Vitamina D în dieta copilului

Iulia Mirică
vitamina D

Vitamina D este vitală pentru buna dezvoltarea și sănătatea copilului tău, scrie babycenter.com. Mai jos, ți-am pregătit câteva sfaturi în legătură cu această vitamină: cât de mult are nevoie de ea copilul tău, care sunt sursele cele mai bune și cum să reușești să ai un consum echilibrat.

De ce este importantă vitamina D?

Această vitamină ajută organismul să absoarbă minerale precum calciul, construind dinți și oase puternice. Potrivit cercetătorului Michael F. Holick, profesor în medicină, psihologie și biofizică la Universitatea de Medicină din Boston, deficiența de vitamină D din corp poate cauza rahitism (o boală care duce la deformarea oaselor și fracturi) și poate împiedica un copil să atingă înălțimea programată genetic și masa osoasă ideală. Vitamina D funcționează și ca un hormon în organism, ajutând la reglarea sistemului imunitar, producției de insulină și creșterii celulelor.

De cât de multă vitamina D are nevoie un copil?

Copiii cu vârsta de până la 12 luni au nevoie de 400 de unități sau 10 micrograme pe zi. Copiii mai mari de un an au nevoie de 600 UI sau 15 micrograme pe zi. Copilul tău nu trebuie să urmeze această rutină a consumului în fiecare zi, ci poate beneficia de cantitatea recomandată în decursul a câteva zile sau al unei săptămâni.

Cele mai bune surse de vitamina D

Vitamina D este numită și vitamina soarelui, deoarece organismul o poate produce atunci când pielea este expusă la razele solare. Dar copilul tău nu o poate produce atunci când este acoperit cu haine sau cremă cu factor de protecție solară, pentru a bloca razele soarelui. Alte obstacole care pot împiedica producția acestei vitamine includ norii, pielea închisă la culoare, locul geografică și poluarea.

Deși este greu de estimat cât timp trebuie să petreacă o persoană la soare pentru o producție perfectă, unii cercetători au ajuns la concluzia că ar fi bine să petreci între 5 și 30 de minute afară, între orele 10:00 și 15:00, cel puțin de două ori pe zi. Însă experții ne avertiează că razele UV ale soarelui sunt cauza principală a cancerului de piele, așa că este greu să-ți dai seama dacă primești destulă vitamina D de la soare fără a crește riscul apariției cancerului de piele. Așa că ia în calcul alte modalități de a obține vitamina D. Cele mai bune surse ale acestei vitamine sunt:

30 grame de somon: 102 UI

180 grame de iaurt: 80 UI

30 grame de ton în ulei: 66 UI

1/2 cană de suc de portocale: 50 UI

1/2 cană de lapte: 49 UI

1/2 cană de cereale: 19 UI

30 grame de macrou: 11,6 UI

1/2 gălbenuș mare de ou: 10 UI

Îi poți da prea multă vitamina D copilului tău?

Este puțin probabil. Dimpotrivă, mulți experți în sănătate sunt îngrijorați în legătură cu cantitățile prea mici pe care le consumă copii. Însă vitamina D poate fi nocivă în cantități prea mari. Limita maximă pentru copiii de cel mult 12 luni este de 1.000 – 1.500 UI per zi, iar pentru copiii de 1-8 ani, limita sigură este undeva între 2.500 și 3.000 UI pe zi. Vitamina aceasta este stocată în țesutul corpului, așa că nu este bine să consumi mai mult decât recomandă experții. Vitamina C, de exemplu, nu este păstrată în organism – orice exces este eliminat simplu prin urină.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa