Un comunicat de presa de pe site-ul Ministerului Sanatatii arata ca in aceasta perioada numarul virozelor este in crestere. In ultima saptamana din ianuarie 2012, s-au prezentat la medic cu infectii respiratorii acute 77.354 de persoane, adica mai mult cu 15% decat in saptamana precedenta.
Pentru evitarea imbolnavirilor in aceasta perioada cu temperaturi foarte scazute trebuie sa ascultam sfatul medicilor, sa nu neglijam regulile de igiena personala si sa respectam un regim de viata sanatos.
“Masurile de igiena personala, precum spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii”, ne sfatuieste Ministerul Sanatatii in acelasi comunicat.
Sunt mama si ma sperie virozele, oricat de usoare ar fi ele. Ma ingrozesc noptile in care baiatul meu nu doarme linistit, cand respira greu, are nasul infundat, tuseste sau face febra. Am reusit sa nu ne imbolnavim pana acum si asta nu stiu in ce masura se datoreaza alimentatiei, sistemului sau imunitar sau faptului ca nu se duce la gradinita si nu intra in contact cu o colectivitate.
Prietena mea, in schimb, e mama a doi copii de 4 si 6 ani si de ceva timp se lupta sa scape de viroze. Raceste unul, ia si celalalt, scapa amandoi, se duc la gradinita, se imbolnaveste unul, ia si celalalt si tot asa.
Intr-adevar, modalitatea cea mai frecventa de transmitere a virozelor este in colectivitate, a declarat medicul pediatru Ilinca Tranulis, in emisiunea Totul Despre Mame.
“Copiii, la gradinita, fac frecvente infectii respiratorii. Conteaza foarte mult cum sunt gestionate si cat de repede trec. Ideal ar fi, dar acest ideal nu exista, ca cei bolnavi sa stea acasa. De multe ori simptomele debuteaza in cursul orelor de gradinita, deci parintele poate sa nu aiba nicio vina ca si-a lasat copilul sa infecteze si alti copii.”
Modul de transmitere al virozelor este pe cale aeriana, prin tuse sau stranut, dar si prin contact direct: prin atingere, prin jucarii murdare. De aceea, este foarte importanta igiena mainilor, desi nu ne fereste 100% de probleme.
O problema destul de controversata in tratamentul acestei boli o constituie administrarea antibioticului. Personal, cunosc cazuri in care mamele, din proprie initiativa, introduc antibioticul inca din faza de debut a bolii. Dar cunosc si cazuri care, avand indicatia medicului, refuza totusi acest tratament.
In emisiunea Totul Despre Mame, Ilinca Tranulis a vorbit despre utilizarea antibioticului. “In general, nu este necesar in tratamentul virozelor, dar atunci cand apar infectii respiratorii supraadaugate unei viroze, cand microbul implicat este o bacterie se impune folosirea lui. Depinde de la caz la caz.” Cand copilul manifesta simptome usoare de raceala, cu nas infundat, vaga durere in gat, febra destul de usor de stapanit este clar ca ne confruntam cu o viroza. Daca in cateva zile aceste simptome se agraveaza si starea generala a copilului se inrautateste, atunci e posibil sa ne confruntam cu o infectie si trebuie sa ne prezentam la medicul pediatru care va decide sau nu folosirea antibioticului.
O greseala frecventa a parintilor este imbracarea excesiva a copiilor. Si acest obicei are adanci radacini in traditia carpato-danubiano-pontica. Am urat iarna toata copilaria pentru ca mama si bunica ma imbracau de nu ma mai puteam misca. M-am ales si cu statutul de “proasta scolii” cand am cazut pe gheata in pauza mare si nu m-am putut ridica din cauza hainelor. “Ce daca rad copiii de tine, sa vezi ce-o sa razi tu cand or sa raceasca ei!” mi-a zis bunica mea acasa, cand am incercat sa ma plang. Nici ea si nici maica-mea nu reuseau sa inteleaga de ce eu ma imbolnaveam foarte des. Nu s-au gandit niciodata ca odorul lor infofolit mananca zapada ca sa se racoreasca:).
Ilinca Tranulis specifica faptul ca nu frigul e cel mai periculos in a imbolnavi copilul, ci contactul cu alte persoane bolnave si ca imbracarea excesiva nu are niciun beneficiu.
“Atunci cand imbracam un copil trebuie sa avem grija sa nu fie mai imbracat ca noi. E adevarat, cand sunt foarte mici si nu se misca isi regleaza mai greu temperatura. Atunci, un strat in plus nu strica. Dar daca este vorba de copii care alearga, topaie, se catara, cu siguranta ei se vor supraincalzi usor si supraincalzirea este mai periculoasa decat frigul.”
O alta problema este iesitul afara cand copilul este bolnav. Medicii spun ca daca timpul este potrivit (sa nu fie prea frig, sa nu bata vantul) si daca evitam sa mergem in locuri aglomerate (pentru a nu imbolnavi si alte persoane si pentru a nu lua si alte infectii), putem iesi la o plimbare scurta. Daca cel mic are febra, e de preferat sa stam in casa.
Pentru cresterea imunitatii nu exista o solutie general valabila. Ideala ar fi ca cei mici sa fie alaptati cat mai mult, sa aiba un aport optim de vitamina C din sursa naturala (fructe si legume).
“Imunitatea copilului pana la 4 ani nu este dezvoltata complet. Exista si niste medicamente, substante chimice, pentru cresterea imunitatii, dar acestea, pana in 4 ani, nu sunt recomandate. Trebuie sa lasam organismul sa se obisnuiasca cu microbii din jur si sa-l lasam sa lupte pentru ca data viitoare, la viroza urmatoare, sa raspunda cat mai promt” a mai adaugat medicul Ilinca Tranulis.
Vivi Floricica