„Varicela, boală ușoară? Pentru noi este un coșmar!” Pro si contra vaccinare pentru varicela

TOTUL DESPRE MAME
Pro si contra vaccinare pentru varicela

Pro si contra vaccinare pentru varicela. „Varicela, boală ușoară a copilariei? Pentru noi este un cosmar! De 4 zile îi ies bube (fetița are 3 ani și 8 luni, este vaccinată, mai putin cu Varilix) peste tot, plus febra, văietat și nopți albe! Vaccinați, nu merită chinul!”, este comentariul unei mămici pe grupul de Facebook special dedicat vaccinărilor. Pe de altă parte, sunt copii care fac forme foarte ușoare ale bolii, care aproape trec neobservate. De ce depinde gravitatea varicelei, când se poate face vaccinarea în condițiile în care acest tip de imunizare nu este inclusă în schema obligatorie, care sunt modalitățile în care boala se transmite? Am întrebat medici, am văzut ce cred mamele și am consultat recomandările internaționale în domeniu.

Varicela se transmite prin picături de salivă de la o persoană infectată, care ajung în mediu prin strănut sau tuse, și prin fluidul din bubițele de pe piele. Conform autorității britanice de sănătate publică NHS, boala este extrem de contagioasă și poate fi luată prin contactul direct cu cineva care are varicelă, inclusiv prin:

– contact față în față, cum ar fi prin purtarea unei conversații cu o persoană care are varicelă
– dacă stai în aceeași cameră cu o persoană cu varicelă, de obicei pentru cel puțin 15 minute
– prin contactul cu blisterele de pe piele
– prin atingerea a diverse produse care au fost recent contaminate cu fluide sau picături de la o persoană cu varicelă, cum ar fi cearceafuri sau haine.

Pro si contra vaccinare pentru varicela. Când se transmite

Varicela se poate transmite și prin contactul cu iritațiile produse de zona-zoster. O persoană cu varicelă transmite boala cu 1-2 zile înainte ca iritația specifică să apară pe piele până când bubițele de pe piele au făcut cruste și se vindecă.

În condițiile în care vaccinarea pentru varicelă nu este inclusă în schema de imunizare oferită gratuit de stat, rămâne la decizia părinților de a face sau nu acest vaccin. Mulți părinți se simt bulversați de faptul că formele de varicelă sunt extrem de variate în ceea ce privește gravitatea.

Cristina T., mămica unei fetițe cu varicelă, povestește pe un grup dedicat vaccinărilor că boala este un coșmar pentru micuță: „De 4 zile îi ies bube, (fetița are 3 ani și 8 luni, este vaccinata, mai putin cu Varilix) peste tot, plus febră, văietat și nopți albe! Vaccinați, nu merită chinul! Mai nasol este că mai am o fetiță de un an și nici eu nu am făcut, aștept să erupă!” Bianca B. spune că a numărat 182 de bubite la baiețelul ei, pe când avea 4 ani si 8 luni. „Nici nu am știut că există vaccin….”

Dacă vrei să afli mai multe dezpre creșterea copiilor, îți recomandăm ”Cartea bebelușului”, scrisă de Dr. Sears pe care o găsești AICI.

Adulții fac forme mai grave de boală

Forme mai grave de varicelă pot face adulții: „Aveam bube și pe cerul gurii, și în palme, și în zona intima. Groaznic a fost. Stateam cu mâinile sub mine ca să nu mă scarpin, mai ales pe față. Și aveam 26 de ani. Pentru astia micii mi se pare si mai chinuitor”, povestește Carmen. 

Alte mămici sunt de părere că boala ar trebui făcută în copilărie: „Eu consider că varicela este o boală care ar trebui făcută de fiecare copil. Scapi de-o grija, ca să zic așa. Decât să te trezești cu varicelă când ești gravidă sau mai stiu eu în ce momente inoportune … prefer asa”, comentează Adina.

Altele o contrazic pe motiv că „Odata virusul varicelic intrat în corp, nu mai pleacă. Riști oricând să faci zona zoster. Eu zic să vă mai informați. Nu te împiedică nimeni inainte de o sarcina sa te vaccinezi. Mai bine o intepatura decat saptamani de chin…Nu poti sti cum tolerează organismul boala”.

Pro si contra vaccinare pentru varicela. De ce depinde gravitatea ei

Așadar, sunt copii care fac forme foarte usoare (cateva zeci de bubite) si altii care fac forme foarte grave, cu sute de bubite. De ce depinde gravitatea bolii?

Depinde de cantitatea de virus care intra în organism, de felul tulpinii de virus varicelo-zosterian și de răspunsul individual al fiecărui organism în parte. Gravitatea formei de varicela depinde și de momentul în care apare: după o gripă sau după o alta boală serioasă (pneumonie bacteriană, intervenții chirurgicale etc) sau la cei cu tratamente care „paralizează” sistemul imun (cancer, SIDA, boli autoimune) forma de varicela va fi severa, uneori cu risc de deces”, comentează pentru Totul Despre Mame medicul pediatru Anca Cochino, de la Cabinetul Pediasan din Bucureşti.

Vaccinul care protejează de varicelă se poate face oricând, mai spune medicul. Costul vaccinului (care se face în două doze): este de circa 300 de lei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa