Tusea la copii. Când trebuie să mergem la doctor?

Andreea Popa
medic si copil care tuseste

Tusea la copii poate însemna mai multe lucruri, dar de cele mai multe ori nu este o problemă gravă, fiind doar consecinţa unei răceli. Totuşi, pentru părinţi este îngrijorător să-l vadă pe cel mic tuşind. În plus, există mai multe tipuri de tuse şi puţini părinţi reuşesc să facă diferenţa între ele. De aceea este recomandat să mergi cu copilul la doctor pentru a determina ce fel de tuse este şi ce tratament trebuie urmat.

Iată totuşi câteva informaţii generale pentru a şti când este cazul să suni urgent doctorul, indiferent de oră, şi când poţi să aştepţi.

Tusea la copii. Tusea este bună

În primul rând, e bine de ştiut că tusea este metoda prin care organismul încearcă să menţină căile respiratorii libere, curăţând gâtul de spută. De aceea este foarte important ca tusea să nu fie inhibată şi să nu se administreze antitusive. Secreţiile trebuie eliminate deoarece, prin stagnarea lor în căile respiratorii, se poate ajunge la suprainfecţie bacteriană.

Atenţie! Copiii sub 3-4 luni nu tuşesc, aşa că, dacă o fac, este timpul unei vizite la doctor. După 1 an, tusea este mai puţin alarmantă. În cele mai multe cazuri, tusea să nu fie nimic mai mult decât o răceală. Atât timp cât copilul se hrăneşte normal, bea lichide iar respiraţia nu este şuierătoare, atunci tusea nu e un motiv de panică. Dacă însă cel mic tuşeşte foarte tare, are temperatură mare şi se chinuie să respire, poate fi vorba de o infecţie. În acest caz, medicul poate prescrie antibiotice, dar nici acestea nu vor calma tusea imediat.

Tusea la copii poate fi şi un semn de astm, mai ales dacă durează de foarte mult timp, se înrăutăţeşte noaptea şi se declanşează când cel mic face efort.

Tusea la copii. Sfaturi pentru ameliorarea ei

Există câteva măsuri simple care pot fi luate acasă pentru a calma tusea la copii, înainte de a merge la doctor. Una dintre ele este hidratarea. Ai grijă ca cel mic să bea suficiente lichide, pentru a nu se deshidrata şi pentru a subţia astfel secreţiile nazale şi a ajuta la eliminarea sputei. În cazul în care bebeluşul are sub 6 luni, laptele matern este tot ceea ce-i trebuie.

Un alt lucru care ajută la ameliorarea tusei este folosirea unui umidificator, dacă este cazul, deoarece aerul uscat irită şi mai tare gâtul. De asemenea, umiditatea scăzută a fost asociată cu frecvenţa apariţiei infecţiilor tractului respirator.

Şi expunerea la aburi calzi ajută. Poţi da drumul la apă fierbinte la duş şi să ţii copilul în aburi 10-15 minute. Aerul cald îi va înmuia mucozităţile şi astfel se vor elibera căile respiratorii.

Pediatrii mai recomandă ca, în cazul în care cel mic vomită din cauza tusei, să îi dai mai puţin de mâncare şi mai des, deoarece s-a demonstrat că vomatul produs de un acces de tuse este mai des întâlnit în cazul unui stomac plin.

Un alt lucru care ajută la calmarea tusei şi subţierea secreţiilor din gât este mierea, câte 2-5 ml (1/2 sau 1 linguriţă) de câteva ori pe zi. Atenţie, mierea se poate administra doar copiilor mai mari de 1 an!

Tusea la copii. Fără siropuri de tuse

Oricât de mult ţi-ai dori ca cel mic să scape de tuse, este total contraindicat să-i administrezi siropuri sau medicamente fără recomandarea medicului. Administraţia Statelor Unite pentru Alimente şi Medicamente (U.S. Food and Drug Administration – FDA) a anunţat încă din 2008 că la copiii sub 4 ani siropurile pentru tuse nu au efectul scontat iar efectele adverse pot fi periculoase. Aceleaşi recomandări vin şi din partea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor SUA (CDC).

De altfel, majoritatea medicilor susţin că antitusivele, expectorantele, antihistaminicele sau decongestionantele nazale nu ar trebui administrate bebelusilor. Şi Academia Americană de Pediatrie sfătuieşte părinţii să nu folosească astfel de medicamente la copii mai mici de 3 ani, decât în cazul în care sunt prescrise de medic.

Tusea la copii. Când suni medicul

De cele mai multe ori tusea la copii nu reprezintă o urgenţă, dar există câteva lucruri la care trebuie să fii foarte atentă.

Tusea la copii. Sună medicul indiferent de oră dacă:

– copilul tuşeşte şi este mai mic de 4 luni

– în timp ce respiră se aude un zgomot ascuţit („wheezing”)

– e mai mic de un an şi are dificultăţi în a respira, iar aspiratul nasului nu-l ajută

– are dificultăţi de respiraţie chiar şi când nu tuşeşte

– îl doare pieptul

– tuşeşte cu sânge

– coastele se retractează la fiecare respiraţie

– are febră peste 40° C care nu scade la 2 ore de la administrarea antitermicelor

– are o boală cronică.

Tusea la copii. Cheamă salvarea sau fugi la urgențe dacă:

– are o respiraţie şuierătoare rapidă

– are dificultăţi mari să respire, chinuindu-se pentru fiecare gură de aer, nu poate vorbi sau plânge din cauza dificultăţilor de respiraţie

– i se albăstresc buzele

Cât durează tusea la copii

În general, tusea îi alarmează pe părinţi pentru că pare că nu se mai sfârşeşte. Dar cele mai recente studii au demonstrat că tusea generată de o bronşiolită, de exemplu, poate dura până la 3 săptămâni, fără să fie un motiv de panică. De asemenea, există lucrări care atestă faptul că tusea durează circa 25 de zile la 90% dintre copii, ceea ce e mult mai mult decât se aşteaptă părinţii, de aici şi panica acestora.

Vă recomandăm și următoarele articole, dacă sunteți interesat/ă de subiectul tuse la copii: 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa