Un elev diagnosticat cu meningită a murit la Spitalul de Pediatrie Braşov. Alți 7 sunt suspecți. Cum se manifestă boala

TOTUL DESPRE MAME
meningită bacteriană

Un elev de 17 ani diagnosticat cu meningită bacteriană a murit la Spitalul de Pediatrie din Braşov, iar alţi şapte colegi de liceu ai tânărului sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase cu suspiciune de îmbolnăvire. Meningita este frecventă în timpul verii în România și este de două tipuri: bacteriană și virală. Pentru această afecțiune se face vaccin însă acesta este inclus doar în schema opțională, pentru care părinții trebuie să plătească

Tânărul de 17 ani a murit, joi, 16 iunie, la Spitalul de Pediatrie din Braşov, după ce a fost diagnosticat cu meningită bacteriană. El era elev la Liceul Silvic ”Nicolae Rucăreanu” din Braşov şi, potrivit unor surse apropiate familiei, în urmă cu o săptămână participase, alături de mai mulţi colegi, la o petrecere de majorat, potrivit news.ro.

Imediat după stabilirea diagnosticului a fost declanşată o alertă epidemiologică, iar şapte colegi ai tânărului decedat au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov cu suspiciune de meningită. Starea tinerilor este stabilă, fiind prelevate probe de laborator pentru confirmarea sau infirmarea meningitei bacteriene. Probele au fost trimise de urgenţă la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti.

Direcţia de Sănătate Publică Braşov a declanşat o anchetă în acest caz. ”Se face o anchetă în acest caz. Sunt suspiciuni de meningită la alte şapte persoane care sunt deja internate la Spitalul de Boli Infecţioase. Aşteptăm rezultatul analizelor de laborator“, a declarat Claudia Bularca, purtătorul de cuvânt al DSP Braşov.

Cum se manifestă meninigita și de câte tipuri este

Meningita reprezintă o inflamație a meningelor, mucoasele ce învelesc creierul și măduva spinării, iar simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale inflamației creierului, encefalita. Este o afecțiuni gravă care, netratată la timp, poate duce la diferite complicații sau chiar deces. Articolul continuă mai jos:

Meningita poate apărea ca o complicație a unei banale răceli, a unei sinuzite sau otite și poate fi de două tipuri:

Meningită virală este o afecțiune destul de des întâlnită mai ales în rândul copiilor, cauzată de virusuri, în special de enetrovirusuri, al căror sezon preferat este vara și începutul toamnei. Este contagioasă și poate fi contactată în urma contactului cu o persoană infectată, prin folosirea acelorași obiecte folosite de către aceasta, prin strănut sau tuse.

Meningita bacteriană este mai rar întâlnită, dar extrem de periculoasă fiind cauzată de mai multe tipuri de bacterii, cele mai cunoscute fiind cele localizate la nivelul gâtului sau nasului precum meningococul sau pneumococul, care nu dau alte complicații decât în momentul în care ajung în sânge și de aici în lichidul cefalorahidian sau la meninge. Alte două tipuri de bacterii care pot provoca meningita bacteriană sunt streptococul de tip B sau listeria.

Mai multe informații despre cum puteți proteja copiii de meningită, afecțiune pentru care există inclusiv vaccin, puteți citi la acest link: Tot ce trebuie să ştii despre meningita la copii: cauze, simptome şi tratament

Vaccinul meningococcic previne anumite forme de meningită. În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite. Schema de imunizare în care este inclus și acest vaccin o aveți mai jos:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa