Medic: ”Este o idee preconcepută că sugarii nu trebuie vaccinați antigripal”. De la ce vârstă se recomandă imunizarea

TOTUL DESPRE MAME

În ţara noastră, cele mai multe cazuri de viroze respiratorii şi gripe se înregistrează în sezonul rece: din octombrie până în aprilie, agenţii infecţioşi cei mai importanţi fiind virusurile respiratorii (gripale A şi B, virusurile paragripale, sincitial respiratorii şi corona) şi unele bacterii. Gripa se poate transmite prin tuse, strănut, vorbit sau prin obiecte recent contaminate de o persoană bolnavă.

Vaccinarea antigripală se recomandă să fie făcută de la sfârşitul lunii septembrie până la începtul lunii decembrie, de la o vârstă foarte fragedă, şase luni.

“O idee preconcepută care circulă printre părinţi este aceea că sugarul şi copilul mic nu trebuie vaccinaţi, pentru că ar fi inutil sau ar apărea efecte secundare. Există reţineri şi din partea medicilor: unii, în necunoştiţă de cauză, nu evaluează importanţa vaccinării antigripale, iar alţii sunt indiferenţi. Efectele secundare în urma vaccinării sunt foarte rare. Pentru că sunt expuşi riscului de a face infecţii gripale cu evoluţii severe, ar trebui vaccinaţi în primul rând copiii care au boli precum cele cardiovasculare, bronhopulmoare, diabet, cei cu deficit imunitar, infecții cu HIV, astm bronșic, afecţiuni renale sau cei cu boli de sânge grave. De asemenea, vaccinarea antigripală este recomandată și la copiii care fac tratamente cu cortizon sau aspirină pe termen lung”, ne-a spus dr. Viorel Alexandrescu, șeful Centrului Național de Gripă din cadrul Institutului Cantacuzino.

Primii doi ani de viață ai bebelușului vin cu multe alte provocări pentru părinți, de la alimentație la sănătate. În volumul „Cartea bebelușului. Tot ceea ce trebuie să știi despre copilul tău de la naștere și până la doi ani”, autorii William și Martha Sears se concentrează asupra nevoilor de bază ale bebelușilor – alimentația, somnul, dezvoltarea, starea de sănătate și alinarea suferințelor – oferind totodată răspunsuri la principalele preocupări ale părinților din ziua de azi. Cartea poate fi găsită AICI.

Recomandarea specialiştilor este aceea ca vaccinarea antigripală să se facă la cât mai mulți copii, începând de la vârsta de 6 luni, în doze diferite. La cei între 6 luni şi 4 ani, pentru a se obţine o protecţie eficientă, sunt neceasare 2 doze de vaccin la un interval de o lună, iar peste vârsta de 4 ani este suficientă o singură doză de vaccin.

Vaccinarea antigripală este permisă la gravide?

Studiile au arătat că vaccinul antigripal nu influenţează evoluţia unei sarcini şi nu are efecte asupra copilului. Dacă în primele trei luni de sarcină o femeie gravidă face gripă severă, poate să piardă sarcina sau copilul riscă să se nască  cu o malformaţie congenitală. Aşa că orice gravidă se poate vaccina antigripal. La cele fără probleme de sănătate, vaccinarea este bine să se facă după luna a VII-a, iar la cele cu diferite boli cronice, imunizarea se poate face la orice vâstă a sarcinii. La femeile însărcinate care au boli cronice precum diabet sau o afecţiune cardiovasculară, indiferent de vârsta sarcinii, gripa poate agrava sau poate complica afecţiunile preexistente sau poate detemina avort, naştere prematură şi mai rar decesul copilului.

Când nu are vaccinul efect

Ai vaccinat copilul şi cu toate astea a răcit? Ţi s-a întâmplat să auzi asta de la cunoştinţe sau poate ai păţit-o chiar tu? Specialiştii au explicaţii şi pentru astfel de situaţii. Vaccinurile antigripale sunt eficiente dacă conţin virusul care determină epidemia, iar majoritatea vaccinurilor de pe piaţă îndeplinesc acest criteriu. Sunt însă şi situaţii în care vaccinul nu va avea efect sau în care acesta nu este bine să se facă. În jur de 85 % dintre cei care se vaccinează sunt protejaţi de infecţia gripală în sensul că nu vor face deloc boala sau vor face forme uşoare, însă 15 % vor rămâne vulnerabili pentru că “nu răspund” la vaccin. La fel de adevărat este faptul că, dacă îţi vaccinezi copilul, nu însemnă că el nu va face alte viroze respiratorii. Pe de altă parte, se poate întâmpla ca micuţul să ia gripa înainte ca vaccinul să apuce să-şi facă efectul (protecţia unui vaccin gripal începe după 7 zile de la vaccinare, este eficientă la 14 zile şi maximă la 21 de zile).

Vaccinurile se pot lua de la medicul de familie (pentru personele expuse riscului de a face complicaţii, inclusiv gravide şi copii cu probleme de sănătate, acestea sunt gratuite) sau se pot cumpăra din farmacii.

Este bine să fie amânată vaccinarea dacă copilul sau gravida au febră sau afecţiuni acute respiratorii, iar în cazul unor alergii majore la ouă, carne de pasăre, fulgi sau pene, vaccinarea nu trebuie să se facă deloc (vaccinul antigripal este preparat pe oua embrionate).

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa