Vaccin la 6 ani. De ce boli protejează copilul și unde se face

Vaccinul de la 6 ani este inclus în Schema Națională de Vaccinare. El îți va proteja copilul de 4 boli grave.

Georgiana Mihalcea, redactor
vaccin 6 ani
Află ce vaccin se face la 6 ani, care sunt beneficiile acestuia și cele mai frecvente reacții adverse.

Se mai face vaccin la 6 ani? Da, este vorba despre vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic care se poate face la medicul de familie. Este inclus în schema obligatorie de vaccinare stabilită de Ministerul Sănătății din țara noastră și reprezintă un rapel făcut la vaccinurile administrate în primele luni de viață.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat (DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită pentru copiii cu vârsta de 6 ani.

Ce vaccin se face la 6 ani?

La 6 ani, conform schemei obligatorii de vaccinare, se administrează vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat.

Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.

Ministerul Sănătății

Vaccinul de la 6 ani protejează îți protejează copilul împotriva unor boli foarte grave:

  • Difteria. Este o boală severă care constă în apariţia unei membrane ce acoperă amigdalele şi fundul gâtului, determinând obstrucţia căilor respiratorii şi senzaţie de sufocare. Se manifestă cu febră mare, disconfort la înghiţire, stare generală foarte proastă, somnolenţă şi vărsături. Mai multe despre difterie citiți AICI.
  • Tetanosul. Este o boală foarte severă, adesea mortală. Se manifestă și prin contractură musculară continuă, extrem de dureroasă, mai ales la nivelul muşchilor spatelui şi cefei, însoţită de febră foarte mare. Mai multe despre tetanos citiți AICI.
  • Poliomielita. Poliomielita se manifestă prin paralizii ale membrelor sau ale întregului corp, uneori chiar ale muşchilor respiratorii. Este o boală extrem de gravă. Mai multe despre poliomielită citiți AICI.
  • Tusea convulsivă. Se manifestă prin accese de tuse severă, precedate de senzaţie de sufocare şi urmate adesea de vărsături. Copilul are febră şi este răguşit. La sugari este foarte severă şi se poate complica cu convulsii, pneumonie, otite şi, uneori, cu hernii abdominale cauzate de efortul de a tuşi. Mai multe despre tusea convulsivă citiți AICI.

Informații despre eficiența vaccinului de la 6 ani de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor 

Difteria

Vaccinurile care contin toxoide difterice îi protejează aproximativ pe toți cei vaccinati – 95 din 100 de persoane – timp de 10 ani. Protecția scade de-a lungul timpului, deci adolescenții și adulții au nevoie de un vaccin Dt (diftero-tetanic) la fiecare 10 ani pentru reîmprospatarea imunității.

Tetanosul

Vaccinurile ce contin toxoide tetanice îi protejeaza aproximativ pe toți cei care au îndeplinit secventa de vaccinare, protecția durand 10 ani. Protecția scade de-a lungul timpului, deci adolescenții și adulții au nevoie de un vaccin Dt (diftero-tetanic) la fiecare 10 ani pentru reîmprospatarea imunității.

Tusea convulsivă

În general, la 10 copii vaccinati cu DTPa, vaccinul este eficient pentru 8-9 dintre ei. Dacă se respectă secvența de vaccinare (cu 5 doze DTPa), protecția maximă se instalează în primul an după ultima doză – la 98 de copii din 100. Anticorpii încep să scadă ușor în fiecare an care urmează vaccinarii. La 5 ani dupa ultimă doza DTPa, 7 din 10 copii beneficiază de protecție maximă împotriva bolii, iar ceilalți 3 copii sunt încă protejați de o îmbolnăvire gravă.

Poliomielita

Vaccinul VPI produce anticorpi pentru virusul poliomielitic și protejează de poliomielita paralitică. 90% sau mai mult din cei care sunt vaccinați dezvoltă anticorpi pentru toate cele trei tulpini de virus incluse în vaccin după doar doua doze, și cel putin 99% din copiii vaccinati au imunitate optimă după 3 doze.

Tetraxim – vaccin ce se face la 6 ani

Pe lângă varianta gratuită, pusă la dispoziție de ministerul de resort, există vaccinul Tetraxim, ce poate fi cumpărat direct din farmacie. Acest vaccin se administrează intramuscular. Locul de injectare recomandat este faţa antero-laterală a coapsei (treimea medie) la sugari şi în deltoid la copiii cu vârsta de 6 ani.

Tetraxim este indicat pentru a asigura protecţia copilului tău împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei. Tetraxim se administrează ca vaccinare primară la copii începând cu vârsta de 2 luni, ca rapel în cursul celui de-al doilea an de viaţă şi ca a doua doză de rapel la copiii şi adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 13 ani, conform cu recomandările locale oficiale (la noi în țară la 6 ani).

Reacţii adverse posibile Tetraxim

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacții alergice grave, deși foarte rare, pot apărea după vaccinare, în general, în timpul în care copilul se află în continuare în locul în care a fost vaccinat. În cazul apariției oricăruia dintre simptomele enumerate mai jos după ce ați părăsit locul în care copilul dumneavoastră a fost vaccinat, trebuie să contactați IMEDIAT un medic sau serviciul de urgență.

· Umflarea feței (edem facial), umflarea subită a feței și gâtului (angioedem, edemul Quincke).

· Stare de rău cu instalare subită și gravă și cu scăderea tensiunii arteriale, provocând amețeli și pierderea conștienței, ritm cardiac accelerat asociat cu afecțiuni respiratorii (reacție anafilactică).

În cazul în care copilul tău prezintă oricare dintre următoarele reacții adverse enumerate mai jos, iar acestea persistă sau se agravează, contactați medicul sau farmacistul.

Întrebări frecvente despre vaccinul de la 6 ani

Cum funcționează un vaccin la copii?

La naştere, sistemul imunitar al copilului este aşa de slab, încât poate deveni o pradă  uşoară pentru milioanele de germeni diferiţi prezenţi în jurul nostru – germeni care în marea lor majoritate sunt inofensivi pentru adulţi. Prin lapte (colostru), mama îşi ajută pruncul, transmiţându-i legiuni întregi de anticorpi care-l vor proteja pe parcursul primelor luni de viaţă. Treptat, sistemul imunitar al copilului se dezvoltă şi începe să lupte din ce în ce mai eficient cu „invadatorii”.  Vaccinurile au tocmai rolul de a arăta sistemului imunitar cum arată duşmanul, dându-i astfel posibilitatea să pregătească strategiile de apărare împotriva unei posibile invazii!

Vaccinul tetravalent de la 6 ani este rapel la vaccinurile făcute în primele luni de viață, iar importanta sa este esențială pentru a asigura o protecție eficientă pe tot parcursul vieții.

Să mă îngrijoreze reacțiile adverse ale vaccinului de la 6 ani?

Ca orice medicament, vaccinurile au câteva reacţii adverse modeste şi tranzitorii, care nu trebuie să oprească administrarea lor: la locul injecţiei poate apărea o roşeaţă trecătoare sau chiar un mic nodul (dispare în 2-3 săptămâni). Un procent foarte mic de copii prezintă simptome ce simulează răceala (febră uşoară – peste 37,5 grade Celsius etc.) pentru care medicul pediatru îți recomanda paracetamol pentru copii.

Când se amână un vaccinul DTPC?

Există situaţii în care vaccinarea trebuie amânată: infecţii, medicaţie ce afectează sistemul imunitar (antibiotice – în infecţii; chimioterapie – în cancer; antiinflamatoare steroidiene etc.), boli ale diverselor celule implicate în apărarea organismului (leucemii), reacţii alergice la ouă (o parte importantă din vaccinuri sunt preparate folosindu-se culturi de ouă), tulburări de coagulare a sângelui. Medicului trebuie să i se reamintească toate aceste detalii legate de istoricul medical al copilului înainte de a se lua decizia de vaccinare.

Ce fac dacă apare febra?

Atunci când se fac astfel de vaccinări combinate, reacţia febrilă poate să mai ridice un risc: convulsia febrilă, când temperatura corporală ajunge la 39-40°C.

Despre ce ai de făcut când copilul are febră, pas cu pas, citește din acest articol scris de un medici pediatru: Ce faci când copilul are febră, pas cu pas. Interviu cu pediatrul Anca Cochino

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa