Totul despre o vară liniștită în familie, la Atelierele cu mămici

Raluca Dumitrică
vara-linistita-in-familie-totul-despre-mame

Adriana Cocic, dr. Mariana Grigore şi dr. Ilinca Tudose-Tranulis au fost cele trei invitate ale ediţiei speciale de vară a „Atelierelor cu mămici”, la care le-au spus celor prezenţi despre cum pot să aibă o vară liniştită în familie. Evenimentul s-a derulat, ca de fiecare dată, la Connect Hub din Bucureşti.

Seara a început printr-o interesantă prezentare Avène, brand care a susţinut întregul eveniment, prezentare făcută de Loredana Micheten, reprezentantul companiei. Am aflat de la aceasta că este foarte important să folosim creme de protecţie solară împotriva razelor UVB şi UVA, pentru că ele ne ajută să prevenim arsurile solare şi, aşadar, să avem o vară liniștită în familie, dar şi mai mult, că ele pot preveni cancerul de piele.

O vară liniștită în familie nu e greu de obţinut!

Produsele Avène sunt recomandate atât adulţilor, cât şi copiilor, pentru aceştia din urmă având o protecţie specială adaptată pentru a fi folosită în deplină siguranţă. Pentru că pielea copiilor este mai fragilă decât a adulţilor, mai puţin pregătită pentru a se apăra singură şi poate păstra mai mulţi ani “memoria arsurilor” (doar o singură arsură solară în copilărie dublează şansele unei persoane să dezvolte cancer de piele  mai târziu, pe parcursul vieţii), este foarte important să nu uităm de crema de protecţie solară.

Nu a fost uitată prezentarea apei termalăe, care are beneficii multiple pentru faţă şi corp. Ea este sursă de calm pentru pielea sensibilă, este antiiritantă, antiinflamatorie, calmantă, slab mineralizată şi bacteriologic pură.

Cea mai bună vacanţă e cea în care nu ai aşteptări ridicate

De la Avène am ajuns la Adriana Cocic, blogger de travel la www.minicalatorii.ro, care ne-a dat câteva ponturi pentru a avea cea mai reuşită vacanţă în familie. Pornind de la un lucru foarte important pentru succesul vacanţei, în viziunea ei, şi anume coborârea aşteptărilor şi renunţarea la comparaţiile cu vacanţele altora, mai ales ale celor care postează poze dintre cele mai spectaculoase pe canalele de social media, Adriana a reuşit să le insufle încredere părinţilor prezenţi.

Printre sfaturile pe care le-a mai oferit părinţilor, în calitate de specialist în călătorii alături de copii, dar şi de călător cu vechime în toate colţurile globului, s-au mai numărat şi savurarea momentelor ivite, fără să ţinem neapărat cu dinţii de planurile făcute înainte de plecarea în vacanţă. Adriana Cocic ne-a mai sfătuit să luăm rutina cu noi în vacanţă, pentru că se ştie că cei mici se simt în elementul lor atunci când programul cu care sunt obişnuiţi de acasă este respectat.

Nu au lipsit sfaturile legate de rezervările cu cap făcute pe site-uri precum airbnb.com sau booking.com, dar nici cele legate de posibilitatea de a avea zboruri mai uşoare cu avionul, atunci când suntem cu copiii, iar sucurile tip squeeze, adică acelea în ambalaje moi şi cu închizătoare flexibilă, pe post de pai, sunt un remediu pentru desfundarea urechilor în timp ce ne aflăm în aer. Spre final, Adriana a lăsat unul dintre cele mai importante sfaturi, şi anume acela să nu uităm de timpul special pe care să-l petrecem cu cei mici, moment care ne va reconecta şi ne va face vacanţa mult mai frumoasă.

Cu soarele nu e de glumit!

De la călătorii şi părţile lor frumoase evenimentul a mers mai departe, către dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog la Clinica TOP DERM, care ne-a spus cum să avem grijă de pielea copiilor pe perioada sezonului estival. Vorbind despre faptul că temperatura crescută de pe timpul verii şi soarele arzător nu sunt deloc prieteni cu cei mici în acest sezonul călduros, invitata noastră ne-a dat o serie de sfaturi despre îngrijirea pielii copiilor.

Cel mai mult s-a vorbit despre cremele de protecţie solară care trebuie aplicate fără zgârcenie pe corp şi care au un efect imediat, protejând de arsurile solare, dar şi efect în timp, prevenind apariţia aluniţelor şi a cancerului de piele. Cremele ar trebui să fie aplicate atât vara, cât şi în restul anului, şi să aibă SPF adaptat tipului de piele (15, 20, 30, 50), dar şi protecţie împotriva UVA, lucru ce este marcat cu stele pe ambalajul cremei.

Cremele se aplică cu podul palmei plin, în strat gradual şi uniform, pe toată suprafaţa pielii expusă la UV, şi reaplicate după baie şi după transpiraţie excesivă. Durata lor de acţiune este de max 2 ore (!) În cazul în care pe piele apar vezicule şi bule, pete roşii, iar persoana simte usturimi şi disconfort, trebuie întreruptă expunerea la soare. Se aplică prosoape sau comprese umede, se face o emoliere cutanată intensivă, se bea multă apă şi se poartă haine lejere şi comode până la vindecare.

Mare atenţie la alimentaţie pe perioada verii!

Dr. Ilinca Tudose-Tranulis, medic specialist pediatru a continuat tema serii, vorbind despre cum putem să ţinem la distanţă afecţiunile specifice verii, ca să avem o vară liniștită în familie. Pornind de la ideea că planificarea este recomandată, pentru a se lua în calcul toţi factorii precum loc, vreme, activităţi şi posibile pericole, medicul a subliniat că o perioadă excelentă de călătorit este sub 6 luni, când trebuie să fim atenţi la temperaturi, totuşi. Dacă copilul are peste 6 luni, trebuie avută mare grijă la mâncare.

Dr. Ilinca Tudose-Tranulis a mai accentuat că trebuie să facem o asigurare de sănătate pentru toată lumea, să ne vaccinăm suplimentar, dacă este nevoie n ţara în care călătorim, şi să n uităm să prevenim ceea ce ştim că se poate întâmpla, cum ar fi starea adusă de răul de maşină sau de avion.

Un capitol important al prezentării a fost dedicat afecţiunilor digestive (dureri abdominale, gastroenterocolite, toxiinfecţii alimentare), dar şi insolaţiei, alergiilor şi ciupiturilor de insecte, la toate trebuind să reacţionăm cu calm, şi să apelăm la medic în cazul unei urgenţe.

Prevenţia este cea mai bună cale de evitare a multor probleme, iar printre regulile unei vacanţe reuşite dr. Ilinca Tudose-Tranulis a enumerat: fără excese alimentare, spălat mâinile frecvent, mâncare corect păstrat, pălăria de soare să nu lipsească, iar alimentele noi să fie evitate în vacanţă. Un ultim sfat a fost cel legat de importanţa trusei de prim ajutor, care trebuie să conţină acte medicale, spray anti-insecte, termometru, antitermice, dezinfectant, comprese sterile, antialergice, antidiareice şi săruri de rehidratare.

Atelierul pentru copii a fost susţinut de PlaYouth, echipă ce s-a ocupat atât de micuţii prezenţi la eveniment împreună cu părinţii lor. Pentru că PlaYouth organizează o mulţime de cursuri şi ateliere pentru copii, dar şi pentru că în perioada imediat următoare va organiza şi o serie de tabere de vară, reprezentanţii săi i-au îndemnat pe părinţi să îi ducă pe copii nu doar la cursurile lor, ci şi în tabere, care sunt special concepute pentru copii şi părinţi şi care vor contribui la o vară liniștită în familie.

De hidratarea celor care au venit la eveniment s-a ocupat, la fel ca la ediţia trecută AQUA CARPATICA.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

Foto eveniment: Vlad Bîrdu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa