Gripa în 2019-2020: vor circula patru virusuri gripale. Cum protejați copiii

TOTUL DESPRE MAME

În sezonul gripal 2019-2020 se estimează că vor circula patru tulpini de virus, iar vaccinul pregătit pentru acest an acoperă toată aceste tulpini. Specialiștii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) răspund la cele mai importante întrebări legate de sezonul gripal 2019-2020.

Ce tip de sezon gripal vom avea în 2019-2020?

Gravitatea sezonului gripal nu poate fi stabilită pentru că gripa este nepredictibilă. În timp ce gripa se răspândește în fiecare an, momentul, severitatea și durata unui sezon gripal diferă de la un an la altul. În România, la jumătatea lunii ianuarie 2020, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile s-au înregistrat două decese din cauza gripei iar numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 73.257, cu 19.5% mai mic comparativ cu cel din aceeași perioadă în anul precedent.

Ce ar trebui să fac pentru a mă proteja în sezonul gripal 2019-2020?

CDC recomandă un vaccin anual pentru orice persoană peste vârsta de 6 luni. Pe lângă vaccinarea antigripală, măsurile de prevenție recomandate includ: stați departe de persoanele răcite și spălați-vă frecvent mâinile pentru a reduce răspândirea germenilor. Orice persoană care are semne de gripă ar trebui să stea acasă (să nu meargă la grădiniță, școală, serviciu, în spații publice) pentru a preveni răspândirea virusului la alte persoane. În plus, există medicamente numite antivirale, recomandate pentru a trata cu eficiență maximă simptomele gripei.

Sunt copii care au nevoie de două doze de vaccin antigripal?

Ca și în sezoanele gripale trecute, unii copii între 6 luni și 8 ani vor avea nevoie de două doze de vaccin antigripal. Copiii din acest interval de vârstă care nu au mai primit vaccin în anii trecuți sau a căror istorie în privința imunizării antigripale nu este cunoscută, au nevoie de două doze de vaccin, administrate la un interval de cel puțin 4 săptămâni între ele.

Ce pot să fac pentru a proteja un copil care este prea mic pentru a fi vaccinat?

Copiii mai mici de 6 luni riscă să facă complicații serioase din cauza gripei, însă sunt prea mici pentru a fi imunizați. Protejarea lor este extrem de importantă. Dacă locuiești cu un copil mai mic de 6 luni sau ai grijă de el, ar trebui să te vaccinezi antigripal pentru a-l proteja. De asemenea, orice altă persoană care stă în apropierea copilului ar trebui vaccinată. Studiile au arătat că imunizarea gravidei în timpul sarcinii poate proteja bebelușul de infecțiile gripale câteva luni după ce se naște.

Pe lângă vaccinarea antigripală, măsurile de prevenție recomandate includ: stați departe de persoanele răcite și spălați-vă frecvent mâinile pentru a reduce răspândirea germenilor.

Ce virusuri gripale vor circula în sezonul gripal 2019-2020?

Există multe virusuri gripale și ele se schimbă în permanență. Compoziția vaccinului antigripal este reînnoită anual și făcută să se potrivească virusurilor care circulă, în urma recomandările venite de la experții Organizației Mondiale a Sănătații. Vaccinul antigripal protejează împotriva a trei sau patru virusuri (în funcție de vaccin) despre care cercetători cred că vor fi cele mai întâlnite.

Pentru 2019-2020, vaccinul trivalent (care are trei componente) conține:

  • A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09 virus (actualizat) 
  • A/Kansas/14/2017 (H3N2) virus (actualizat)
  • B/Colorado/06/2017 virus (Victoria)

Vaccinul quadrivalent (cu patru componente) ar trebui să conțină virusurile de mai mai sus, plus virusul B/Phuket/3073/2013 (Yamagata).

Ce pot face pentru a-i proteja pe cei dragi mie în acest sezon gripal?

Încurajează-i să se imunizeze. Vaccinarea este importantă mai ales pentru cei care au risc major de complicații din cauza gripei. Dacă cineva drag ție are semne de gripă, încurajează-l să meargă la medic pentru un posibil tratament cu medicamente antivirale.

Aceste medicamente acționează cel mai bine dacă sunt luate în primele 48 de ore de la instalarea simptomelor gripei. Experții CDC recomandă ca persoanele care au un risc mare de complicații din cauza gripei și au simptome de gripă să fie tratate cu medicamente antivirale cât mai curând posibil fără a se aștepta confirmarea gripei cu teste de laborator.

Și cei care nu prezintă un risc major de complicații pot primi antivirale, mai ales dacă tratamentul poate fi început într-un interval de 48 de ore de la instalarea simptomelor.

E posibil să mă vaccinez și tot să fac gripa în sezonul gripal 2019-2020?

Da. Este posibil să faci gripă chiar dacă te-ai imunizat, iar motivele pot fi următoarele:

  • Ai fost expus la virusul gripal la scurt timp după vaccinare sau în timpul perioadei în care corpul nu dezvoltase încă anticorpii necesari pentru a te proteja (durează două săptămâni pentru ca anticorpii să acționeze).
  • Este posibil să fi expus la un virus gripal care nu este inclus în vaccinul pe care l-ai făcut. Pot circula multe virusuri într-un an, vaccinul protejează de cel mult patru.
  • Protecția oferită de vaccin variază de la o persoană la alta, în funcție de vârstă sau starea de sănătate. În general, un vaccin funcționează cel mai bine la adulții tineri și copiii mai mari. Persoanele în vârstă sau cei care au boli cronice pot dezvolta o imunitate mai redusă în urma vaccinării. Vaccinarea antigripală nu este perfectă însă este cea mai bună soluție pentru a vă proteja de gripă.
  • Chiar dacă faci gripa după vaccin, unele studii arată că imunizarea reduce severitatea bolii.

Cum mă pot vaccina în România și cine se poate imuniza gratuit?

Ministerul Sănătații a cumpărat pentru sezonul 2019-2020 un număr de 1.500.000 de doze. Primele doze de ser (50.000) au ajuns în România la jumătatea lunii septembrie 2019 însă cu ele vor fi imunizaţi, deocamdată, angajaţii din spitale şi cei din centrele unde sunt copii şi bătrâni instituţionalizaţi. Restul dozelor vor fi disponibile din a doua jumătate a lunii octombrie 2019. Bolnavii cronici (inclusiv copii cu diverse boli cronice), gravidele şi bătrânii intră în categoriile de risc și vor putea fi vaccinați gratuit în cabinetele medicilor de familie. Restul populaţiei va plăti pentru o doză în jur de 60 de lei.

În sezonul precedent (2018-2019), in Romania, peste 2.300 de persoane au fost diagnosticate cu gripă, iar 199 au murit.

Vaccinurile de la Institutul Cantacuzino nu se vor găsi prea curând, autorităţile estimând că noi doze de vaccin vor ieşi pe poarta instituţiei în 2, 3 ani.

Vă recomandăm și următoarele articole legate de gripă: 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa