Vaporii din țigările electronice sunt toxici pentru copii!

Theodora Fintescu, redactor

Folosirea țigărilor electronice de către gravide poate pune fătul în pericol. Iar părinții care ”vapează” în apropierea copiilor îi expun la substanțe toxice, conform cercetărilor recente, citate de babycenter.com.

Mulți părinți care încearcă să renunțe la fumat sau caută o alternativă mai puțin nocivă recurg la țigările electronice și le folosesc în preajma copiilor, fără să știe că acest lucru le-ar putea face rău.Țigările electronice sunt niște dispozitive cu baterii, în care este încălzit un lichid, care conține, de obicei, nicotină concentrată, iar vaporii rezultați sunt inhalați de utilizator. Acestea sunt comercializate ca alternative mai sigure la țigările tradiționale și ca un pas intermediar către renunțarea la fumat.

Părinții le folosesc în casă și în mașină

Un prim studiu, publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, (CDC, SUA), a constat în analizarea altor cercetări făcute pe mai mult de 3.000 de mame cu copii mici din Oklahoma și Texas. Aproape una din 14 a folosit țigara electronică înainte, în timpul sarcinii sau imediat ce a născut. Jumătate dintre ele erau convinse că țigara electronică le va ajuta să renunțe la fumat sau că alternativa aceasta este mai puțin periculoasă față de fumatul clasic.

Un alt studiu, publicat în revista Pediatrics, a implicat interviuri cu peste 750 de părinți fie fumători de țigări clasice, fie utilizatori de variantele electronice. În urma interviurilor, concluzia a fost că părinții care utilizează exclusiv țigara electronică sau alternativ cu cea clasică fac frecvent acest gest în casă sau în mașină, spre deosebire de cei care fumează exclusiv țigări normale și care nu au astfel de tendințe.

Nicotina poate distruge creierul și plămânii copiilor

Realizatorii studiilor susțin că părinții nu realizează că vapatul este dăunător atât pentru ei, cât și pentru cei din jur, expuși vaporilor.

Ceea ce trebuie ei să știe este că:

  • Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, vaporii din țigările electronice au o cantitate mai mică de chimicale nocive în raport cu cele ce se regăsesc în fumul provenit de la țigările obișnuite.
  • Experții au ajuns la concluzia că nicotina din aceste dispozitive dăunează feților, bebelușilor, copiilor și adolescenților. Inhalarea de nicotină în sarcină poate afecta creierul și plămânii copilului.
  • În țigările electronice există toxine periculoase. Un studiu a evidențiat faptul că în urina tinerilor care folosesc țigări electronice au fost depistate chimicale cancerigene. Toxinele de acest tip se regăsesc în ingredientele menționate ca ”arome”.
  • Țigările electronice nu sunt aprobate de Agenția Federală pentru Hrană și Medicamente din SUA (FDA) ca soluții pentru renunțarea la fumat.
Date fiind aceste motive, experții în sănătate recomandă ca gravidele să nu folosească țigări electronice, iar părinții să nu le utilizeze în spațiile în care petrec timp și copiii, cum ar fi în mașină sau în casă.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa