Vaccinarea copiilor cu alergii. Sfaturi de la pediatru

Ramona Dinescu
copil vaccin mama doctor

Vaccinarea copiilor cu alergii este posibilă, însă este vorba de copii cu alergii obișnuite de genul urticariei sau cu alergii alimentare non-severe, potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, de la Institutul de Ocortire a Mamei și Copilului din București. 

Vaccinarea este probabil una dintre cele mai importante descoperiri ale medicinei, dar și una dintre cele mai controversate. Au apărut nenumărate rapoarte care arată cum milioane de oameni mureau de pojar, febră tifoidă sau chiar gripă înainte de descoperirea vaccinurilor. Cu toate acestea, azi, sunt nenumărați părinți care refuză să-și vaccineze copiii de teama efectelor adverse.

Legătura dintre ROR și autism

S-a reclamat la un moment dat faptul că vaccinul ROR care se administrează copiilor în jurul vârstei de 1 ani are ca efect advers tulburările din spectru autist, însă, Dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei susține că întâmplarea face ca manifestările autiste să apară în jurul acestei vârste și să fie puse pe seama vaccinului. Mai multe detalii despre istoricul acestei controverse citiți AICI

Când se contraindică de fapt vaccinarea

Ceea ce este limpede este că în cazul copiilor cu alergii severe, copiii cu istoric de anafilaxie, copiii tratați și urmăriți de un medic alergolog, vaccinarea este contraindicată. Însă acest lucru îl poate decide doar medicul după o evaluare corespunzătoare a copilului, a istoricului de alergii și în urma unor analize concludente.

În cazul alergiilor minore, de obicei în cazul copiilor cu alergii alimentare, așa cum susține și Dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului virtual pentru copii, vaccinarea se poate administra, evident, acordându-se o atenție medical sporită.

Vaccinarea copiilor cu alergii alimentare

Majoritatea vaccinurilor nu conțin alergeni alimentari. Astfel nu există urme de lactate, alune, gluten, soia sau fructe de mare în vaccinuri. Majoritatea vaccinurilor din grila de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății, inclusive ROR, DTP, vaccinul anti polio, împotriva pneumococului sau meningitei, dar și vaccinul anti varicelă sau rotavirus, nu conțin urme de alergeni alimentari.

Se pot vaccina antrigripal copiii alergici la ouă?

Vaccinurile care conțin reziduri de ou, sunt vaccinurile antigripale.

Așa cum susține și Dr. Craiu, în cazurile de alergii non severe, chiar și vaccinurile antigripale pot fi administrate copiilor, sub stricta supraveghere a medicului pediatru.

În foarte multe cazuri, după administrarea unui vaccin, chiar dacă nu este vorba de un copil alergic, pot apărea reacții locale de genul umflăturilor, edemelor dureroase, roșeții și întăririi pielii în zona respectivă.

Într-un consens medical mondial ce cuprinde SUA; Canada, țările din Europa și Marea Britanie s-a stabilit că vaccinul antigripal poate fi administrat copiilor cu alergie la ou dacă sunt luate toate măsurile de precauție și dacă vaccinul respectiv nu depășește 1mcg/doză de ovalbumină.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa