Acest articol este realizat cu sprijinul

INTERVIU Dr. Sandra Alexiu: „Trebuie să fim pregătiți pentru un sezon gripal intens după ce încep școlile. Copiii pot fi protejați prin vaccinare”

Ne putem aștepta la un sezon gripal intens în această iarnă, avertizează specialiștii. Copiii joacă cel mai important rol în transmiterea gripei.

Oana Antonescu, redactor
scris pe
vaccin copil
Copiii pot fi vaccinați împotriva gripei de la vârsta de 6 luni Foto: Shutterstock

Ne putem aștepta la un sezon gripal intens în această iarnă și trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu, potrivit dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. Copiii joacă cel mai important rol în transmiterea gripei, iar vaccinarea lor poate să scadă circulația virusurilor gripale. Vaccinurile antigripale au ajuns în farmacii și în cabinetele medicilor de familie. Află în continuare totul despre vaccinul antigripal la copii.

După un sezon gripal aproape inexistent, este posibil să ne confruntăm cu multe îmbolnăviri în sezonul 2021-2022. Față de anul trecut, avem restricții mai puține acum, motiv pentru care circulația virusurilor gripale ar putea să fie reluată, potrivit dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov și medic de familie cu o experiență de practică de 28 de ani. 

Interesul pentru vaccinul antigripal a crescut în România pe fondul pandemiei de COVID-19, dar rata de vaccinare rămâne una dintre cele mai scăzute din Europa, inclusiv în rândul categoriilor vulnerabile la complicați – vârstnicii și copiii. Am discutat cu dr. Sandra Alexiu despre motivele pentru care părinții nu își vaccinează copiii împotriva gripei, despre rolul celor mici în răspândirea virusurilor gripale și despre vaccinurile disponibile pentru ei. 

Totul despre mame: Sunt semnale că ne așteaptă un sezon gripal intens, mult diferit de cel anterior?

Dr. Sandra Alexiu: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au avertizat recent că este posibil să ne aștepte un sezon gripal intens. Restricțiile au redus circulația gripei în sezonul anterior, doar că, față de anul trecut, avem restricții mai puține acum. Ne așteptăm ca oamenii să circule mai mult, mai ales populația vaccinată contra COVID-19, și circulația virusurilor să se reia. Trebuie să fim pregătiți pentru ipoteza în care vom avea, de data aceasta, un sezon gripal. 

Totul despre mame: Cum ar trebui să ne pregătim?

Dr. Sandra Alexiu: Pregătirea presupune măsuri de protecție care să includă și vaccinarea antigripală. Cu ajutorul vaccinului, avem siguranța că nu vom face forme foarte grave de gripă care să necesite internarea în spitale. Presiunea pe sistemul spitalicesc poate fi diminuată dacă populația se vaccinează.

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov Foto: Arhiva personală

Totul despre mame: Cum ar putea evolua circulația gripei odată cu revenirea copiilor la școală, fizic?

Dr. Sandra Alexiu: În momentul în care copiii încep să circule în colectivități și din colectivități înapoi acasă, se accentuează foarte mult circulația virusurilor gripale. Copiii sunt vectorii cei mai importanți în transmiterea gripei. Ei duc infecția virală din colectivitate acasă și înapoi. Așa se întâmplă și în cazul altor boli, dar, pentru gripă, știm deja acest lucru. Pentru COVID-19, am făcut recent aceeași constatare, dar există și alte boli care au un pol de intensitate în colectivitățile de copii – elevi sau adolescenți. Ei stau în clase închise o perioadă îndelungată, ies doar 10 minute în pauză – dacă ies – și clasele nu sunt aerisite suficient. Într-un spațiu închis, circulația oricărui virus cu transmitere respiratorie, prin aer, e foarte ușor să se întâmple. Atunci, chiar dacă nu se îmbolnăvesc pe moment, ei poartă virusul în fosele nazale, îl duc acasă și îl împrăștie în familie.

Totul despre mame: Credeți că măștile de protecție vor ajuta să prevină răspândirea gripei în colectivitățile de copii?

Dr. Sandra Alexiu: Masca este un mijloc foarte bun de apărare, dar trebuie să îndeplinim mai multe condiții pentru ca ea să fie eficientă. Una dintre ele este să fie purtată corect: să acopere nasul și gura și să fie bine trasă sub bărbie ca să se poată sigila întreaga zonă prin care intră sau iese virusul. Ca să poți face asta, trebuie să folosești măşti adaptate pe vârste și pe mărimi, ceea ce este foarte puțin probabil, pentru că măștile medicale care se găsesc în comerţ pentru copii nu sunt decât pe o singură dimensiune.

Obiceiul de a încrucișa elasticele de la urechi este greșit, pentru că pe laterale se va forma un spațiu prin care intră sau ies virusurile. Cel mai bun lucru este să se facă un nod care să scurteze, nicidecum să se încrucișeze. 

În plus, masca de protecție trebuie purtată cel mult 3 ore. Dacă un copil tușește sau strănută în mască, ea va trebui schimbată. Pentru copii, cred că este foarte important să li se arate în mod practic toate aceste reguli. Sunt sigură că ar înțelege mai bine dacă toată povestea aceasta ar fi transformată într-un joc amuzant. Și manevrarea măștii trebuie făcută cu mâinile curate și profesorii trebuie să-i îndrume pe copii să se spele pe mâini și să o facă bine, corect. Sigur, pentru aceasta, ar trebui să aibă la îndemână apă și săpun, ceea ce nu se întâmplă în toate școlile noastre.

Totul despre mame: În majoritatea școlilor, copiii au și pauză de masă la școală, când își scot măștile de protecție.

Dr. Sandra Alexiu: Și aceasta este o chestiune care ar trebui lămurită. În alimentația copiilor trebuie să existe gustări, fără îndoială. Ele sunt importante. Pentru ca masa să fie servită în condiții de siguranță, cel mai bine ar fi ca, în pauze, elevii să se spele ori să se dezinfecteze pe mâini, să iasă în aer liber, în curte şi acolo să-și scoată măscuța și să mănânce pachețelul. Teoria așa este, doar că lucrul acesta nu se întâmplă. În primul rând, școlile au orele scurtate și pauzele sunt mai mici de 10 minute, în mare parte. Nu este suficient timp să eliberezi o clasă şi să o aerisești, iar cineva să meargă afară cu copiii și să-i supravegheze în timpul tuturor acestor manevre de igienă. Apoi, de multe ori, clasele nu se aerisesc pentru că afară e frig și le e frig copiilor. În teorie, circulația virusurilor poate fi redusă în școli, dar practica ne încurcă.

Școlile noastre nu au săli de masă, nu au terase la fiecare etaj pe care elevii să poată ieși în pauze, nu au spații în care să poată mânca în aer liber. 

dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov

Totul despre mame: În concluzie, ne va ajuta sau nu purtarea măștii de protecție în școli?

Dr. Sandra Alexiu: Este mai bine să purtăm masca decât să nu. Măștile ne ajută să prevenim orice fel de boală cu transmitere prin aer, chiar dacă le purtăm parțial sau chiar dacă nu le schimbăm la timp. Ne ajută, limitează transmiterea și reduc probabilitatea să avem o incidență mare a gripei. Măcar pentru igienă și pentru aerisirea claselor aș insista foarte tare. Pentru măsurile acestea, nu trebuie circuite sau proceduri deosebite. 

Vaccinul antigripal la copii, solicitat mai des în ultimii ani

Totul despre mame: În România, acoperirea vaccinală antigripală este una dintre cele mai mici din Europa, atât la vârstnici, cât și la copii. Ca medic de familie, interacționați zilnic cu părinți. Sunt aceștia reticenți în legătură cu vaccinul antigripal la copii?

Dr. Sandra Alexiu: Din fericire, nu mai sunt atât de mulți părinți care refuză vaccinul antigripal la copii. În ultimii 3-4 ani, am constatat o creștere a numărului de părinți care-și vaccinează copiii împotriva gripei. Acest fenomen are legătură și cu faptul că Ministerul Sănătății a început să asigure doze gratuite pentru absolut toți copiii cu vârsta de 6 luni și până la 5 ani, precum și pentru cei cu anumite boli cronice, indiferent de vârstă. 

Totul despre mame: Are legătură fenomenul cu accesul dificil la vaccinuri?

Dr. Sandra Alexiu: Dacă vaccinurile antigripale ar fi mai accesibile, eu cred că mai mulți părinți și-ar vaccina copiii și ar avea deschidere la fel ca pentru vaccinurile din programul național de imunizare. Când un ser este inclus într-o schemă națională și se face tuturor copiilor, este mai puțină muncă de convingere. În schimb, când avem de-a face cu un vaccin opțional pe care părintele trebuie să-l cumpere sau să-l aștepte de undeva, uneori poate nepermis de mult, sigur că el devine neîncrezător sau reticent. Acesta este unul dintre motivele pentru care părinții refuză vaccinarea antigripală.

Ar fi foarte bine dacă vaccinurile antigripale s-ar putea compensa pentru toți ceilalți care vor să se vaccineze și nu se încadrează în grupele de vârstă ori de risc. Orice compensare este un stimulent, în primul rând psihologic. Chiar și cu o compensare de 50%, interesul pentru vaccin ar fi mult mai mare. Sunt persoane care nu își pot permite acei 55-60 de lei pentru vaccin în fiecare iarnă, iar compensarea chiar și la jumătate l-ar face mult mai accesibil. 

Pe de altă parte, nici nu s-a făcut o comunicare foarte intensă din partea statului român, cu scopul de a educa populația în legătură cu pericolul gripei. Și acesta este un motiv pentru care acoperirea vaccinală antigripală nu este mare la noi. 

Totul despre mame: Ce tipuri de vaccin antigripal există pentru copii? Sunt pe categorii de vârstă?

Dr. Sandra Alexiu: Da, există niște limitări ale vaccinurilor în funcție de anumite vârste. Deocamdată, unul dintre vaccinurile antigripale existente în farmaciile de la noi are indicație de administrare de la 3 ani, altul de la 2 ani și încă unul de la 6 luni. Spun „deocamdată”, pentru că recomandarea de vârstă se poate schimba de la un an la altul dacă producătorul efectuează studii și primește autorizația de punere pe piață și pentru vârsta respectivă. Vedem acest mecanism și în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19. 

Totul despre mame: Ce vaccinuri ați primit pentru copii în acest sezon prin programul derulat de Ministerul Sănătății?

Dr. Sandra Alexiu: Vaccinurile pe care le-am primit deocamdată se administrează de la vârsta de 6 luni. Nu știm dacă au fost contractate și alte tipuri de vaccin. 

Vaccinul antigripal la copii, cu sau fără ac

Totul despre mame: De câțiva ani, există și în România alternativa fără ac la vaccinul antigripal. Se poate obţine și acesta gratuit?

Vaccinul fără ac, cu administrare nazală, este revoluționar și îi va lecui pe mulți copii de frica de înțepătură. Din păcate, el nu este achiziționat prin programul Ministerului. Se poate procura contra cost din farmacii și este puțin mai scump decât cele injectabile.

Vaccinul antigripal nazal arată ca o seringă fără ac, iar administrarea nu doare absolut deloc. E ca și cum i-ai pune copilului picături în nas, în fiecare nară. Seringa este prevăzută cu un opritor care delimitează o jumătate de doză. Se pune o parte din doză într-o nară, scoți opritorul și pui restul dozei în cealaltă nară. Este foarte ușor de administrat, iar copiii se distrează, pentru că-i gâdilă. Ei vin cu mult mai multă încredere la cabinet în anul următor, pentru că experiența nu este traumatizantă. 

Totul despre mame: În ciuda faptului că este foarte ușor de administrat, se recomandă ca vaccinul nazal să se facă în cabinetul medicului, și nu acasă. De ce această precauție?

Dr. Sandra Alexiu: Indiferent ce formă de administrare are și indiferent cât de ușor le-ar părea părinților că se dă, orice vaccin poate antrena o reacție alergică locală sau generală. Prima e mai ușor de gestionat, dar reacția generală, nu. Unele persoane sunt foarte alergice la unele componente dintr-un medicament ori vaccin și pot avea o reacție de tip șoc anafilactic, în care tot organismul este afectat. Ea se instalează atât de brusc, încât în doar câteva minute poți să te umfli foarte tare. Se umflă ochii, mânile, buzele. Problema este că această reacție afectează și căile respiratorii, provocând sufocare. 

Pentru o asemenea situație, trebuie să fii pregătit cu o trusă de urgență care să conțină antidotul: adrenalina. Or, acasă, nu ai o asemenea trusă. Noi, medicii de familie, o avem în cabinet și putem interveni imediat cum pacientul simte senzație de sufocare. 

Oricât de simplu ar părea la prima vedere, niciodată să nu administrăm un vaccin la domiciliu. Absolut niciun vaccin nu se recomandă să fie administrat acasă, nici de către părinți, nici de către medici care merg la domiciliu, pentru că nu poate fi asigurată asistența medicală în caz de urgență. În cabinet, ai posibilitatea să intervii cu medicația de urgență și, eventual, cu o sursă de oxigen sau o branulă care se poate pune cât aștepți intervenția serviciului de ambulanță. Toate aceste lucruri fac parte dintr-o procedură pe care noi o exersăm și o avem statuată în cabinetul nostru. 

Sunt medici care administrează vaccinuri la domiciliul copiilor, or asta este foarte eronat. Faptul că reacția de tip șoc anafilactic este extrem de rară, nu înseamnă că nu i se poate întâmpla cuiva, la un moment dat. 

dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov

Ce reacții adverse are vaccinul antigripal la copii

Totul despre mame: Dvs. v-ați confruntat vreodată în cabinet cu reacții anafilactice la copii după administrarea vaccinului antigripal?

Dr. Sandra Alexiu: Nu, nu am văzut niciodată o reacție anafilactică. Este posibil ca un medic să nu vadă niciodată o reacție anafilactică, în toată cariera lui. Ea se întâmplă foarte rar. De aceea, nu trebuie să ne speriem, dar trebuie să știm ce avem de făcut dacă ne confruntăm cu o asemenea situație. Am distrus până acum sute de fiole de adrenalină nefolosite, dar sper să nu fie niciodată cazul să le folosesc. 

Totul despre mame: V-ați confruntat cu alte reacții adverse la vaccinul antigripal la copii ?

Dr. Sandra Alexiu: În afară de reacții locale, nu m-am confruntat cu altele. Sunt rarisime. Încerc să-i fac pe oameni să înțeleagă că nu poți să faci gripă de la vaccin. El conține un virus mort sau un fragment din virus și nu poate produce boala. Dacă s-a întâmplat să-mi răcească un pacient imediat după vaccin, a fost pentru că era chiar în perioada de incubație a unei viroze sau chiar a unei gripe care nu apucase încă să iasă la suprafață, să se manifeste.

Totul despre mame: Dacă trebuie să cumpărăm un vaccin antigripal, cum ar trebui să-l transportăm și să-l depozităm până la administrare?

Dr. Sandra Alexiu: Chiar ieri am avut o pățanie cu o pacientă care a scos din geantă un vaccin după ce îl ținuse acolo două zile. Vaccinurile, ca și alte produse biologice, trebuie menținute la rece, la o temperatură constantă din momentul în care sunt fabricate și până când sunt injectate în cabinet. Ca să faci asta, trebuie să asiguri ceea ce se numește lanț de frig. Pe acest lanț trebuie să menții în permanență o temperatură constantă – în cazul vaccinurilor antigripale, de la 2 și până la 8 grade Celsius. 

Totul despre mame: Și cum putem menține acest lanț de frig?

Dr. Sandra Alexiu: În mod normal, farmacistul trebuie să te avertizeze că vaccinul trebuie ținut în afara frigiderului doar o oră înainte de administrare, iar dacă se administrează în altă zi, trebuie transportat într-o gentuță frigorifică până acasă.

Există acum diverse dispozitive care mențin temperatura constantă. De exemplu, se găsesc în farmacii și supermarketuri pliculețe umplute cu bule de lichid care se sparg cu degetele și lichidul din interior îngheață. Aceste comprese reci, care se folosesc de obicei la entorse, sunt foarte ieftine. Vaccinul se poate pune în ele și apoi într-o geantă, până la cabinetul medical sau până acasă, unde trebuie transferat în frigider. El trebuie depozitat pe un raft, la jumătatea frigiderului. Nu se ține pe ușa lui, fiindcă o deschidem des și temperatura poate fi mai mare. Nu se ține nici în spate, pe raft, unde poate să înghețe. Există în farmacii și punguțe izolatoare în care se pot transporta vaccinurile. 

Ideal ar fi ca vaccinurile să poată fi procurate și transportate până în cabinetele medicilor și părinții să le poată lua de acolo, așa cum se întâmplă cu cele din programul național. Acest lucru nu este posibil în cazul vaccinului antigripal. Medicii nu pot să-l comande și nu pot să vândă acest vaccin, pentru că nu pot face activitate comercială. Părinții nu îl pot cumpăra de la noi. Din păcate, nu există deocamdată o formă legală de a recurge la această soluție, deși ea ar fi mult mai practică. 

Cel mai eficient ar fi să avem o farmacie lângă cabinetul medicului unde să ne putem rezerva vaccinul și să stabilim data la care să venim pentru administrare. Părintele va lua vaccinul de la farmacie și va veni apoi imediat cu copilul la cabinet pentru inoculare, la ora programată. În felul acesta se asigură lanțul de frig, dar asta este o situație ideală și nu se întâmplă peste tot așa.

Ca o regulă generală, este bine ca vaccinul să nu stea mai mult de o oră la temperatura obișnuită după ce este scos din frigider. 

Totul despre mame: Ce se întâmplă dacă nu se respectă acest lanț de frig?

Dr. Sandra Alexiu: Singura problemă este că vaccinul devine ineficient. El nu va crea titrul de anticorpi pe care îl așteptăm.

Totul despre mame: În cazul copiilor care nu primesc gratuit vaccinul antigripal, administrarea lui la medicul de familie se plătește?

Dr. Sandra Alexiu: Pentru vaccinurile opționale, administrarea nu este o manevră decontată de casa de asigurări de sănătate. Cum nu este decontat, el poate fi tarifat în cabinetul medicului de familie. Tariful este afișat pe ușă, de regulă, și medicul eliberează chitanță. Perceperea unui tarif pentru vaccinurile opționale este legală. 

Cum se administrează vaccinul antigripal la copii

Totul despre mame: Ce ar trebui să mai știe părinții despre vaccinarea antigripală a copiilor?

Dr. Sandra Alexiu: Foarte important și nu am spus până acum este că noi recomandăm vaccinarea antigripală începând cu vârsta de 6 luni și că, atunci când facem pentru prima dată vaccinul unui copil cu vârsta sub 9 ani, el se administrează în două doze. Prima dată când îi administrezi vaccin antigripal unui copil mic sunt necesare două doze, la interval de o lună între ele. Dacă primește vaccinul antigripal pentru prima dată în viață la 6 luni, el se administrează din nou la 7 luni. În anul următor și în toți ceilalți ani va face o singură doză. 

Un alt lucru pe care ar trebui să-l mai știe părinții este că nu există vaccin antigripal pentru copii. Același vaccin este administrat tuturor categoriilor de populație. 

Mai multe informații despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților poți citi pe www.atlasgripal.ro, o platformă educațională interactivă organizată sub egida Societății Naționale de Medicină de Familie cu susținerea AstraZeneca. 

Campania educațională Atlas Gripal este avizată de Ministerul Sănătății și are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la importanța prevenției și imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, complicațiile bolii asupra organismului, precum și opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa