Vânătăile copiilor. Când să ne facem griji?

Ramona Dinescu
vanataile copiilor totul despre mame

  Vânătăile sunt semne de bună purtare dacă ar fi să țin cont de ce-mi spuneau părinții mei când eram mică. Pe vremea aceea nu se gândea nimeni la un abuz fizic sau la vreo anomalie ereditară, lucruri pe care specialiștii le amintesc în zilele noastre.

  Vânătaia este un semn de culoare negru albăstrui ce apare din cauza sângerării subcutanate provocată de deteriorarea vaselor sanguine în urma unui traumatism. Mulți copii de peste un an au o mulțime de vânătăi din cauza loviturilor accidentale cu care se confruntă în activitatea lor fizică.

  Majoritatea vânătăilor nu reprezintă motiv de îngrijorare și vor dispărea de la sine. Cu toate acestea, vânătaia poate fi semnul unei tulburări de sângerare genetice, a unei boli sau al abuzului fizic.

  Vânătăile copilului sunt anormale atunci când apar spontan, fără explicație, când apar în altă zonă a corpului decât de la genunchi în jos, dacă sunt mai mari decât o monedă și dacă sunt în relief mai degrabă decât plate.

  Cum se îngrijesc vânătăile copilului?

  Tot ce trebuie să faci este să aplici pe pielea copilului gheață sau o pungă de legume congelate învelite într-un prosop subțire, timp de 20-30 de minute. Nici un alt tratament nu este necesar.

  Îi poți da copilului paracetamol pentru calmarea durerii și după două zile de la lovitură, îi poți aplica un prosop cald de trei ori pe zi pentru ca pielea să poată reabsorbi sângele.

  Vânătăile vor dispărea în aproximativ două săptămâni, timp în care își vor schimba culoarea din negru-albăstrui în verde-gălbui.

  Care sunt cauzele vânătăilor anormale?

  Vânătăile anormale apar atunci când:

  În sângele copilului există un număr mic de trombocite, celulele responsabile cu coagularea sângelui. Trombocitele pot avea un nivel mic pentru că fie nu se produc suficiente, fie se distrug prea repede.

  Coagularea deficitară a sângelui înseamnă de fapt că proteinele din sânge ce intereferează cu trombocitele pentru a opri sângerarea și a grăbi vindecarea. Factorul de coagulare poate fi mic din naștere sau din cauza unei infecții, a unor medicamente, a insuficienței vitaminei K sau a unor probleme la ficat.

  Când vânătăile sunt semnele unei tulburări de sângerare?

  Tulburările de sângerare pot fi cauzate de anomalii ale factorului de coagulare sau ale trombocitelor.

  Vânătăile pot fi un semn al unei tulburări de sângerare mai ales dacă sunt asociate și cu un istoric familial de sângerări sau învinețiri rapide sau cu următoarele simptome:

  –      Pete roșii pe piele (ce apar adesea sub presiunea lenjeriei intime)

  –      Sângerări nazale frecvente sau prelungite

  –      Sângerare excesivă în urma unei intervenții chirurgicale

  –      Sângerare excesivă la dentist

  –      Sângerare excesivă în urma unei julituri

  –      Sângerări masive și prelungite în timpul menstruației.

  În termeni medicali aceste tulburări de sângerare pot fi hemofilii (deficiențe de coagulare a sângelui), boala Von Willebrands, o tulburare ereditară legată de numărul scăzut de trombocite, o disfuncție moștenită a trombocitelor sau tulburări dobândite de trombocite scăzute.

  În ce cazuri vânătăile pot reprezenta semnul unor boli?

  Trebuie știut că vânătăile pot reprezenta semnul unor boli precum infecții severe, cancer, probleme ale măduvei spinării, probleme ale ficatului, mai ales dacă apar brusc și sunt însoțite și de alte simptome precum:

  –      Febră/transpirații abundente

  –      Scădere în greutate

  –      Pete roșii pe piele

  –      Iritații

  –      Dureri osoase

  –      Abdomen mărit (cauzat de umflarea splinei sau a ficatului)

  –      Anomalii osoase sau faciale

  –      Hemangioame mari (semne din naștere de culoare roșie întinse ca suprafață ocupată pe piele).

  Când vânătăile sunt semnul unui abuz fizic?

  Iată cum ar putea să arate o vânătaie apărută în urma violenței fizice: poate avea o formă neobișnuită, poate apărea într-un loc neobișnuit, poate avea forma unui obiect sau poate fi însoțită de leziuni inexplicabile.

  Așa cum spuneam, de obicei vânătăile se vindecă de la sine și nu necesită îngrijire specială. Doar în cazul în care îți par suspecte, nu pot fi explicate sau sunt însoțite de alte simptome, este mai mult decât indicat să consulți un specialist.

  Ca măsură de urgență, trebuie să te prezinți cât mai repede la medic dacă copilului i-a mai apărut o vânătaie, fără o cauză anume sau dacă are o vânătaie la ochi și știi că s-a lovit la cap.

  Te-ar putea interesa și: Sunt periculoase cucuiele la copii?

  Nu uita să ne dai un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa