19 nu a depășit 4%. 

La data de 4 august 2022, 539 din cele 4.007 de persoane internate în spital cu COVID-19 erau copii, potrivit raportărilor publicate de Ministerul Sănătății (MS). 

Citește despre posibilele scenarii cu privire la evoluția valului 6 al pandemiei în România și despre cât de diferită este noua subvariantă BA.5 a Omicon, care a devenit dominantă acum, în acest articol publicat pe SmartLiving.ro.

Simptomele Omicron la copii sunt la frecvente

„Ce pot spune că e diferit la acest val față de cele anterioare este faptul că din ce în ce mai mulți copii sunt simptomatici acum. Valurile anterioare de COVID-19 au protejat copiii. Au existat și atunci cazuri, dar numărul lor era redus, raportat la cel întâlnit în populația adultă”, spune din experiența clinică dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Numărul copiilor infectați este mai mare acum decât în celelalte valuri, a spus pentru Smart Living și medicul infecționist Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara. 

Sunt mai multe motive pentru care cei mici fac COVID-19 într-un număr mai mare, explică specialistul. „Pe de o parte, adulții nu se mai testează. O mare parte dintre copiii care fac acum COVID-19 sunt infectați de către părinți care nu se știu infectați și nu iau măsuri de protecție pentru cei mici. Pe de altă parte, copiii nu sunt vaccinați și devin simptomatici într-un număr mai mare decât adulții. Acesta este și motivul pentru care manifestările COVID-19 sunt de multe ori mai puternice la ei”, susține dr. Virgil Musta. 

Omicron infectează mai ușor copiii

Încă un motiv pentru care valul 6 al pandemiei afectează mai mulți copii este comportamentul diferit al variantei Omicron. Aceasta infectează nasul celor mici mai ușor decât variantele anterioare, potrivit unui studiu publicat de revista de specialitate PLOS Biology

Calea principală pătrundere a virusului SARS-CoV-2 în organism este nasul. Cercetările anterioare au arătat că varianta inițială a coronavirusului, precum și cele care au urmat nu se puteau replica la fel de bine în celulele nazale (celulele epiteliale nazale) ale copiilor. Acesta a fost motivul pentru care COVID-19 a afectat copiii într-o măsură mai mică decât adulții în cei doi ani de pandemie. 

Cu Omicron, lucrurile nu mai stau la fel, susține studiul publicat pe 1 august 2022. Răspunsul imun al celulelor nazale nu mai este la fel de puternic, așa încât virusul în noua sa variantă Omicron se poate multiplica mai eficient în nasul copiilor, spre deosebire de varianta Delta sau de cea inițială a SARS-CoV-2. 

Febra mare și persistentă, motivul internărilor 

Proporția mare de internări pentru COVID-19 în rândul copiilor poate fi explicată prin febra înaltă și persistentă întâlnită la multe dintre cazurile de infectare din valul 6. 

Febra este primul dintre simptomele Omicron la copii, iar ea este mai greu de gestionat acasă, cu antitermicele uzuale, potrivit medicului infecționist Virgil Musta. „În cazurile tratate de noi, ea scădea mai puțin la antitermicele administrate pe cale orală și mai mult la cele injectabile. Febra persistentă duce la deshidratare, iar părinții se sperie adeseori și solicită internare în spital”, spune specialistul.

Cum evoluează simptomele Omicron la copii

În majoritatea cazurilor, varianta Omicron nu produce îmbolnăviri severe la copii și evoluția acestora este bună. O confirmă numărul mic de copii care necesită internare în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor COVID. 

În data de 4 august 2022, cinci copii erau internați în secții ATI, potrivit raportărilor zilnice ale Ministerului Sănătății. Până la această dată, a fost înregistrat și un deces la categoria de vârstă 0-9 ani. 

Chiar și copiii care se confruntă cu febră mare și persistentă au o evoluție bună și se recuperează rapid, de cele mai multe ori. „Până la această dată, noi am avut cazuri ușoare și medii în spital. Copiii prezentau doar febră și necesitau internare pentru a scădea sindromul febril sau aveau fenomene digestive, dar evoluau bine și puteau fi externați în două-trei zile”, spune dr. Virgil Musta. 

„Pot să apară și cazuri grave de COVID-19 în rândul copiilor. Chiar recent, colegii mei au trimis la spital un copil de 3 ani care prezenta simptomatologie severă. Însă, la ceilalți copii diagnosticați, evoluția bolii a fost bună”, susține dr. Gindrovel Dumitra. 

Care sunt simptomele Omicron la copii

Din experiența cu pacienții confirmați pozitiv în acest val de infectări, medicii contactați de Smart Living au detaliat manifestările COVID-19 întâlnite cel mai frecvent la cei mici. Astfel, simptomele Omicron la copii sunt:

Febră

Infecția cu SARS-CoV-2 debutează la copii cu febră, de cele mai multe ori mai mare de 39 de grade Celsius. Ea cedează mai greu la antitermicele administrate pe cale orală.

Durere în gât 

Este al doilea ca frecvență pe lista simptomelor întâlnite la copii, potrivit medicului infecționist Virgil Musta. Dureri în gât acuză frecvent și adulții infectați cu COVID-19 în acest val.

„Durerea în gât este pusă adesea pe o amigdalită, pacienții motivând că au băut apă rece. Există această tendință de a considera că simptomatologia este determinată de contactul cu apa rece sau de expunerea la aerul condiționat în condiții de temperaturi crescute și, de foarte multe ori, surpriza de a afla că au test COVID pozitiv este destul de mare pentru pacienți”, spune dr. Dumitra.

Vărsături și diaree

Simptomele Omicron la copii includ și simptome gastrointestinale. „Ele sunt mai frecvente la copiii infectați cu SARS-CoV-2 decât la adulți. Această caracteristică se menține și în valul actual. Simptomatologia este de tip pseudodigestiv: cu vărsături, diaree, stare generală alterată cauzată de vărsături”, detaliază medicul de familie;

Tuse

Un simptom frecvent și în valul 5 al pandemiei, tusea celor mici este uscată, iritativă, potrivit medicului Virgil Musta.

Nas înfundat

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 afectează cu predilecție căile respiratorii superioare (nas, gât) și provoacă simptome la acest nivel, așa cum exiplca acest articol publicat de revista Nature în ianuarie 2022. 

Oboseală și dureri de cap

Cele două simptome sunt întâlnite mai frecvent la copiii mai mari (de peste 5 ani), precum și la adolescenți, potrivit medicului infecționist Virgil Musta.

Citește în continuare despre simptomele Omicron la copii care necesită internare în spital și vezi lista centrelor/cabinetelor în care poți merge la o testare și o evaluare medicală cu copilul în acest articol publicat de SmartLiving.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa