Vaccinarea copiilor în 2021 se face respectând aceeași schemă de vaccinare ca în 2020. Specific acestui an este faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, pentru a evita mersul la doctor, unii părinți sunt tentați să amâne imunizarea copiilor. Specialiștii susțin că este important totuși ca micuții să fie corect imunizați pentru a fi feriți de bolile grave prevenibile prin vaccinare. În ceea ce privește vaccinarea copiilor împotriva COVID 19, aceasta va începe atunci când studiile vor fi extinse și la categoria mică de vârstă. Deocamdată, există câteva cercetări în derulare.
Primele vaccinuri din schema de vaccinare 2021 sunt cele care se fac copiilor înainte de a părăsi maternitatea: vaccinul împotriva hepatitei B și vaccinul BCG, împotriva tuberculozei. Primul se face, de obicei, chiar în prima zi de viață, iar cel de-al doilea, înainte de externare.
Iată ordinea imunizărilor conform schemei de vaccinare a copiilor în 2021:
1. Vaccinul împotriva hepatitei B, care conține antigen de suprafață al virusului hepatitic B
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: Hepatita B.
- Intervale minime de vaccinare: între prima și a doua doză – minimum o lună, între a doua și a treia doză – cel puțin două luni, între prima și a treia doză – minimum patru luni.
- Cale de administrare: intramuscular.
- Unde se face: În maternitate
- Când se face: În primele 24 de ore
- CITEȘTE ȘI: Cu sau fără vaccinuri? Scrisoare către mamele care nu știu ce să aleagă pentru copiii lor
2. Vaccinul BCG, care are în componență Bacil Calmette-Guerin
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: vaccinarea nu împiedică infectarea, ci progresia către boală. Reduce riscul de îmbolnăvire pentru formele grave de tuberculoză, precum Meningita tuberculoasa și Tuberculoza miliara, dar și pentru contactarea bolii din focare.
- Vârstă recomandată: vaccinul se face la externarea din maternitate, la nou-născuții cu greutate mai mare de 2500 de grame.
- Unde se face: În maternitate
- Când se face: la 2-7 zile
- CITEȘTE ȘI: Tuberculoza la copii este gravă, dar are șanse mari de vindecare. Cauze, simptome şi diagnosticare
3. Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.
- Intervale minime: între prima și a doua doză – minimum o lună, între penultima și ultima doză – minimum șase luni.
- Unde se face: La medicul de familie
- Când se face: la 2 luni, 4 luni, 11 luni.
CITEȘTE MAI MULT:
- Ce vaccin se face la două luni și ce trebuie să știi despre acesta
- Ce vaccin se face la patru luni și de ce este important pentru imunitatea de lungă durată
4. Vaccinul pneumococic
- Boli împotriva cărora oferă protecție: pneumonie provocată de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice (în funcție de tipul de vaccin care este administrat)
- Unde se face: la medicul de familie
- Când se face: la 8 săptămâni, 16 săptămâni, 12 luni.
5. Vaccinul ROR (rujeolic- rubeolic- urlian), viu atenuat, care conține antigen rujeloic, rubeolic și urlian.
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: rujeolă, rubeolă, oreion.
- Vârstă recomandată: la 12 luni și la cinci ani.
- Intervale minime: o lună.
- Unde se face: La medicul de familie
- Când se face: La 9 luni, 12 luni/5 sau 7 ani
- CITEȘTE MAI MULT: Ce vaccin se face la 5 ani și de ce este important?
6. Vaccinul tetravalent (diftero- tetano- pertussis-polio), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat.
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită.
- Vârstă recomandată: șase ani.
- Intervale minime între vaccinări: doza de rapel.
- Unde se face: la medicul de familie
- Când se face: La 6 ani
7. Vaccinul HPV
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: cancer de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian și anal.
- Vârsta recomandată: Se recomandă ca vaccinul sa fie administrat în intervalul de vârstă de 9 – 26 de ani, fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 9 – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 ani sunt cele mai expuse infectării HPV prin activitate sexuală. Vaccinul poate fi făcut până la 45 de ani.
- Unde se face: la medicul de familie (gratuit, pe bază de cerere adresată anterior către medicul de familie) sau în centre private
- Când se face: După 9 ani
8. Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa)
- Bolile împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă.
- Schema de vaccinare de rutină: se administrează după patru ani.
- Intervale minime între vaccinări: se folosește ca rapel.
- Unde se face: La medicul de familie
- Când se face: La 14 ani
- CITEȘTE MAI MULT: Ce vaccin se face la 14 ani
Anual, la medicul de familie, copiii pot fi imunizați gratuit și cu vaccin antigripal, acesta fiind disponibil fie sub formă de injecție, fie ca spray nazal. Pentru protecție maximă, copiii au nevoie de una sau de două doze, în funcție de vârstă și de existența unui vaccin antigripal anterior.

Vaccinarea copiilor împotriva coronavirusului
Vaccinarea copiilor în 2021 nu include imunizarea împotriva coronavirusului, dat fiind faptul că niciun vaccin din cele dezvoltate până la începutul anului 2021 nu este destinat strict copiilor. Cel mai probabil, dacă se vor dovedi sigure și eficiente, vaccinurile pentru adulți vor fi administrate și celor mici – cu sau fără rapel, încă nu există date în acest sens.
Motivul pentru care cercetările nu se concentrează și pe copii este că vaccinurile, în general, sunt testate mai întâi pe adulți. În acest mod, se poate contura un profil de siguranță al vaccinului și se pot aprecia mai clar riscurile înainte de a fi administrat copiilor.
Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID produs de BioNTech Pfizer, pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Platforma RoVaccinare a fost modificată astfel încât începând cu data de 2 iunie 2021 să poată fi programați și cei mici.
Părinții care doresc să își vaccineze copiii anti-COVID 19 au la dispoziție momentan doar serul produs de Pfizer BioNTech, însă mai sunt în curs de aprobare cele de la Moderna și de la Johnson & Johnson. Studiile lor clinice sunt încă în derulare și este posibil să fie disponibile din toamna anului 2021. Tot atunci se vor termina și testele făcute de Pfizer BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 11 ani, iar la sfârșitul anului cele realizate de Moderna pentru copiii mai mari de 6 luni.
Cât timp oferă protecție vaccinurile
Protecția pe care o oferă vaccinarea, respectându-se schema completă, adică doză și rapel/ rapeluri (după caz) diferă de la un vaccin la altul. Spre exemplu, vaccinarea anti pneumococică protejează timp de 4-5 ani, în timp ce componenta anrirujeolică a vaccinului ROR oferă protecție împotriva rujeolei pe viață, în 96% din cazuri. Iată perioada estimativă de protecție pentru principalele vaccinuri:

De ce este importantă vaccinarea de rutină și în timpul pandemiei de coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății recomandă administrarea tuturor vaccinurilor de rutină conform schemei, chiar şi în timpul pandemiei de COVID-19. În prezent, nu există date care să demonstreze că pandemia de COVID-19 prezintă vreun risc în ceea ce priveşte vaccinarea, însă clinicile trebuie să asigure măsurile standard de prevenire a infectării cu COVID-19.
Conform OMS și Unicef, orice întrerupere a serviciilor de imunizare, chiar şi pentru perioade scurte de timp, poate expune comunitatea, şi, mai ales, copiii, unui risc imediat de răspândire a bolilor prevenibile prin vaccinare. Eventualele focare pot duce la apariţia unor boli asociate şi decese, sporind totodată presiunea asupra sistemelor medicale, şi aşa copleşite de răspunsul la epidemia de COVID-19.
Ce se întâmplă dacă un copil recent vaccinat face imediat COVID-19?
Nu există în prezent dovezi clare referitoare la relaţia dintre COVID-19 şi vaccinare, prin urmare ar trebui aplicate principiile generale privind vaccinarea pacienţilor cu boli infecţioase. Potrivit acestor principii, vaccinarea nu influenţează evoluţia bolii infecţioase în cazul unui copil care este eventual infectat deja, dar asimptomatic la momentul vaccinării sau în cazul unui copil care se infectează imediat după vaccinare. De asemenea, eventuala infectare a copilului nu va influenţa siguranţa sau eficacitatea vaccinului administrat.
În cazul în care copilul urmează să fie vaccinat, dar este testat pozitiv sau manifestă semne de îmbolnăvire cu coronavirus, vaccinarea trebuie amânată. Același lucru este valabil și dacă cel mic este contact direct al unei persoane care are coronavirus.
Cum se face recuperarea vaccinurilor
Pentru ca un copil să beneficieze de protecție, este esențial să aibă toate vaccinurile din schema națională făcute. Unele vaccinuri se fac în mai multe doze, altele au nevoie de rapel, iar altele, chiar dacă se fac la maturitate, nu sunt la fel de eficiente ca atunci când s-a făcut o primă imunizare în copilărie. Acesta este cazul vaccinului împotriva difteriei, tetanosului și pertussisului (DTP).
Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, preşedinte la Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov, explică modul în care se face recuperarea, în funcție de tipurile de vaccin. ”Atunci când faci o schemă de recuperare trebuie să ții cont de niște principii: cum se asociază vaccinurile între ele, distanța dintre ele, vârsta minimă și cea maximă la care se fac etc. E foarte important să fie toate vaccinurile făcute, pentru că fiecare dintre ele are o anumită schemă. Unele se fac în mai multe doze, altele în mai puține. Pentru vaccinurile vii, de obicei e nevoie de mai puține doze pentru că ele dau o imunitate solidă și de durată. Pentru alte vaccinuri, care sunt inactive, deci din virusuri moarte sau imitații de virusuri, e nevoie să facem scheme cu mai multe doze. Iar pentru astfel de vaccinuri este nevoie de o primă schemă de vaccinare, în care se începe imunitatea, și apoi e nevoie de o doză de rapel”, explică medicul.
Vaccinarea copiilor în 2021 cu vaccinuri opționale
Vaccinurile opționale se fac la cererea părinților și la recomandarea medicului pediatru, ele pot fi achiziționate din farmacii și se fac în una sau două doze. Iată care sunt vaccinurile opționale recomandate cel mai frecvent în România:
- Vaccinul Rotaviral – este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
- Vaccinul Varicelic – este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele „vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
- Vaccinul Meningococic – previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
- Vaccinul Hepatitic A – se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
- Vaccinul anti-HPV – pentru băieți și pentru tinerele care nu intră în campania gratuită de vaccinare organizată de Ministerul Sănătății.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:
- Vaccinul gripal la copii. Când se administrează și cum protejează copiii de gripă
- Efectele adverse ale vaccinurilor. Ce imunizări au avut cele mai multe reacții nedorite? Cum le controlați
- Vaccinarea copiilor cu alergii. Sfaturi de la pediatru
- Febra după vaccin și administrarea preventivă a antitermicelor după vaccinare
- Tusea convulsivă la nou născut. „A fost un calvar. Să nu știi dacă puiul tău va supraviețui e cumplit”
- Vaccinarea antimeningococică se poate face la orice vârstă