Urdorile persistente și mătreața pe gene, semne de blefarită  

Geta Roman, director editorial

Dacă observi la micuțul tău inflamații ale pleopelor și cruste, ideal ar fi să mergi cu el la un oftalmolog. Urdorile persistente, vizibile mai ales când copilul se trezește, pot ascunde blefarita, afecțiune greu de tratat.

Pleopele au multe funcții: printre altele, previn infecțiile, acoperă și protejează corneea. Blefarita, care poate debuta în copilărie și continuă pe parcursul întregii vieți, se manifestă prin înroșirea marginii pleopelor și apariția la nivelul genelor a unor scuame albe, asemănătoare mătreții. Boala poate fi asociată și cu dermatita seboreică, această din urmă fiind o inflamație a pielii de la nivelul capului și feței, care devine roșie, cauzânt mâncărime și escare (cruste).

Cele mai comune manifestări ale blefaritei sunt următoarele:

  • Înroșire supărătoare la baza pleoapelor și senzația de corp străin în ochi
  • Senzația că pleopele ard, mai acută atunci când micuțul se trezește din somn. În timp, disconfortul contină să crescă și în timpul zilei
  • Copilul se freacă tot timpul la ochi
  • Ochii curg
  • Apar cruste care dau impresia că igiena este deficitară. Uneori, pleopele sunt așa de lipite că micuțul nu poate deschide ochii
  • În unele cazuri, genele cad
  • Pielea din jurul pleopleor se poate inflama
  • Fotofobia (copilul e deranjat de lumină) poate fi atât de severă la micuții cu blefarită încât aceștia pot refuza să se joace în exterior

Fiecare copil poate experimenta însă simptomele amintite în mod diferit.

Cum se tratează conjunctivita la copii

Comprese, creme și curățare atentă a pleopelor

Tratamentul cel mai bun pentru blefarită se stabilește în funcție de vârsta copilului și istoricul lui medical, dar și de gravitatea afecțiunii.
Poate include aplicarea de comprese călduțe și umede pe ochiul micuțului de câteva ori de-a lungul zilei, instruirea copilului să nu-și frece ochii și să se spele frecvent pe mâni dar și folosirea de creme antibiotice speciale pentru ochi.
Spălarea ochilor trebuie făcută cu o compresă și șampon pentru copii, iar pleopele trebuie frecate cu delicatețe pentru înlăturarea crustelor care se formeză. Rutina curățării pleoapelor ar trebui făcută de două ori pe zi. La început, poate fi nevoie de o curățare frecventă, însă pe măsură ce afecțiunea se vindecă, procedura se poate face mai rar. Tratamentul poate fi necesar pentru câteva săptămâni, chiar luni de zile. Așa că nu e bine să renunțați la tratament chiar dacă pare să nu aibă efect la început și țineți cont de faptul că șamponul trebuie folosit multe luni după terminarea tratamentul cu unguent.

Dacă micuțul tău suferă și de dermatită seboreică pe lângă blefarită, se recomandă și frecarea zonelor afectate de dermatită cu o periuță, urmată de șamponare delicată cu un produs special, antifungic sau cu creme sau loțiuni corticosteroide, care se dau la recomandarea medicului.

Complicații posibile

Un sistem imunitar sălăbit predispune la această afecțiune, dar blefarita poate fi agravată de factori precum o igienă deficitară a mânilor, o dietă săracă, stres. Și factori externi, cum ar fi poluarea, pot juca un rol important în agravarea simpotomelor.
Blefarita poate cauza complicații secundare care pot agrava boala în sine. În cazul unei diagnosticări incorecte sau intârziate, pot să apară conjuctivite, infecții ale corneei, alopecie ciliara (cad pleoapele), infecția căilor lacrimale etc. Infecția pleoapei poate să ducă la carcinoame, care pot semăna la prima vedere cu banalele ulcioare, dar pot avea urmari grave. În ciuda tratamentelor, adesea blefarita reaparate și trebuie monitorizată cu atenție.

7 sfaturi pentru protejarea ochilor

Greu de tratat

Părinții ai căror copii suferă de belfarită ar trebui să să folosească un șampon special pentru pleoape și să spele bine marginea pleoapei cu ajutorul unor bețișoare de urechi înmuiate în sampon până când scuamele sunt înlăturate. După uscare, se poate administra un unguent (gen Tobradex sau Fucitalmic) de trei ori pe zi, timp de două, maximum trei săptămâni. După terminarea tratamentului cu Tobradex, igiena oculară trebuie să fie făcută în continuare câteva luni folosind șamponul special în regiunea perioculară, întrucât blefarita trece foarte greu.

Blepharitis-In-Babies

Poate blefarita deveni o urgență medicală?

Ca orice afecțiune care apare la copii, blefarita poate lua o turnură neașteptată. Așa că mergi urgent la medic dacă:

  • Copilul are febra peste 38 de grade C
  • Simptomele nu trec cu tratament
  • Ochii devin roșii și se umflă (asta poate indica o infecție serioasă).

Rețineți că cel mai important lucru în privința blefaritei este igiena. Dacă reușești să păstrezi ochii copilului curați, infecția se va vindeca mai repede. De asemenea, la copiii mici și la bebeluși, iritația care însoțește blefarita îi poate face morocănoși. Tot ce poți face este să ai răbdare, fiindcă sunt mici și acesta este modul lor de exprimare a disconfortului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa